İMES Dilovası OSB  yükselişte

İMES Dilovası OSB yükselişte

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet toplantısı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda İMES OSB ile ilgili olarak veriler ve bilgiler paylaşıldı.

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet toplantısı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un katılımı ile gerçekleşti

2020 yılının faaliyetlerinin değerlendirildiği, 2021 yılında yapılacak olan çalışmaları kapsayan gündem maddelerinin görüşüldüğü Müteşebbis Heyet toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, Başkanvekili Kerim Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şahin, Enver Kaya ve Müteşebbis Heyet üyelerinden Süleyman Akar, Erol Elmas, Turan Durmuşoğlu, Hasan İstanbulluoğlu, Ahmet Sözer, Vedat KİRİŞÇİ, Şakir Eriş, Hüseyin Öztürk, Barış Er, İsmail Akbıyık ve Bölge Müdürü Onur Kesici katıldı.  

Toplantının ana gündemi 2020 yılının kalkınma verilerinin değerlendirilmesi ile 2021 yılında yapılacak olan faaliyet çalışmaları oldu. Konu ile ilgili 2020 yılında gerçekleşen enerji, inşaat, istihdam, ihracat verileri ile üst yapıların toplam miktarları değerlendirildi. Pandemi dönemine rağmen hiçbir şekilde üretimin aksamadığı İMES Dilovası OSB’de istihdam ve ihracat artış gösterdi.  

ENERJİ VERİLERİ ÜRETİMİN GÜCÜNÜ GÖSTERDİ  

2020 yılında Mart ve Nisan aylarında küçük düşüşler olsa da 2019 yılına oranla İMES Dilovası OSB’de elektrik tüketimi yaklaşık olarak %5,16’lık bir artış gösterdi. Bu artış üretimin yaşanan zorlu pandemi şartlarına rağmen devam ettiğinin ve kapasitenin artışının göstergesi olarak nitelendirildi. Ayrıca su tüketimi yaklaşık  %14,87 yükseliş gösterirken, iklim değişikliğinin sebebi ile doğalgaz tüketimi yaklaşık %2,68’lik bir düşüş gösterdiği gözlemlendi.  

Konu ile ilgili İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TOKKAN, “Bölgemiz her geçen gün cazibe merkezi olmaya devam ediyor. İşletmelerimiz Covid-19’a rağmen üretmeye, geliştirmeye ve ihracat yapmaya devam etti. Her ay uzaktan okuma sistemlerimiz ile fabrikalarımızda tüketilen enerji verilerini kontrol ediyoruz. Türkiye ekonomisine yüksek katma değer oluşturmak için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu. 

SANAYİLEŞME TALEBİ ARTTI  

İMES Dilovası OSB hali hazırda 80’i küçük olmakla birlikte toplamda 308 işletmenin faaliyet gösterdiği büyük bir makina ekosistemi olmuştur. Bu doğrultuda bölgeye yakın otoyollar, limanlar, havaalanları ve diğer ulaşım olanaklarının varlığı bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiştir.  

301 hektarlık alanda toplamda 297 sanayi parseli olan İMES Dilovası OSB’nin 2019 yılında ruhsat alan 235, iskân edilen 207 ve tahsis edilen 60 sanayi parseli olmuştur. 2020 yılında ise ruhsat sayısı 258’e iskân sayısı 220 ye ve tahsis sayısı 38’e çıkmıştır.  

2021 yılında ise 32 parsel iskân, 18 adet parsel ise ruhsat alacaktır.  

Hali hazırda 130 Milyar TL’lik fabrika yatırım bedeli ile İMES Dilovası OSB, yeni yatırım alanları için cazibe merkezi oluyor.  

İSTİHDAM %15, İHRACAT %13 ARTIŞ GÖSTERDİ! 

2019 yılında istihdam rakamı 8500 olan İMES Dilovası OSB, 2020 yılında %15’lik bir artış ile istihdam sayısı 9840’a yükseldi. Covid-19’a rağmen işletmeler üretimlerini durdurmazken, insan kaynaklarına yatırım yapmaktan geri durmadıkları görüldü.  

Ayrıca 2019 yılında 750 Milyon Dolar ihracat potansiyeli bulunan 308 işletmenin, 2020 yılında %13’lük bir artış ile 850 Milyon Dolarlık bir satış gerçekleştirildiği görüldü. 

 

EĞİTİM VE PROJE ODAKLI BİRÇOK ETKİNLİK YAPILDI! 

Geçtiğimiz yıl bölgede faaliyet gösteren işletmecilerin üretim ve satış süreçlerine katkı sağlayacak birçok toplantı ve etkinlik yapıldı. Etkinlik ve toplantıların yanı sıra bölge yönetimi tarafından 14 farklı ziyaret gerçekleştirildi. 

2020 yılında bölgede 60 toplantı, 16 etkinlik düzenlenirken bu toplantı ve etkinliklere 200’den fazla kişi ile birebir görüşme sağlanırken gerçekleştirilen etkinliklere 300’den fazla kişi katılım sağladı. 

 

İMES MÜKEMMELİYET MERKEZİ YÜKSELİYOR 

İMES Dilovası OSB’nin bölgedeki işletmecilere nitelikli istihdam, eğitim, danışmanlık ve Ar-Ge desteği sunacağı projesi İMES Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’nin sözleşmesi geçtiğimiz yıl mart ayında imzalandı. Temmuz ayına gelindiğinde ise merkezin temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa VARANK’ın katılımıyla gerçekleştirildi.  

32 FİRMANIN AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GERÇEKLEŞTİRDİ 

Bölgenin kuruluşunda büyük bir emeği olan Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bölgede faaliyet gösterecek 32 firmanın açılışı gerçekleşti. Yapılan açılış törenine katılım yoğun olurken bölgede yeni firmaların faaliyetlerine başlaması İMES Dilovası OSB’nin her koşulda işletmeler için çekim merkezi olduğunu gösterdi.  

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNDE CİDDİ AŞAMA KAYDEDİLDİ 

Son yıllarda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler ve pandeminin etkisiyle teknolojinin üretim süreçlerinde büyük rol oynaması birçok sektörü ve günlük hayatı bu entegrasyona zorunlu bıraktı. Endüstri 4.0’a uyum sürecine ve dijital dönüşüme büyük önem veren İMES Dilovası OSB, 2020 yılında bu yönde birçok çalışmayı hayata geçirdi.  

Üniversite, kamu kurum ve sanayicileri bir araya getiren “ Think Tech 4.0 Mini Çalıştayı” ile dijital dönüşüme yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayda sunulan veriler ve bu yöndeki çözüm önerileri raporlanarak kaydedildi.  

Dijitalleşme ile işletmelerin rekabet seviyelerinin artırılmasını hedeflediğini ifade eden İMES Dilovası OSB Bölge Müdürü Onur Kesici, “İşletmelerimizin altyapılarının incelenmesi ile dijital olgunluk seviyelerini envanter çalışmamız ile belirledik. Bilişim Vadisi ile imzalanan protokol ile birlikte işletmelerimizin yine dijital dönüşüme uygunluk seviyeleri incelenerek, elde edilen sonuçlar doğrultusunda eğitim programları düzenlenecek. Bu doğrultuda gelecek dönemde dijital dönüşüm çalışmalarında izleyeceğimiz yol haritasını çıkarabileceğiz” dedi. 

 

4 ALANDA KALİTE SERTİFİKA SÜREÇLERİ TAMAMLANDI 

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bünyesinde faaliyet gösteren 308 işletmeye tescil edilmiş kalite standartlarında hizmet veriyor. İMES OSB için kurumsallaşma adına önemli bir adım olan kalite süreçleri, baş denetçilerin kontrolleri ve Organize Sanayi Bölgesi hizmetlerinde yapılan süreçlerin değişikliği ile tescilli hale geldi. 

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi olmak üzere 4 alanda sertifika süreçleri tamamlandı. 

 

İHRACAT VE İSTİHDAM ODAKLI KÜMELENME PROGRAMI 

2020 yılında İMES Dilovası OSB’de üretim ve satış faaliyetlerini sürdüren firmaların ihracat potansiyellerini arttırmak için İMES Kümelenme Programı başlatıldı. Yeni pazarların keşfi,  satış alanında deneyim ve tecrübe paylaşımı, küme içerisinde bulunan tüm işletmelere kullanıma açık olacak şekilde ürün/hizmet portalının oluşturulması ve İhracat İstihbarat Merkezi hedefleriyle adımlar atıldı.  

Savunma, otomotiv ve makine sektörlerine yönelik üç ayrı küme oluşturuldu. 2020 yılı içerisinde bu kümelere bölgemizde faaliyet gösteren 35 firmamız başvuruda bulundu.   

 

2021 YATIRIM VE PROJE YILI OLACAK 

2021 yılında mevcut proje ve yatırımlar devam ederken, İMES Dilovası OSB işletmelerin üretim ve satış potansiyellerini arttıracak projeler geliştirmeyi hedefliyor. İMES Uygulamalı İleri Mükemmeliyet Merkezi Binası, İMES Yönetim Merkezi Binası gibi önemli yapı projelerinin yükseleceği 2021 yılında, İMES Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi bölgenin ihtiyacı olan istihdam ve eğitim alanında önemli rol üstlenecek. İMES Kümelenme Programı’nın da işletmelerin ihracat potansiyellerini yükselterek, İMES Dilovası OSB’den ülkeye sağlanan katma değeri arttırması hedefleniyor.  

Bu yıl gerçekleştirilecek birçok çalışmayı kapsayan gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantı hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu. 

1-036.jpegseddar-yavuz-002.jpgtoplanti1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.