İşletmeler afet riski için de yönetim stratejisi belirlemeli

İşletmeler afet riski için de yönetim stratejisi belirlemeli

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu –TÜRKONFED ve DOĞUMARSİFED işbirliğindeki “Yapısal Olmayan Riskler” ana başlıklı eğitim toplantısının açılışında konuşan DOĞUMARSİFED Başkanı Kaya, “İşletmeler tüm riskleri dikkate alarak değerlendirmeli, dedi."

Deprem kuşağında yer alan; 17 Ağustos 1999’da ağır darbe alırken Marmara Bölgesi’ndeki hemen her sarsıntıyı hisseden ilimizde, deprem ve tsunami başta olmak üzere yapısal olmayan riskler, iş dünyası merkeze alınarak masaya yatırıldı. “İşletmelerde Dayanıklılık” ana başlığında; “KOBİ’ler için akıllı stratejiler: ** Yapısal olmayan risklerin yönetimi” konulu eğitim İstanbul merkezli Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu – TÜRKONFED ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği – TÜSİAD ile İzmit merkezli Doğu Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu – DOĞUMARSİFED işbirliği; Amerikan çok uluslu paket teslimat ve tedarik zinciri yönetim şirketi United Parcel  Service – UPS bünyesindeki UPS Vakfı desteğinde Gebze Güzeller OSB’de gerçekleşti.

7 DERNEK, 1093 ÜYE

DOĞUMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Kaya etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada federasyona dair bilgilendirmede bulundu. Kocaeli ile birlikte Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu İlleri’ni kapsayan federasyon çatısında Kocaeli Sanayici ve İş İnsanları Derneği , Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Kocaeli Matbaacılar Derneği, Yönetim Danışmanları Derneği, İzmit Genç İş Adamları Derneği, Kocaeli Otel ve Turistik İşletmesi Derneği ile yeni üye Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin yer aldığını söyledi. Derneklerin toplam üye sayısının bin 93 olduğunu kaydetti. Federasyonun, üye derneklere üye işletmelere fayda sağlayabilecek projeler ve eğitimler yaparak Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu – TÜRKONFED paralelinde ülke kalkınmasına destek verdiğini söyledi.

FIRSATA DÖNÜŞMESİNİ SAĞLAYACAK

Kaya, “Bugünkü buluşmamızın konusu risk; amaçların gerçekleşmesinin önünde engel teşkil edebilecek olay veya durumlardır. Risk yönetimi tehdit unsuru olabilecek şeylerin fırsata dönüşmesini sağlayacaktır” dedi. Riskin stratejik, operasyonel, imaj (itibar), yasal, yolsuzluk, mali, insan kaynakları ve bilgi sistemleri gibi birçok türü olduğunu kaydeden Kaya, “Organizasyonlar ve işletmeler tüm riskleri dikkate alarak değerlendirmeli ve risk yönetim stratejisi belirlemelidir” dedi. Her işletme için risk yönetim stratejilerinin farklılık gösterebileceğine işaret eden Kaya, “Riskten kaçınma, riskin ihtimalini azaltma, riskin etkilerini azaltma, riskin transfer edilmesi veya paylaşılması, riskin kabul edilmesi şeklinde olur” diye konuştu.

İŞ DÜNYASININ ORTAK SESİ

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fahri Örengül federasyona dair bilgilendirmede bulundu. Rakamlar aktarıp, “Bağımsız ve gönüllülük esasıyla, ülkenin her bölgesinden iş dünyası derneklerinin bir araya gelmesiyle kurulan TÜRKONFED, çatısındaki 30 federasyon, 300’ü aşkın dernek ve 50 bini aşkın şirketi temsil etmektedir. TÜRKONFED, iş dünyasının ortak sesi olarak ülke sorunlarını ilgilendiren alanlarda politika ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur” dedi.

İKİNCİ EĞİTİM

Toplumsal cinsiyete duyarlı kriz yönetimi, yeşil dönüşümde riskler fırsatlar ve beklentiler, Avrupa yeşil mutabakatı ve KOBİ’ler, girişimde kadın gücü, sektörler İstanbul depremine ne kadar hazır başta olmak üzere yıllardır ciddi araştırma raporları yayınladıklarını belirten Örengül, Güzeller OSB’de düzenledikleri eğitimin “İşletmelerde dayanıklılık projesi” kapsamında beş farklı ilde federasyon ve üye derneklerine yönelik eğitimlerin ikincisi olduğunu belirtti. Etkinliğin düzenlenmesine katkılarından ötürü kendisinin de üye olduğu DOĞUMARSİFED yönetimi ile tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 

KATILIM

Eğitim toplantısına İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı; AKUT Kocaeli Ekip Şefi Abdurrahman Eke ile AKUT gönüllüleri Olcay Keskin, Yakup Kadıoğlu ve Feraye Kara; Gebze Plastikçiler OSB’de kurulu Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Atıl ile birlikte Erhan Arslan, Hamdi Kaya, Çetin Koşan, Aykut Büyüktan, Buse Kapkapçı, Ayşegül Alioğlu, Göksel Kutmen, Şaban Sürücü, Tarık Aygür, K.Murat Işıktekiner, Dinçer Doğanay, Ertan Arslan, Ege Sürek, Mihriban Kuru, Gözde Şahin, Okan Ata, Enes Turan, Ferhat Gürler, Tahsin Bayer, Meriç Başyemenici, Ali Bayram, Ekin Bayır, Emre Çiftçi’nin de aralarında bulunduğu özel sektörden iş insanları, iş insanları dernekleri ve OSB’lerden yöneticiler katıldı.

 

kolaj.jpg

Panelistlerin soruları yanıtlaması; panelistlere Atalay Kaya ve Fahri Örengül tarafından onurluk takdimi, günün anısına toplu fotoğraf çekimi ve ikramla etkinlik sona erdi.

 

1003-009.jpg

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Örengül

 

1006-005.jpg

Eğitim toplantısı Gebze Güzeller OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

 

1007-006.jpg

İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı

 

1008-004.jpg

Enver Zincir yöneticilerinden Meriç Başyeminici

 

1009-004.jpg

Göksel Kutmen

 

1010-003.jpg

-Soldan sağa- AKUT Kocaeli gönüllüleri Olcay Keskin, Yakup Kadıoğlu ve Feraye Kara ile ekip şefi Abdurrahman Eke

 

1011-003.jpg

-Soldan sağa – Fahri Örengül, Prof. Dr. Şerif Barış, Tunç Atıl ve Atalay Kaya

 

1012-001.jpg

Atalay Kaya ve Hamdi Kaya

 

1013-002.jpg

-Soldan sağa-  Doç.Dr. Ercan Arpaz, Çetin Koşan ve Aykut Büyüktan.

 

1014-002.jpg

Buse Kapkapçı ve Ayşegül Alioğlu

 

1015-001.jpg

İkram hizmeti Kosaş Katering’in deneyimli ekibi tarafından verildi. Servis ekibinde Doğan Kestek ve Bedirhan Arpacı da yer aldı.

 

**

İKİ AKADEMİSYEN, BİR MÜHENDİS, BİR İŞ İNSANI KONUŞTU

 

Tüm riskler enine boyuna konuşuldu

Eğitim kapsamında; Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şerif Barış “Yapısal olmayan risklerin azaltılması, tehlike avı nedir, nasıl yapılır?” konusunda,  sunum yaptı. Ardından “İşletmelerde yapısal olmayan risklerin azaltılması” konulu panelin moderatörlüğünü üstlendi.

Panele konuşmacı olarak Gölcük’teki Yangın Koruma Sistemleri Mühendislik ve Eğitim Danışmanlık Hizmetleri Şirketi YKS’nin yöneticisi Ahmet Sertkan;

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası – İMO İstanbul Şube’den İstanbul Afete Hazırlık ve Müdahale Komisyon Başkanı Temel Pirli;

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi – Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi, A Sınıfı İSG Uzmanı, Makina Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Ercan Arpaz katıldı.   

Panelistlerin konuşmalarının ardından Prof.Dr. Şerif Barış bu sefer “Afet ve acil durum planı revizyonu nasıl olmalıdır?” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.

** Yapısal olmayan risk: Yapısal olmayan bazı elemanlar sarsıntı sırasında ölümlere, yaralanmalara ya da maddi kayıplara yol açabilirler. Zarar görebilir ya da insanlar için tehlike yaratabilirler. Bu zarar görme ya da tehlike olasılığına "yapısal olmayan risk" adı verilmektedir.

 

TÜM DETAYLARIYLA

AFET “GELDİM” DERDE..

 

Panele dair tüm detaylar önümüzdeki hafta içinden itibaren “Afet ‘geldim’ der” adlı, bugün itibariyle üçüncü gününe giren dizimizde yer alacaktır.

 

2001-006.jpg

-Soldan sağa- Prof.Dr. Şerif Barış, A Sınıfı İSG Uzmanı, Makina Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Ercan Arpaz, İMO İstanbul Şube’den İstanbul Afete Hazırlık ve Müdahale Komisyon Başkanı Temel Pirli; Yangın Koruma Sistemleri Mühendislik ve Eğitim Danışmanlık Hizmetleri Şirketi - YKS yöneticisi Ahmet Sertkan;

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.