İtfaiyeci öldüm bittim diyecek son kişidir

İtfaiyeci öldüm bittim diyecek son kişidir

Gebze Müfrezesi gönüllü itfaiyecilerinden Orhan Sönmez, 6 Kasım 2013’te kalp krizinden vefat eden dava arkadaşı Mustafa Kabacı’yı andı. Yurt dışında da eğitim alan Sönmez, “Dediler ki, ‘Bu dünyada bir itfaiyeci öldüm, bittim, diyecek son kişidir’” dedi

Afet “Geldim” Der

 

kunye-foto-mustafa-kabaca.jpg

Aktan USLU

4 - Yangın olur o da yangına giderdi

 

Gebze Mollafenarili gönüllü itfaiyeci

Merhum Mustafa Kabaca anısına, saygıyla

 

**

 

Gebze Müfrezesi diye de tanımladığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Gebze Grup Müdürlüğü gönüllü itfaiyecilerinden Makina Mühendisi Orhan Sönmez, 6 Kasım 2013’te kalp krizinden vefat eden dava arkadaşı Mustafa Kabacı’yı yad etti. Yurt dışında da eğitim aldığını kaydeden Sönmez, “‘Bu dünyada bir itfaiyeci öldüm, bittim, perişan oldum diyecek son kişidir.’ Bunu üstüne basa basa söylediler. İtfaiyeci gerekirse 24 saat görev yapar. Tabi ki dinlenme arası olabilir ama yangın esnasında 24 saat görevi başındadır” dedi:

 

“Mustafa Kabaca, Gebze’nin Mollafenari Köyü’nden gönüllü bir arkadaşımız. Bizimle birlikte nöbete geldi, eğitimlere katıldı. Bulunduğu yer Mollafenari; Gebze OSB ve Pelitli Köyü’nün arka tarafında olduğundan bizim ulaşmakta zaman harcadığımız bölgelere daha yakın olduğundan, daha çabuk müdahale edebiliyordu.

EĞİTİMLERDEN HİÇ BİRİNİ AKSATMADI

Rahmetlinin kullandığı itfaiye aracının markası Bedford ya da BMC idi. Mollafenari’de yerleşik ve bu işe çok gönüllü olmasından dolayı eğitimlerden hiç birini aksatmadı. Gebze Müfrezesi / Grup Müdürlüğü’nde nöbetlere gidip geldi. İzmit’teki etkinliklere katıldı. Hatta bizim İtfaiye Müdürü Doğan Kara ve şube müdürü tarafından Konya ve Kayseri’de gönüllü itfaiyecilerin tanıtma organizasyonuna götürdü.

Bir gün yanılmıyorsam İzmit’ten dönerken sırtının ve omuzunun ağrısından yakındı. Mazda marka bir otomobili vardı. Penceresini açık bırakmıştır, üşütmüştür diye düşündük. İki gün sonra duyduk ki kalp krizinden vefat etmiş.”

BULAŞICI GALİBA

Gönüllü itfaiyeciliğin bulaşıcı olduğunu düşündüğünü kaydeden Orhan Sönmez; merhum Mustafa Kabaca’nın babası Mehmet Sadık Kabaca, erkek kardeşi Yakup Kabaca ile kız kardeşi ve eniştesi Medine – Kadir Üstün’ün de gönüllü itfaiyeci olduğunu kaydetti:

MOLLAFENARİ – TEPEMANAYIR…

ÖNCE KABACALAR’DAN SORULUR

 

“Sadık Kabaca da canla başla çalışan gönüllü itfaiyecilerden. 2-3 sene önce Pelitli’deki büyük bir fabrika yangını ormana sıçramış, orman da yanmıştı. Daha sonra ağaçlandırma çalışması yapmıştık. Hem o yangına ilk müdahale eden ekipten hem de ağaçlandırma çalışmalarına gelen ekipte yer aldı. Gebze’de Mollafenari’den öteye Denizli’den Kargalı’ya, Tepemanayır’a kadar nerede yangın çıksa ilk müdahaleyi hep Kabacalar yapar, yapıyor.

AĞIR VASITA EHLİYETLİ

Sadık Kabaca ile birlikte aynı ekipten Özdemir Günday, Umut Öcal’ın ağır vasıta ehliyetleri var. Nöbetlerde araca çıkıp tanker veya diğer araçları da kullanabiliyorlar. Ben ancak ilk çıkış aracını, minibüsü kullanabiliyorum.”

 

11icic-001.jpg

Orhan Sönmez, kalp krizinden ötürü hayatını kaybeden gönüllü itfaiyecilerden Mustafa Kabaca’yı yad etti.

 

img-1378.jpg

Makina Mühendisi Orhan Sönmez, TMMOB Gebze lokalinin işleticisi, yıllara uzanan dostluğu ve hukuku olan Hüseyin Genç ile.

 

itfaiye-002.jpg

Gönüllü İtfaiyeci Mustafa Kabacı’nın facebook hesabı 01 Aralık 2013’te babası Mehmet Sadık Kabaca tarafından açıldı. Bundan sonra arkadaşları ile haberleşebiliriz” diyen Baba Kabaca, oğlunun müdahale ettiği bir yangın fotoğrafını, sayfanın kapak fotosu olarak tercih etti.

 

hatira-006.jpg

Gönüllü itfaiyeci Medine Üstün’ün objektifinden; “Babam Sadık Kabaca ve Gebkim itfaiyede görev yapan Emre Ekinci kardeşim ile yangın hatırası.”

 

babasi-002.jpg

Merhum Mustafa Kabaca’nın gönüllü itfaiyeci babası Mehmet Sadık Kabaca, Orhan Sönmez ve gönüllü itfaiyeciler bir etkinliğin yemek arasında.

 

22icic.jpg

Merhum Mustafa Kabaca’nın kız kardeşi ve eniştesi Medine – Kadri Üstün de gönüllü itfaiyecilerden.

 **

 

Canavar sınıfı İSG Uzmanı

 

Bugünkü adıyla Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2963-1964 eğitim öğretim döneminde Türkiye’nin ilk kız öğrencisinin kaydının alındığı dönemin Haydarpaşa Sanat Okulu’ndan,

ardından Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden (1984) mezun oldu.

Darıca’daki Tokar Yapı Endüstri Tesisleri’nde uzun yıllar çalıştı. 2000 yılında SSK işçi emeklisi oldu.  Emekliliğine yakın beş arkadaşının daha ortaklığında yapı denetim şirketi kuruluşunda yer aldı. 2006’ya kadar sürdürdü.

Yine Darıca’daki Metes Makina Sanayi adına çeşitli illerin yanı sıra Kazakistan, Türkmenistan, Tanzanya gibi ülkelerde şantiye şefliği yapıp proje takip etti.

Pendik merkezli; Gebze Düzce şubeli bir anonim şirkette çalışırken firma sahibi 29 Ekim 2006’da kalp krizinden vefat etti. Rahmetlinin tek varisi, kalbi delik doğan oğlu idi. Dedesinin varisliğinde devralmak üzereydi ancak muhasebecisi sakınca görünce aynı şirketin makinalarını satın alıp kendi şirketini kurdu. Fabrikalara parça üretip yan sanayi konumunda çalıştı. 2008 global krizinde Dubai’de iş yapıyordu. İşi orada bırakıp geldi.

Günümüzde zaman zaman kısa zamanlı işlerde uzmanlık yapıyor.

İtfaiyecilik, yangın söndürme başta olmak üzere çok sayıda ilgili konuda gerek yurt içi gerek yurt dışında çok sayıda eğitime katıldı. Eğitmenlik sertifikaları ve yetkileriyle eğitim verdi.

Makina Mühendisleri Odası Gebze Şube Üyesi.

 

C sınıfı İSG uzmanı. Sınıflandırmaya karşı: “A sınıfı olup yetersiz kalanlar, C sınıfı olup canavar olanlar var. Ben canavarlarındanım.”  

Yaşantısını halen Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde sürdürüp zaman zaman Gebze’ye ve Pendik’te oturan kızının yanına gidip geliyor.

Bir çocuk babası. Bekar.

 

img-1380.jpg

DOĞDUĞU MAHALLEDE KONUŞTUK: 1954 yılında Gebze, Hacı Halil Mahallesi, 1209 Sokak’ta dünyaya gelen Gebze yerel eşrafından Orhan Sönmez ilk ve ortaokulu Gebze’de bitirdi. Sorularımızı doğduğu sokağa 30 metre mesafedeki, üyesi olduğu Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği’nin de yer aldığı TMMOB Gebze binası, çatı katındaki eğitim ve dinlence salonu ve balkonunda yanıtladı.

 

**

YARIN

Gebze İtfaiyesi’nin çerçeveli tek numunesi kaybolan tarihi logosunun bilinen tek fotoğrafı, Orhan Sönmez’de idi (10 Kasım’a kadar) Sönmez, “Gebze İtfaiyesi’ne teslim ettiğimde ne olur ne olmaz diye fotoğrafını çekmiştim” dedi…

Nöbetleri önceden yazdırdığımız için işim gereği gittiğim Diyarbakır’dan uçakla, Antalya’dan otobüsle nöbete geldiğim oldu.

Gebze İtfaiyesi’nin doğurganlığı Didim İtfaiyesi ile sınırlı kalmadı. Başka “evlatları” da var!

KBB’den onaylı eğitmen belgesini yanlış anlaşılır diye kullanmıyor, eğitimlere üniversite sertifikası ile giriyoruz..

 

valiyle.jpg

2019’da kurulan ancak pandemi başta olmak üzere çeşitli gerekçelerden ötürü kısa sürede kapanan Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği Kurucu Başkanı olan Orhan Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri, İzmit merkezli derneğin Gebze’de gerçekleşen açılışına davet için ziyaret ettikleri dönemin Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ile.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.