İSU’dan sanayicilere geri kazanım suyu tanıtımı

İSU’dan sanayicilere geri kazanım suyu tanıtımı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği arıtma tesislerinde çıkan geri kazanım suyunun sanayi tesislerinde değerlendirilmesi için yaptığı ARGE çalışmalarını tamamladı.

İSU Dilovası İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde düzenlenen programa; İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanı Menderes İşçen, Kocaeli İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Yardımcısı Cengiz Öztürk, Dilovası Organize Sanayi Bölge Müdürü Erol Karaaytu, İLBANK Temsilcileri, Marmara Belediyeler Birliği ile Gebze ve Dilovası’ndaki organize sanayi bölgeleri ile sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


DİLOVASI’NDA YERALTI SUYU AŞIRI KULLANILIYOR”
Bilgilendirme toplantısında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, kurum olarak sanayi tesislerinin kullandığı suyun 3’te 1’ini geri kazanım suyundan sağladıklarını söyledi. 2021 yılında 12.2 milyon m3 geri kazanım suyunun sanayi kuruluşları ile yeşil alanların sulanmasına verdiklerini aktaran Genel Müdür Ali Sağlık, Dilovası bölgesinde yeraltı suyunun aşırı kullanıldığını kaydetti. Sağlık, “Sanayi kuruluşları yıllık 39 milyon m³ su kullanıyor; Bu suyun yüzde 40’ını Yuvacık Barajından temin ediyoruz. Kurum olarak sanayicinin su ihtiyacının yüzde 31’ini geri kazanım suyu ile sağlıyoruz. Sanayici su ihtiyacının yüzde 31’ini de kuyu suyundan sağlıyor. Maalesef Dilovası’nda yoğun bir şekilde kuyu suyu kullanılmaktadır. Hâlbuki yeraltı suları kriz ve kuraklık dönemlerinde kullanılması gerekir.

 

“YERALTI SUYU ÇEKİLİYOR”

Özellikle Dilovası bölgesinde yeraltı suyu çok aşırı kullanılmaktadır. Yılda yaklaşık 12 milyon ton yeraltı suyu çekiliyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan müsilaj olayı ile birlikte Marmara denizinin temizlenmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konu ile ilgili yapılan toplantılarda deniz suyu ve kuyu suyu kullanımı yerine geri kazanım suyunun kullanımı konusunda tedbirlerin ve teşviklerin yapılması gerektiğini anlattık. Bütün gayretimiz Marmara denizinin kirliliğinin önlenmesi ve kuraklık esnasında alternatif su kaynağının oluşturulmasıdır. Kullanıcılar olan sanayicimizin geri kazanımı konusunda üzerlerine düşen görevleri yapması gerekmektedir” dedi.

 

isu-2-011.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.