İşte dünyanın merakla beklediği seçimin sonucu

İşte dünyanın merakla beklediği seçimin sonucu

Fransa'da dün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ilk turu sonuçlandı. Hiçbir aday yüzde 50'nin üzerine çıkamadığı için en çok oy alan Emmanuel...

Fransa'da dün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ilk turu sonuçlandı. Hiçbir aday yüzde 50'nin üzerine çıkamadığı için en çok oy alan Emmanuel Macron ile Marine Le Pen, 7 Mayıs'taki ikinci turda kozlarını paylaşacak. Harris şirketi tarafından dün yapılan kamuoyu yoklaması, ikinci turda Macron'un Le Pen'i kolaylıkla geçeceğine işaret ediyor.

İçişleri Bakanlığı’nın sonuçlarına göre; kendini merkezde tanımlayan Macron, yüzde 23.75 oy oranıyla ilk turdan birinci çıktı. Aşırı Sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Le Pen ise 21.53’le Macron’un rakibi olmaya hak kazandı.

Böylece 60 yıllık süreçte Fransa’nın merkez sağ ve sol partileri ilk kez ikinci tura aday çıkaramadı.

“En Marche” (Yürüyüş) Hareketi’nin lideri Macron, rakibi Le Pen’den ödünç aldığı bir dille destekçilerine seslenerek, kendini “Fransa’nın vatansever tercihi” olarak tanımladı.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

39 yaşındaki Macron, “Umuyorum ki iki hafta içinde cumhurbaşkanınız olacağım. Tüm Fransa’nın Cumhurbaşkanı olmak istiyorum. Milliyetçilerden gelen tehditlerin karşısında vatanseverlerin Cumhurbaşkanı” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ekonomi Bakanlığı’nı yapan Macron, liberal, Avrupa Birliği yanlısı çizgide seyreden partisi En Marche’ı kurmak için görevinden ayrılmıştı.

Eski yatırım bankacısı olan Macron, daha önce hiç seçimlerde aday olmamıştı. İkinci turdan birinci çıkması halinde, Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olacak.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

Le Pen ise “kendisine verilecek her oyun Fransa’nın hayatta kalması açısından çok kritik olduğunu” söyledi.

Aşırı sağcı lider sözlerine şöyle devam: “Nereden gelirse gelsin, kökeni ne olursa olsun, ilk turda nereye oy verirse versinler, herkesi bize katılmaya ve eski tartışmaları terk edip ülkemiz için gerekli olan şeye yoğunlaşmaya davet ediyorum.”

Göçmen karşıtı Le Pen, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Avrupa Birliği anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesini ve üyeliğin referanduma götürülmesini savunuyor.

FOTO: REUTERS/ Fransa'da sandıkların kapanmasının ardından yarışan 11 adaydan da memnun olmayan protestocular sokaklara çıktı. Irkçılığa, cinsiyetçiliğe, faşizme ve statükoyla ilgili temel olarak her şeye karşı olduklarını söyleyen göstericiler, Bastille Opera binasının önüne temsili bir giyotin yerleştirdi.

FOTO: REUTERS/ Fransa’da sandıkların kapanmasının ardından yarışan 11 adaydan da memnun olmayan protestocular sokaklara çıktı. Irkçılığa, cinsiyetçiliğe, faşizme ve statükoyla ilgili temel olarak her şeye karşı olduklarını söyleyen göstericiler, Bastille Opera binasının önüne temsili bir giyotin yerleştirdi.

SOLCU MELENCHON: KİMSEYE DESTEK YOK

Yarışta yer alan diğer muhafazakâr aday François Fillon 19.91’le, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon ise 19.64 oy oranıyla ilk turu geçmeyi başaramadı.

İlk turu kaybeden Cumhuriyetçilerin adayı Fillon, yenilginin tek sorumlusunun kendisi olduğunu söyledi. Fillon, seçmenlerinden ikinci turda Macron’a destek çağrısı yaptı.

Oyların yüzde 7’sini alabilen ve elenen Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon da büyük hayal kırıklığı yarattı. Hamon, “Seçim kampanyasındaki rakibimi Cumhuriyet’in düşmanından (Le Pen) ayırıyorum” diye konuştu.

Oyların yüzde 19’unu alan sol sosyalist Jean-Luc Melenchon ise sonuçların ardından ikinci turda kimseye destek vermeyeceğini açıkladı.

İBRE MACRON’A DÖNMÜŞ DURUMDA

Harris şirketi tarafından dün yapılan bir kamuoyu yoklamasında, ikinci turda Macron’un yüzde 64’le Elysee Sarayı’na çıkacağı sonucu çıktı. Reuters’ın aktardığı habere göre; Le Pen’in oy oranı ise bu tabloya göre yüzde 36. Benzer bir sonuç Ipsos/Sopra Steria araştırmasıyla da ortaya konmuş durumda.

"Kaynak:Sözcü"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.