İmzasız irade meclisi karıştırdı

İmzasız irade meclisi karıştırdı

Gebze BM’nin haziran toplantısında Hatipler Köyü’nde şahsa özel belediyenin parselinden geçiş hakkı iki komisyonun ortak kararıyla ret edildi ancak AKP’li imar komisyonu üyelerinin “imzasız” bir tutanağı meclisi karıştırdı

Gebze Belediye Meclisi’nde haziran ayı olağan meclis toplantısı, üstelik bir ay aradan sonra aynı konudan sebep yine tartışmaya sahne oldu. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz mayıs ayı olağan toplantısında bir imar komisyonu kararına son dakikada imza attığı gerekçesiyle CHP Grubu’nu iradesizlikle itham etmişti.

İMZASIZ DAĞITILINCA…

 

gebse-bm-haziran-30.jpg

 Haziran ayındaki meclis toplantısında Plan Bütçe ve İmar Komisyonları’nın imara dair şahsa özel bir talepteki ortak kararının tutanağı, AKP’li dört meclis üyesinin imzası olmadan dağıtıldı. CHP Grubu konuyu irade boyutuyla sorgularken Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz komisyon üyelerinin karara imza attığını ancak dağıtılan fotokopinin imza öncesi olduğunu öne sürse de tartışmaların önüne geçemedi. Uzun tartışmalar sonrası, “İleride toplulaştırma ile çözülmesi” anlamında iki komisyonun ortak kararı, mecliste de oy birliğiyle onandı.

BÜYÜKGÖZ VE 10 ÜYE TARTIŞTI

 

gebse-bm-haziran-26.jpg

Gebze Belediye Meclisi’nde bu dönemin en geniş katılımlı tartışmalarından birine tanık olundu.  Tartışmalara AKP’den Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile birlikte Hasan Soba, Güler Şahin Gençay,

gebse-bm-haziran-12.jpg

Mustafa Demirhan ve Talip Demir; CHP’den Saide Arslan Çalışkan, Halil İbrahim Şahinler, Gökhan Yamen, Şahin Yılmazel ve Erhan Bölük ile İYİ Parti’den Kayhan Özler dâhil oldu.  Detaylar şöyle..

GEÇİŞ HAKKI TALEP ETTİ

Hatipler Köyü’nde Murat Şengezer adlı vatandaş yolu olmayan parseline imar hakkı edinebilmek için belediyenin parselinden geçiş hakkı talebinde bulundu. Şengezer’in bu talebi İmar Komisyonu ile birlikte Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmişti. Komisyon kararı haziran ayı meclis toplantısının ikinci gündem maddesi olarak görüşüldü.

ARAZİLERDE 3-5 YERİMİZ ANCAK VAR

 

gebse-bm-haziran-17.jpg

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz talebi İmar Komisyonu’nun teknik olarak uygun gördüğünü, Plan Bütçe Komisyonu’nun ise başka benzer taleplerinin de olacağı kaygısıyla uygun görmediğini kaydedip, “Bizim köylerde, arazi bölgelerinde çokça yerimiz yok. 3-5 yerimiz ancak var. Plan Bütçe’deki arkadaşlar her yıl karşımıza böyle durum çıkarsa diye düşünmüş.

MAHKEMEYE BAŞVURSA YERİ EDİNİR!

Bu yanlış algıyı düzeltmek açısından, her gün karşılaşacağımız bir olay değil. Kaldı ki vatandaş mahkemeye başvursa hukukun da, ‘olmazsa olmaz’ karar vereceği bir alan, vatandaş mahkeme yoluyla almış olacak. Vatandaşın bize hava atması yerine, çözmüş olalım diyoruz. Burada mülkiyet, devir yok. Sadece kullanım hakkı imkânı veriliyor. Önümüzdeki süreçte, imar uygulamaları çalışmalarında da hukuken imar yolu haline gelmiş olacak” dedi.

Büyükgöz’ün bu açıklamasının ardından CHP’nin İmar Komisyonu’ndaki üyesi Gökhan Yamen söz aldı. AKP’li İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Dinç ile birlikte komisyon üyeleri Mustafa Demirhan, Nur Şentürk Tatoğlu ve Talip Demir’in imzalarının olmadığı tutanağı gösteren Yamen şunları kaydetti:

FİKİR BEYAN EDEMEDİLER Mİ?

 

gebse-bm-haziran-15.jpg

“Geçen mecliste, komisyon kararı son dakikaya kalmasın diye serzenişiniz olmuştu. Burada baktığımızda, imar komisyonundaki arkadaşların imzalamadığını görüyoruz. Mecliste çoğu kararlar, komisyon kararına paralel alınıyor. Komisyonun, talebin uygun olmadığına dair kararında, dört imza yok. Bu arkadaşlar bir fikir beyan edemedi mi?”

İMZADAN ÖNCE ÇEKİLMİŞ FOTOKOPİLER

Başkan Büyükgöz bunun üzerine imzadan önce çekilmiş fotokopilerin dağıtıldığını, son dakikada alınan karar olmadığını söyledi ancak tartışmaların önüne geçemedi.

İRADE SORUŞTURMASININ YANITI

 

gebse-bm-haziran-22.jpg

CHP Grup Sözcüsü Saide Arslan Çalışkan meclis toplantısına kadar ortak kararın talebin reddi şeklinde olduğunu kaydedip İmar Komisyonu’nda dört AKP’li üyenin sonradan fikir değiştirdiğini öne sürdü. Çalışkan, “Geçen ayki irade soruşturmasının yanıtı olsa gerek” dedi.

İmar Komisyonu üyelerinden tek imzası gözüken Gökhan Yamen de, “Komisyon bir benle mi toplandı? Geçen ay irade diyor, bu ay ortaya böyle bir şey koyuyorsunuz?” diye konuştu.

BÜYÜKGÖZ OYLAMAYA

ALMAK İSTEDİ AMA…

Başkan Büyükgöz olumlu/olumsuz komisyon kararını oylamaya açacağını ancak meclisin kararının oylanacağını söyledi. Çalışkan bunun üzerine, “Siz komisyondan geldiği şekliyle değil, kabul edilmesi yönünde oylamaya açacaksınız. İmardaki arkadaşlar da imza atmadığı için oylarını kabul şeklinde deklare edecekler.

HUKUKA UYGUN DEĞİL, KİŞİYE ÖZEL

Her iki komisyon açısından, burada tesis edilmek istenen geçitle alakalı olumsuz oy kullandık. Yol halini alacaktır. Planda yol olmayan yerde, yol tahsisi olacaktır. Hukuka uygun değildir. Söylediğiniz gibi vatandaş nasıl geçit hakkı temin ediyorsa bu vatandaşta kimse mahkemeye gider. Mahkeme, bilirkişilerle bedel tespit eder. Tescil veriyorsa verir. Kişiye özel bu kararı doğru bulmuyoruz” dedi.

Başkan Büyükgöz vatandaşa talebinin karşılanması savunan açıklamasının meclis üyelerini bilgilendirme gerekliliğinin kaynaklandığını öne sürdü.

MECLİS YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

 

gebse-bm-haziran-19.jpg

AKP’li İmar Komisyonu Üyesi Talip Demir tartışmalara, “Saide hanım tarafından meclis yanlış yönlendiriliyor. Komisyonda bu talep tartışıldı. En nihai karar” diye girerken

SON DAKİKADA İMZALAYACAĞIM

CHP’li Gökhan Yamen, “Komisyondaki arkadaşların kararlarını, burada göremiyoruz. O zaman ben de komisyondaki kararlarımı son dakikada imzalayacağım” dedi.

“FARKLI KARAR ALMIŞ” DİYEBİLİRSİN

AKP’li Güler Şahin Gençay, CHP Grubu’na, “Müsaade edin, açıklasın” diye çıkışırken Başkan Büyükgöz, CHP Grubu’ndaki belgenin imza öncesi olduğunu tekrarlayıp, “Onun üzerinden hala konuşmak şık ve doğru değil. Sonuçta, ‘Benim katıldığım komisyondan sonra komisyon bir toplantı daha yapmış, farklı karar almış’ diyebilirsin” dedi.

BEN OLMADAN NASIL TOPLANIYOR

Büyükgöz’ün son açıklaması komisyonun yine toplandığına dair kanaate neden olurken Gökhan Yamen, “Ben olmadan nasıl toplanıyor. Madem bir daha toplanıyor, niye çağrılmıyoruz” diye sordu. Büyükgöz, hukuken çoğunluğun yeterli olabileceğini kaydetti.

BİZ BURADA BOŞ GÖRÜYORUZ

 

gebse-bm-haziran-20.jpg

CHP’li Şahin Yılmazel, “Biz burada boş (imzasız) görüyoruz” diye tartışmaya dahil olurken Büyükgöz, “Şahin Bey. Asıl Asıl dosyada imzalanmış” diye yanıt verdi.

gebse-bm-haziran-21.jpg

CHP’li Erhan Bölük, “Madem çoğunlukla toplanıyor. O zaman katılmayalım” diye tepki verdi. Büyükgöz, “Böyle ucuz siyaset olmaz. Hukuken toplanıyor olmak başka, usul başka bir şey” diye yanıtları.

 

gebse-bm-haziran-27.jpg

İYİ Partili meclis üyesi Kayhan Özler de tartışmaya, “CHP’li üye çağrılmamışsa hukuki olan tarafı ne?” diye dâhil oldu.

SON DEFA UYARIYORUM

Başkan Büyükgöz ortak komisyon kararının toplulaştırma çalışması bitinceye kadar beklensin şeklinde olduğunu kaydedip CHP’lilere atfen ucuz siyaset tanımını tekrarladı.

Büyükgöz’ün bu tanımına tepki CHP’li Çalışkan’dan, “Bizim burada yaptığımız muhalefet noktasında bizi olmadığımız şekilde töhmet altında bırakacak kelimeler kullanıyorsunuz. CHP Grubu ucuz siyaset yapmıyor. Bu tür ifadeler kullanmıyoruz, kullanmayın. Uyarıyorum ve bu son uyarımdır. Biz ucuz siyaset falan yapmıyoruz” dedi.

İLAHİ ADALETTİR BU EVRAK

İmar Komisyonu’ndaki AKP’li üyelerin komisyon kararından farklı bir karar aldığına dair iddiasını tekrarladı. Çalışkan’a ise AKP’li üyeler Hasan Soba ve Mustafa Demirhan sert tepki gösterirken Büyükgöz,  “Dört üyeyi yalan söylüyor konumuna düşürüyorsunuz” dedi. Çalışkan ısrarla, “Demek ki ilk toplantıdan sonra dört üye farklı karar almış. İlahi adalettir bu evrak. Geçen mecliste bize yapılan ithamın sonucudur bu” dedi.

Başkan Büyükgöz imar komisyonun ikinci defa toplandığına dair bir söyleminin olmadığını, “Toplanabilirler” dediğini kaydedip ucuz siyaset tanımını tekrarladı. İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Kayhan Özler, İmar Komisyonu’ndaki dört AKP’li üyenin niye olumsuz karar verdiğini açıklamasını istedi. Büyükgöz, İmar Komisyonu üyelerinin teknik olarak değerlendirdiğini kaydetti.

gebse-bm-haziran-28.jpg

CHP’li Halil İbrahim Başçiftçi geçiş hakkının üç şık üzerinden yapıldığını hatırlattı.

Başkan Büyükgöz tartışmaları oylamayla sonlandırdı. Büyükgöz, “Komisyondan geldiği şekilde, biz de sorunun mahkeme tarafı cümlemiz olamaz, ileride toplulaştırma ile çözülmesi şekliyle” dedi. Ortak komisyonun ilgili talebe dair ret kararı, oy birliğiyle kabul edildi.

SON DAKİKA İMZA

ATTIKLARINDAN EMİNİM

CHP’li meclis üyesi Gökhan Yamen meclis toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, “Geçen toplantıda son dakikada imza verince başkan bizi iradesizlikle suçladı. İmar Komisyonu üyelerinin son dakikada, imzaladıklarından eminim. Komisyona bu şekilde evrak gelmez.  Muhtemelen, ortak komisyon kararının belediye meclisinden döneceğini düşündüler” dedi.

İRADEMİZİ GÖSTERDİK

Yamen vatandaş tarafından yapılan talebin ise yerinde olmadığını, emsal teşkil edebileceğini kaydetti. Yamen, “Bizim ret kararımız, ortak komisyon kararı. İmza atıp iradeyi gösterdik. Ama diğer arkadaşlar imzasını atıp irade göstermiyor. Son dakikada değişiklik yapacaklarını düşünüyorum ama burada yaptığımız muhalefetle geri adım attılar” diye konuştu. Yamen komisyonun aynı konuya dair ikinci defa toplantı yapıp yapmadığına dair bilgisinin olmadığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.