İndirimler !

İndirimler !

 

Doğalgaz fiyatında 1 Ekim itibarıyla yüzde 10 indirim uygulanmaya başlanacağını Enerji ve tabii Kaynaklar bakanı Berat Albayrak’ın ağzından duyunca şaşırdım demesem yalan olur.

Çünkü;

Rusya ve Türkmenistan ile yapılan doğalgaz anlaşmalarında fiyat indirimini gerektirecek gelişmeler bir süredir yaşanıyor ve takip ediliyordu. Bu indirimlerin bugüne kadar tüketiciye yansımaması da sorgulanıyordu.

Peki, ne oldu da 1 Ekim itibarıyla fiyatta indirime gidildi ?

İran ile doğalgaz anlaşmasında olumlu gelişmeler olduğunu, bunun da doğalgaz fiyatlarına yansıyacağını önceden açıklamıştı Bakan Albayrak. İşte o nedenle indirim uygulanıyor.

Hepimiz biliriz ki, önceleri kış aylarına girmeden önce indirim değil zam yapılırdı. AKP kadroları (başta bakan Albayrak olmak üzere), şimdilerde ‘kış aylarında doğalgaz fiyatında indirim yapan bir hükümet’ olmakla övünüyor.

Demek ki, doğalgaz fiyatlarına önceden bindirim uyguluyorlarmış. Bunun için neden özür dilemiyorlar bu halktan ?

Ve bir başka indirim haberi daha, hem de milyonlarca kişi ilgilendiren bir indirim…

Şirket ortakları, muhtarlar, tarım Bağ-Kur’luları ve milyonlarca esnafın primi 1 Ekim’den itibaren 5 puan düşürüldü. Bağ-Kur primleri, ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 34.5’ten yüzde 29.5’e inecek. Bu indirimden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borç olmaması gerekiyor.

Yapılandırma fırsatını değerlendirenler, bugünkü asgari ücret üzerinden her yıl en az bin lira daha az prim ödeyecekler.

Prim indirimi uygulamasında SGK’ya prim borcu veya idari para cezası borcu bulunmaması koşulu aranacak. Yani, hem geçmişe ait borç bulunmayacak hem de cari primler zamanında ödenecek. Ancak, borçların tamamının ödenmesi gerekmiyor. Borcunu yapılandırarak ödeme planına bağlayanlar da indirimden yararlanabilecekler.

İndirimin yanı sıra bir de taksitlendirmeler var…

30 Haziran 2016 ve daha önceki aylara ilişkin olup, 19 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan SGK alacakları yeniden yapılandırılacak.

Yapılandırma kapsamına giren kurum alacaklarına bir bakalım…

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı statüsünden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi.
İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi.
SGK tarafından tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı.
Genel Sağlık Sigortası primi.
30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup SGK tarafından resen tahakkuk ettirilen eksik işçilik tutarları üzerinden hesaplanan sigorta primi.
30 Haziran 2016’ya kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 19 Ağustos’tan önce kesinleşmiş idari para cezaları.
Tarım veya orman işlerinde çalışanlar ile ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenecek alanlarda ay içerisinde on günden az çalıştırılanlar ile tarım sigortalılarının primleri.

 

Bu arada, ilave olarak, taksitli ödemelere kesinleşmiş idari para borcunu yarıya indirme var ki, ballı kaymak…

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi