İstanbul Sözleşmesi en etkin şekilde uygulanmalı

İstanbul Sözleşmesi en etkin şekilde uygulanmalı

Birleşik Metal-İş Sendikası, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı çıktı. En etkin şekilde uygulanması gerektiğini savundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklaması ile gündeme gelen, Türkiye’nin ilk imza veren ülke olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına yönelik tartışmalara işçi sendikaları da müdahil oldu. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, “Hedef İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak değil en etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır” başlığıyla yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

İLK TÜRKİYE İMZALADI

“İstanbul’da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni ilk imzalayan ülke Türkiye oldu. Türkiye, 2012 yılında da 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u yürürlüğe koydu. İstanbul Sözleşmesi, gerekli uluslararası prosedürün tamamlanmasının ardından 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Sözleşmenin altıncı yılına girdiğimiz bu günlerde AKP hükümeti ve kimi çevreler Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması konusunu gündeme taşıdılar.

 ARTARAK DEVAM EDİYOR

Oysa, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artarak devam ediyor. Kadın cinayetlerine ve şiddete karşı mücadelede önemli hukuksal dayanaklar olan İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını değil, maalesef sözleşmeden çekilmeyi tartışıyoruz. Günlerdir Sözleşme taraftarları ve karşıtları arasında ülke gündemine oturan bir tartışma sürüp gidiyor. 

SÖZLEŞMENİN YANINDAYIZ

Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken, bunun kadına yönelik bir ayrımcılık olduğunu vurgulayan, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasa yapıcılara ve uygulayıcılara “önleme, koruma, kovuşturma ve destek” politikalarını hayata geçirme yükümlülüğü sunan İstanbul Sözleşmesi’nin yanında yer aldığımızı belirtiriz. 

BU POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kadına yönelik şiddetin temelinde yatan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı, eşitsizliği besleyen geleneksel, kültürel tüm normlarla mücadele edilmelidir. Yaşamın her alanında, evde, sokakta işyerlerinde, demokratik kitle örgütlerinde, meslek örgütlerinde, sendikalarda kadınları güçlendirecek, onları şiddete karşı koruyacak, varlıklarını güvence altına alacak politikalar hayata geçirilmelidir.

SAHİP ÇIKALIM

Daha fazla kadın erkek şiddetine uğramadan, yaşamdan koparılmadan, en temel haklarının kullanımının önündeki şiddete son vermek için Sözleşme’den çekilmenin değil, tam tersine Sözleşme’nin en etkin şekilde uygulanmasının yolları kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte aranmalıdır. Başta sendikalar olmak üzere, demokratik kitle örgütlerini, meslek örgütlerini İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.