İSU Karınca ve Ekşi dereleri ıslah ediyor

İSU Karınca ve Ekşi dereleri ıslah ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) İSU Genel Müdürlüğü, Gölcük yerleşim alanları içerisinden geçen Yazlık Karınca ile Halıdere Ekşi derelerinde ıslah çalışmaları gerçekleştiriyor.

2021 yılı yatırım programı kapsamında Kocaeli genelinde altyapı yatırım çalışmalarını sürdüren KBB İSU Genel Müdürlüğü, iklim değişikliği ile birlikte son yıllarda meydana gelen ani ve sağanak yağışlara karşı yatırımlarını artırdı. Kocaeli’nin topoğrafik yapısı nedeniyle onlarca derenin bulunmasından dolayı, 2004 yılından bu yana dere ıslahı ve yağmursuyu kollektör hattı ile terfi merkezi çalışmaları yapan İSU, 2021 yılında da birçok derenin ıslahını gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Gölcük ilçesine bağlı Yazlık mahallesinde yer alan Karınca ile Halıdere mahallesinde yer alan Ekşi derelerinde ıslah çalışmaları yapıyor.


YAZLIK KARINCA DEREDE ISLAH
Yazlık mahallesinden geçen Karınca deresinin E80 karayolunun üst ile alt kısımlarında geçmiş yıllarda etaplar halinde ıslah çalışmalar yapıldı. Yeni yerleşim alanları ile birlikte ihtiyaç duyulması üzerine Karınca derenin üst kısımlarında ıslah çalışmalarına bir süre önce başlandı. Taş kesit olarak yapılan ve üzerinde yol geçişleri için menfezler yapılan derede, toplam 1004 metre uzunluğunda ıslah çalışması yapılıyor. Büyük bir kısmı tamamlanan derenin atık sulardan korunması için de 620 metre uzunluğunda kanalizasyon hattı inşa edildi.


HALIDERE EKŞİ DERE
Gölcük Halıdere Mahallesi’nde yerleşim alanı içinden geçerek İzmit Körfezine akan Ekşi derede ıslah çalışmaları yapılıyor. Derenin Körfeze akan kısmında betonarme olarak yapılan ıslah çalışması, sürüyor. Derenin düzenli akışının sağlanması için 185 metre uzunluğunda ıslah çalışması yapılacak. Ayrıca, kirlilikten arındırılması için de 120 metre uzunluğunda kanalizasyon hattı yapıldı.


KORKULUK YAPILACAK
Yazlık Karınca ile Halıdere Ekşi derelerin ıslah çalışmalarının önümüzdeki aylarda tamamlanması hedefleniyor. Ardından derelerin kenarlarına korkuluk imalatı yapılacak. İki derede yapılan ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, çalışma ile birlikte iki derenin sağanak yağışlar sonucu oluşan yüzey sularının düzenli akışının sağlanarak bölgedeki yerleşim alanları ile insan ve çevre sağlığı için tehdit oluşturmayacak hale getirileceğini söyledi.

 

dere-2.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.