İSG hizmeti almak artık zorunlu!

İSG hizmeti almak artık zorunlu!

KİSGDER Başkanı Abbas Musa Gökburun iş sağlığı ve güvenliğinin öneminden bahsettiği açıklamada iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin artık her işyeri için zorunlu olduğunu hatırlattı.

1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile iş sağlığı ve güvenliği kanunu artık bir çalışanı olan işyerleri içinde zorunlu hale geldi. 50’den az ve az tehlikeli işyerleri de 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına girdi. Kocaeli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Abbas Musa GÖKBURUN iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tüm esnaf ve işyerleri için bir fırsat olduğunu ifade etti. Az tehlikeli olarak nitelendirdiğimiz iş yerlerinde aslında tahmin ettiğimizden daha çok tehlike var. “Küçük esnafın da iş kazaları ile karşı karşıya kaldığını görmekteyiz. İş güvenliğini bir maliyet olarak görmeyip bir yaşam biçimi olarak benimsemek gerekir” dedi. Gökburun açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

İş sağlığı ve güvenliği hizmeti nasıl alınır?

50 den az ve az tehlikeli işyerleri için İSG hizmeti konusunda üç seçenek var;

1.    Bireysel İş güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi ile sözleşme imzalayıp gereken süre boyunca sigortalarını yaparak hizmet alımı yapılabilir. İşyeri sahipleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile bu şekilde İSG hizmeti alabilmektedir. 

2.    Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden hizmet almak suretiyle gerçekleştirebilirler. OSGB’ler işyerlerine fatura keserek hizmet sunmaktadırlar. iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdamı sağlayan OSGB’ler hizmet sundukları firmalara kanunun belirttiği süre içerisinde firmalara hizmet sunmaktadırlar. OSGB’ler mevcut kanuna göre kuruldukları ilin çevre illerine de hizmet verebilmektedir. 

3.    İşverenler için İSG kursuna kayıt olup kendi firmalarında ki iş sağlığı ve güvenliği süreçlerini kendi yürütebilir. İşyerlerinde işveren veya işveren vekili tarafından yürütülecek iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin yönetmelik kapsamında ilgili kuruluşlardan eğitim alıp iş yerinde gerekli düzenlemeleri kendileri yapabilmektedirler. Ancak işe giriş sağlık rapoları ve periyodik kontrolleri profesyonel kuruluşlardan almak zorundadır.

Bu eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve bağlı odalar, Türkiye Belediyeler Birliği, işçi ve işveren kuruluşları ile üniversiteler tarafından Bakanlıkla protokol yapmak suretiyle de verilebilmektedir. Genelde üniversiteler üzerinden eğitimler alınmaktadır. 

İş yeri tehlike sınıfı nedir?

İşyerleri tehlike sınıfları işyerlerinin risklerini derecelendirmek adına bakanlığın belirlediği bir sınıflandırmadır. İşyeri tehlike sınıfına İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları tebliğinden veya bu linkten ulaşabilirsiniz ; https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16909&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5

Az tehlikeli işyerleri örnek olarak; Kütüphane, Müze, Fırın ve pastane Otomobil ticaret, Eczaneler, Pazarcılar, Kahvehaneler örnek verilebilir. Bu işyerlerinde bir kişi dahi çalışıyorsa 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına girmekte ve ilgili yükümlülükleri yerine getirilmeli.

İSG hizmetlerini yerine getirmeyen işyerlerine ciddi şekilde idari para cezası söz konusu. 

Ne kadar süre İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti almalıyım?

Hizmet alım süreleri işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

İş güvenliği uzmanı çalışma süreleri;

·       Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.

·       Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika.

·       Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika. 

İşyeri hekimi çalışma süreleri;

·       Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika.

·       Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.

·       Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.