“İşçinin hiç kıymeti yokmuş”

“İşçinin hiç kıymeti yokmuş”

Dünya artık yeniden sağlıklı üretim koşullarına, hangi önlemlerin alınması gerektiğine kafa yoruyor.

Türkiye’de işçilerin üç kat fazla hastalığa yakalanmış oluğunu hatırlatan Birleşik Metal İş Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Bu dönemde gördük ki işçinin hiç kıymeti yokmuş. Sokak yasaklarının olduğu zamanlarda bile çarklar dönsün diye özel izinler çıkardılar” dedi.

RİSK YÜKSEK

Yeniden güvenli üretim konusunda Serdaroğlu’nun verdiği bilgi özetle şöyle: Türkiye üretimi tam kapasite ile sürdürecek durumda değil. Çünkü işyeri düzenlemeleri salgın koşullarına uygun değil. İşçilerin aralarında gizli mesafe bırakmaları her işyerinde olanaksız görünüyor. Yemekhaneler servis araçları, dinlenme yerleri hepsi ayrı ayrı sorun ortaya çıkaracak yerler olarak karşımızda. Bunların salgın koşullarına uygun hale getirilmesi pek mümkün görünmüyor. Salgının tekrar yayılma riski oluşabilir.

Avrupa’daki özgün uygulamalar ve bunlara karşı hayata geçirilen yaptırımlar çok disiplinli ve katı bir şekilde uygulanıyor. Ancak Türkiye’deki kuralsızlık herkesin malumu. Bu nedenle uzun bir süre şirketlerin tam kapasite ile ve uygun koşullarda üretime geçmeleri oldukça zor. Bu nedenle olabildiğince kademeli ve titizlikle tüm kurallara uyarak üretimi sürdürmelerinde fayda var.

TÜRKİYE’DE MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye’nin Avrupa ülkelerindeki uygulamaları hayata geçirmesi nesnel durumlar nedeniyle pek mümkün değil, oradaki uygulamalar bize de sürekli raporlar halinde geliyor. Örneğin servis ve kantin uygulamaları, vardiya düzenlemeleri bizde uygulamada zorluklar yaşanılacak durumlar. Bunlarla ilgili henüz bizdeki işyerlerinde bir farklı durum söz konusu değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.