İş cinayetinde ölen işçi sahipsiz kaldı!

İş cinayetinde ölen işçi sahipsiz kaldı!

Darıca Belediye şantiyesindeki iş cinayetinde hayatını kaybeden Suriyeli işçinin ne belediye, ne belediye şirketi ne de taşeronda kaydı çıkmadı! Dava sürüyor

Darıca’da 08 Ağustos 2021 günü belediyeye ait şantiyede meydana gelen iş kazasında hayatını kaybeden işçi, adeta ortada kaldı! Yargılama sürece halen devam eden iş cinayetinde ölen Suriye uyruklu vatandaşın gerek belediye, gerekse işi verdiği yüklenici firmada sigortalı olarak kaydının olmadığı açığa çıktı. Darıca Belediye Meclisi CHP Üyesi Tuncer Saltaş konunun sıkı takipçisi olurken 08 Kasım 2021’de gerçekleşen CHP Darıca İlçe Örgütü basın toplantısında belediyenin işçi cinayetini örtbas ettiğini öne sürmüştü. Tuncer Saltaş konuya dair belediyeye verdiği yazılı soruya yanıtı da ancak 18 Şubat 2022’de alabildi. Saltaş, Darıca Belediye Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısında konuyu yine gündeme getirdi. Darıca Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından kazaya ilişkin verilen yanıtta özetle şu görüşlere yer verildi:

BELEDİYE PERSONELİ DEĞİL

“Belirtilen ihale kapsamında çalıştırılan ve vefat eden işçi gerek belediyemiz gerekse belediyemize bağlı şirketin personeli değildir. İhale lehine sonuçlanan Ramazan Kaymazalp tarafından Makine İkmal Müdürlüğü çatısının yenilenmesi işinde çalıştırılmak üzere günlük yevmiye usulüne göre çalışan bir işçi olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle sosyal güvencesi olup olmadığı veya yabancı uyruklu olup olmadığı belediyemiz bilgisi ve sorumluluğu dahilinde değildir.

Belediyemiz tarafından iş sağlığı ve güvenliği kapsamında uygunsuzluk olup olmadığının tespit edilmesi mümkün değildir.

YARGILAMA DEVAM EDİYOR

Yapım işleri şartnamesinin 7’nci bölümündeki düzenleme uyarınca yükleniciye ait çalışanların iş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin sorumlulukları yükleniciye aittir… Yüklenici, iş sağlığı ve güvenliği firması ile anlaşmış ve buna ilişkin evrakları belediyemize sunmuştur. Bu kapsamda konunun takibi ve uygulaması ile ilgili kontrol, iş sağlığı ve güvenliği firmasının denetimindedir. Olay günü tutulan tutanağa istinaden yasal işlemler ilgili kolluk kuvvetlerince başlatılmış olup konuya ilişkin yargılama aşaması devam etmektedir.

Tuncer Saltaş, Darıca Belediye Meclisi’nin mart ayı toplantısında yanıta dair değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Daha önce sözlü ve yazılı olarak verdiğimiz iş kazası ile ilgili soru önergesine belediyenin yetkili organlarının verdiği cevap ‘mış – muş’tan öteye gitmemiştir. Verdiği yazılı cevapta makine ikmal müdürlüğünün çatı tadilatı yenileme işini ihale ile Ramazan Kaymazalp’a verildiğini, sorumluluğunda bu kişide olduğunu belirtmişler. Cevap metninde utanmasalar bu iş cinayetini ortaya çıkardık diye bizi suçlayacaklar.

İhale işinde ve çalışma şartlarında yandaşlarınızı korumak için kural ve kaidelere uymadığınız, iş bilmeyen kişileri halen kurumda barındırdığınız yazının yazılış biçimi ile bile görülmektedir.

ANA İŞVEREN SORUMLUDUR

İşveren – çalışan – taşeron veya alt işveren ile ilgili maddeler 4857 – 5510 – 6331 sayılı kanunlarla belirtilmiştir. Bu kapsamda asıl işveren alt işverenin her çalışanının yeterli ve uygun eğitim aldığını, geçerli sağlık raporunun olup olmadığını, sigortalı olup olmadığını, alt işverenin risk analizini ve acil durum eylem planını yapıp yapmadığını, alt işverenin kendi çalışanları ile ilgili olarak gerekli tüm tedbirleri alıp almadıklarını kontrol etmek, varsa eksikliklerini gidermek ile yükümlüdür.

Yanıtta; asıl işveren olan belediye yetkililerinin görevini yerine getirmediği görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlar ile asıl işverenin kontrol yükümlülüğünü yerine getirmediği için yetkililer ile ilgili gereğinin yapılmasını bekliyoruz.”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Tuncer Saltaş’ın tespitlerinde “yandaş” kısmına itiraz edip işi alan firmayı da, firmanın sahibini de tanımadığını kaydetti. Bıyık konuyla yakından ilgilendiğini, ihmal olup olmadığını araştırdığını belirtti. Konuya dair AKP’li meclis üyeleri Abdullatif Özkan ve Bülent Koçak da söz alarak görüş belirtti. Özkan’ın da iş cinayetinde ölen işçinin taşeron firmada da kaydının olmadığına dair duyumları paylaşması dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.