İmar barışı geliri düşürdü!

İmar barışı geliri düşürdü!

Gebze Belediyesi’nde 2019 yılı kesin hesabı oy çokluğuyla onaylandı. Başkan Büyükgöz muhalefetin eleştirilerine yanıt verirken imar barışından ötürü çok sayıda ceza gelirinin düştüğünü söyledi

Gebze Belediye Meclisi’nde temmuz ayı toplantısı ikinci oturumu Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleşti. Beş gündem maddeli mecliste ilk dört gündem maddesini Ulaştırma Bakanlığı’nın Gebze – Darıca Metrosu istasyonları için belediyeden dört ayrı bölgede yer tahsis talebi oluşturdu. Taleplerden ikisi oy birliği, ikisi oy çokluğuyla kabul edildi. Bir iki dakika içinde gerçekleşen bu görüşmenin ardından 2019 yılı kesin hesabının görüşülmesine geçildi.

TÜM BORÇLAR KAMUYA

İlk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Ahmet Hüseyin Çelebi söz aldı. Çelebi tahmini bütçe üzerinden gelirde yüzde 69, giderde yüzde 63 isabet sağlandığını kaydedip belediyenin kısa vadeli borcunun 127 milyon 783 bin, uzun vadeli borcunun 184 milyon TL olduğunu kaydedip tüm borçların kamuya ait olduğunu, özel sektöre borç olmadığını söyledi.

CHP’Lİ ÜYELER YER ALMADI

Komisyonun CHP’li üyesi Sinan Çeper bütçenin artı vermesinin güzel bir durum olduğunu belirtti. “Bu hazırlanan gelir gider tablosunun hazırlanmasında, harcanmasında, gelir gider takibinde CHP meclis üyeleri yer almadı” diyen Çeper ret oyu vereceklerini ima etti.

ÖNCE TEŞEKKÜR ETTİ

CHP Grup Sözcüsü Saide Arslan Çalışkan kesin hesaba bakınca olumlu yönler gördüklerini kaydedip, “Özellikle mali disiplin açısından sayın başkanın çabasını görüyoruz. 27 milyon gibi artı değerli yılı kapatmak önemli. Teşekkür ediyoruz” dedi. Çalışkan kesin hesaba getirdikleri eleştirilerin yönetim esnasında dikkate alınmasını umduklarını dile getirdi.

RAPORA DA YANSIDI

Belediyenin kira gelirinde ciddi bir kayıp olduğunu öne sürüp vergi cezalarının tahsillerinde yetersiz kalındığına dikkat çeken Çalışkan bunun 2019 yılının temmuz ayındaki teftişin raporuna da yansıdığını hatırlattı. 428 milyon TL borç altındaki belediyenin kaynak oluşturması gerektiğine dikkat çekti.

PERSONEL GİDERİ 180.2 MİLYON TL

Yine teftişteki raporda da yer aldığı şekilde belediyenin istihdam politikasında sıkıntı olduğunu kaydeden Çalışkan, “Kesin hesap personel giderlerine baktığımızda 60 milyon 285 bin 576 TL. Bu belediyede çalıştırdığımız personelin gideri. Diğer taraftan mal ve hizmet satın alınmasında 148 milyon 133 bin TL harcandı. Bunun 120 milyonu yine istihdam gideri. Kalanı; tüketime yönelik yatırımın yer almadığı mal ve hizmet alımı” dedi.

YENİ GELİR KALEMLERİ YARATMALIYIZ

Emekliliği gelenlerin ayrılmasının ardından belediyenin memur kadrosunda 215, işçi kadrosunda 122 işçi olduğunu, şirket personelinin ise 1183 kişi olduğunu kaydeden Çalışkan, “İşçi çıkartmaya karşıyız. Mali disiplinde en son düşünülmesi gereken şey. Daha fazla personele ihtiyaç olduğu da Gebze’nin sokaklarından anlaşılıyor. Demek ki daha çok gelir kalemi yaratma ve gelir toplama konusunda daha gayretli ve çalışkan olmalıyız” diye konuştu.

KEŞİF BEDELİNDE HASSAS OLUNMALI

Temizlik işleri için araç kiralama ihalesinde keşif bedelinin 77 milyon TL olduğunu, işin 67 milyon TL’ye verildiğini hatırlatan Çalışkan keşif bedeliyle ihale bedeli arasındaki farkın yüksek olduğunu belirtip belediyenin diğer ihalelerinde de benzer durumun yaşandığını söyledi. Çalışkan, “Belediyenin birimlerinin özellikle keşif bedeli belirlerken daha hassas çalışması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

AYNI FİRMALARDAN TEKLİF ALINDI

Çalışkanlar Turizm’den 120 bin kilometredeki araçların bile kabul edilmeye başlandığını belirten Çalışkan dönüp dolaşıp aynı firmalardan teklif alındığını söyledi. Doğrudan demin yerine açık ihalelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

ÇAKMAK: ONAYLAMAK

GÜZEL HİZMETE ORTAKLIKTIR

Komisyon Başkanı Yaşar Çakmak ise bütçeye dair değerlendirmeyle yapıp Gebze ve KBB başkanlarına methiyeler düzerek başladığı konuşmasını, “Belediyemizin kesin hesap bütçelerinde bize düşen başkan ve ekibini alkışlamak, hizmete ortak olmaktır. Hesap vermek çok önemli. Cenabı Allah ahirette hesap vermeyi nasip etsin. Dünyadaki hesabını doğru vermiş olan Büyükgöz’e tekrar teşekkür ederi” dedi. Sözlerini Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları ile sürdürüp CHP’ye atfen, “Kesin hesabı onaylamak bence güzel bir hizmete ortak olmaktır. CHP’ye dokundurma yapmış olayım. Güzel hizmetlere ortak olsunlar” diye tamamladı.

HAKKI DA TAKDİRİ DE BİLİRİZ

Çakmak’ın son sözleri üzerine yeniden söz alan CHP’li Çalışkan, “Bazı verileri konuşmak adına çıktık. Sizlere teşekkür de ettik. Önceki dönem ihalelerde sıkıntı var. Sayın başkan tasarrufu sadece kendi dönemi için sağlamakla yetinmemeli, geçmişte tüyü bitmemiş yetim hakkı varsa onu da geri almalıdır. Hakkı da, hukuku da, takdiri de biliriz” diye yanıtladı.

ÖZLER’DEN ÇAKMAK’A: REKLAM YAPTI

İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Kayhan Özler ise Yaşar Çakmak’ın konuşmasının reklam içerdiğini, partisinin ve belediyenin reklamını yapmaya çıktığını öne sürüp, “Bütçeyle ilgili konuşmasını beklerdik” dedi. Özler, Başkan Büyükgöz’e Eskihisar’daki Macera Parkı’nın akıbetini de, “Macera Parkı ne durumda. Kaç lira harcandı. Kaç liraya kira verildi?” diye sordu.

İMAR BARIŞI O CEZALARI DÜŞÜRDÜ

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz eleştirilere verdiği yanıtta kira gelirinde kaybın söz konusu olmadığını belirtip, “Oran düşüklüğü var” dedi. Kamyoncular Garajı dışındaki kiralık yerlerde kirasını uzun süre ödemeyen veya bedelde zorluk çıkanları tahliye ettiklerini söyledi. Para cezalarının tahsilinde ise imar barışından ötürü cezaları düşen mükelleflerin etken olduğunu belirtip gerekli ayıklamanın ardından tahsilat adımlarının atılacağını dile getirdi.

KİRALAMAYI TERCİH ETTİK

Çöp aracı kiralamasında 67 milyon TL tutarındaki bedelin üç yıllık olduğunu anımsatan Büyükgöz bu ihalede 77 milyon TL’lik keşif bedelinin ise makul olduğunu ima etti. Araç yatırımına gidilecek kadar kredi olmadığından kiralamanın tercih edildiğini kaydetti.

AÇIK İHALEYE ESNAF KATILAMIYOR

Açık ihale ile alımı tercih ettiklerinde Gebze esnafının ihalelere girmesinin hayli düşük olduğunu belirten Büyükgöz açık ihale ile doğrudan temin konusunda dengeyi gözetmeye çalıştıklarını belirtip, “Minimum maliyet, maksimum fayda olmadan kimsenin yakasını bırakmıyoruz” dedi. Satın almada maliyetin yüzde 45 azaldığını kaydedip Gebze’ye 100 milyon TL tutarında yatırım kazandıracaklarını tekrarladı.

MACERA PARKI’NA YENİ DİZAYN

Eskihisar’daki Macera Parkı’nın ise önceki dönemden kiralama sözleşmesinin sürdüğünü kaydedip toplumun o yatırımı tercih etmediğini, önümüzdeki süreçte bir tanıtım çalışması da yaparak yatırımı halkın tercih edeceği bir biçime getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KABACA’YI ÇAKMAK UYANDIRDI!

Yaklaşık 1.5 saat süren meclis toplantısına yorgun geldiği gözlenen AKP’li meclis üyesi Davut Kabaca bir süre sonra uykuyu yenik düştü. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yaşar Çakmak konuşması esnasında muhtemelen durumu fark edip ses tonunu hayli yükseltti. Kabaca uyanıp kendisini toparladı.

Gebze Belediye Meclisi’nde ağustos ayı olağan toplantısının 06 Ağustos Perşembe günü saat 16.00’da gerçekleştirilmesinin karara bağlanmasıyla toplantı sona erdi. (Haber Merkezi)divan-013.jpgkaynan-ozler.jpgsaide-arslan-001.jpgyasar-cakmak-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.