İNŞAAT SEKTÖRÜ 2025 İLK ÇEYREK ANALİZİ  Zorluklar ve Fırsatlar Bir Arada

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2025 İLK ÇEYREK ANALİZİ Zorluklar ve Fırsatlar Bir Arada

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2025 yılının ilk çeyreğine dair İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nu yayımladı. TÜİK verilerine göre Şubat ayında inşaat üretiminin yıllık bazda %12,7 arttığı vurgulandı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2025 yılının ilk çeyreğine dair İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nu yayımladı. Raporda, kamu yatırımlarındaki yavaşlama, yüksek maliyetler, nitelikli iş gücü eksikliği ve küresel ticaret savaşlarının sektör üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. Aşırı korumacı politikaların yarattığı belirsizliklere dikkat çekilirken, TÜİK verilerine göre Şubat ayında inşaat üretiminin yıllık bazda %12,7 arttığı vurgulandı.
TMB Başkanı Erdal Eren, yayımlanan raporun yanı sıra İstanbul depremi sonrası afet odaklı kentsel dönüşümün önemini yineledi ve yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması uygulamasının etkinleştirilmesi gerektiğini söyledi. Eren ayrıca, kamu projelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifat oranında indirim talep ettiklerini belirtti.

RAPORDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
• Zorlu Koşullar: Yüksek maliyetler, kamu yatırımlarındaki yavaşlama, iş gücü eksikliği ve küresel ticaret savaşları sektörün temel sorunları olarak sıralandı.
• Yurt Dışı Pazarlar: Türk inşaat sektörü yurt dışında aktifliğini sürdürüyor. İlk çeyrekte 560 milyon dolarlık 14 proje üstlenildi. Türkmenistan, Libya ve Irak öne çıkan pazarlar oldu. Finansman sorunlarının çözülmesi rekabet gücü için kritik önem taşıyor.
• Ukrayna Fırsatı: Ukrayna'nın yeniden inşası Türk müteahhitleri için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Ulaştırma, lojistik, enerji, konut ve sosyal altyapı öncelikli alanlar olacak.
• Güven Kaybı: Türkiye İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde ilk çeyrekte önemli bir düşüş yaşandı.
• Konut Satışları: İpotekli satışlarda artış gözlemlenirken, ilk el satışlarda düşüş yaşanıyor. Genel satışlarda artış olsa da enflasyon ve yüksek faizler nedeniyle reel kayıplar devam ediyor.
• Yabancıya Satışlar: Yabancılara yapılan konut satışlarında düşüş trendi sürüyor. Mart ayında %11,5'lik bir azalma kaydedildi. En çok satış İstanbul, Antalya ve Mersin'de yapıldı. En çok konut alan ülkeler Rusya, İran ve Ukrayna oldu.

Kaynak:Tuğçe Yakıcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.