“İşsizlikte düşüş trendine girdik”

 “İşsizlikte düşüş trendine girdik”

   ** KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK ve Merkez Bankası tarafından açıklanan, ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyan...

 

 

 

** KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK ve Merkez Bankası tarafından açıklanan, ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyan işsizlik, bütçe ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Zeytinoğlu, “İşsizlikte düşüş trendine girdik”dedi.

 

 

TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 2.2 puan azalış ile yüzde 10.8’e gerilediğine dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu, bu  gerçekleşmeye istihdam teşvikleri ve büyüme hızındaki artışın katkı sağladığını belirterek, “İşsizlikte düşüş trendine girdik. Önümüzdeki aylarda hem sezonsal hem de 2018’de ilavelerle devam edilen teşviklerin etkisiyle gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz. Yılı tek haneli bir oranla kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksinin şubat ayında yıllık yüzde 9.9 arttığını belirterek, “Sanayi üretim endeksindeki yüksek oranlı artışların devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Önümüzdeki dönem de üretimdeki artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Mart ayında rekor seviyede gerçekleştirdiğimiz ihracat buna işaret ediyor. Sanayi üretiminde gözlenen bu güçlü ivmenin 2018 yılı ilk çeyrek büyüme oranına ciddi katkı sağlayacağını bekliyoruz.” dedi.

BÜTÇE AÇIĞI ENDİŞE VERİCE

Başkan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı bütçe rakamlarını da değerlendirerek, “Mart ayında gelirlerin yüzde 23.3 artmasına rağmen bütçemiz 20.2 milyar TL açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe gelirleri yüzde 2.9 gerilediğinden bu yıl gelirlerdeki yüzde 23.3’lük artış açığı telafi edemedi. Geçen yıl bütçedeki bozulmayı 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin etkisiyle daralan ekonomide canlanmaya yönelik alınan tedbirlerle açıklayabiliyorduk. Ancak bu yıl yüksek bütçe açığını endişe verici buluyoruz.” dedi.

 Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ocak ayında da bütçede verilen fazla 1.7 milyar TL gibi düşük olduğu için dönemsel olarak baktığımızda, ilk çeyrek bütçe açığı 20.4 milyar TL’ye yükseldi. Açıkların finansman yapımızı bozduğunu düşünüyoruz ve bunu endişe verici buluyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.