İLKSAN’da Çayırova’ya sendikalarüstü aday

İLKSAN’da Çayırova’ya sendikalarüstü aday

Çayırova Halk Eğitim Merkezi eski Müdürü Ayaz Gönüldaş, İLKSAN’ın Çayırova temsilciliğine üyesi olduğu Eğitim-Sen’in desteğiyle aday. Gönüldaş ilk adaylığında ilçedeki Eğitim-Sen üye sayısının yüzde 50 üzerinde oy edinmişti

Eğitimde Gebze Bölgesi’nin yeni gündem konusu ve heyecanı, İLKSAN ilçe temsilcilikleri seçimi. Gebze Bölgesi’ndeki dört ilçede 3 bini aşkın öğretmenin oy hakkının bulunduğu seçimlere eğitim iş kolundaki dört eğitim sendikası profesyonelce asılırken adaylar da bir bir tanıtılmaya başlandı.

İLK ADAYLIĞINDA YÜZDE

50 ÜZERİ OY EDİNMİŞTİ

 

ayaz-gonuldas-2.jpg

Bir temsilcinin seçileceği Çayırova’da Çayırova Halk Eğitim Merkezi eski Müdürü Ayaz Gönüldaş, İLKSAN’ın Çayırova temsilciliğine üyesi olduğu Eğitim-Sen’in desteğiyle aday. Gönüldaş ilk adaylığında ilçedeki Eğitim-Sen üye sayısının yüzde 50 üzerinde oy edinmiş ancak o oranda seçilmesine yetmemişti.

ŞUBEDE BASIN TOPLANTISI

 

beslii.jpg

Soldan sağa: Erdi Sakat, Elif Aksu, Ayaz Gönüldaş, Eylem Bahadır, Ömer Tavukçu 

 

Ayaz Gönüldaş’ın adaylığı Eğitim-Sen Gebze Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda Gönüldaş’a Şube Başkanı Eylem Bahadır, Şube Sekreteri Ömer Tavukçu, Şube Örgütlenme Sekreteri Elif Aksu ve Şube Mali Sekreteri Erdi Sakat eşlik etti. Şube eski yöneticilerinden Serdar Dikkatli de yer aldı.

TİCARİ FAALİYETLERE GİRİNCE

Toplantıda İLKSAN’ın 4357 sayılı yasaya göre öğretmenlere yardım sandığı adı altında kurulmuş bir sandık olduğunu hatırlatıp herhangi bir ticari faaliyet öngörülmediği halde günümüzde bazı ticari faaliyetlerin içine girdiğini ve çoğunda zararlarla karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Gönüldaş şöyle devam etti:

VERDİYSEM BEN VERDİM

ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR

“Bunun en somut örneklerinden biri de eski Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in ifade ettiği bir sözdü. ‘Verdiysem ben verdim’ demişti. Bunu söylemesinin tek nedeni de Ilıcaklar çıkmazdaydı. Bir arazileri vardı, elden çıkartılamıyordu. O arazi İLKSAN’a verildi ve parası İLKSAN’a ödetildi. Çok büyük zararlara yol açtı. Ondan sonra bu zihniyet değişmedi.

VESAYET YÖNETİMİ VAR

Bizim istediğimiz İLKSAN’ın demokratik, şeffaf yönetilir bir hale gelmesi.

İLKSAN’da şu anda yapılanlar yasal olmakla birlikte bir nevi vesayet yönetimi var. Yedi kişilik yönetim kurulunun dört üyesini Bakanlık kendiliğinden belirliyor. Üyelerin burada herhangi bir söz hakkı yok.

Denetim kurulundan üç kişinin ikisini yine Bakanlık belirliyor. Bu da aynı şekilde yanlış bir uygulamadır.

BAŞKANIN MAAŞI:

7 ASGARİ ÜCRET

Öte yandan yönetim ve denetim kurullarında yer alanlar çok ciddi miktarda maaş alıyor. Bugün yönetim kurulu başkanı yedi, yönetim kurulu üyeleri beş, denetim kurulu üyeleri üç asgari ücret tutarında maaş alıyor. Ve bu rakamlara huzur hakkı, harcırah hariç.

NORMAL ÜCRETİN

ÜZERİNE ÇIKILMAMALI

Bu da her yıl 10 binlerce üyenin aidatının doğrudan o yöneticilere gitmesidir. Oysa talebimiz şudur: Yönetimde kim yer alırsa alsın, normal görev yaptığından farklı, yüksek bir ücret almasın. Ve bu bir meslek değil, yönetime gelmek iki döneme sınırlı olsun. Böyle bir yapılanmada her şey üyelerin lehine olacaktır.

HER AY BİLANÇO AÇIKLANMALI

Her ay bir şekilde İLKSAN’ın bilançoları açıklanmalıdır. Nereye, ne için, ne kadar harcandığına dair üyeler bilgilendirilmelidir. Maalesef bunlarla ilgili bilgi sahibi değiliz.

ÜYELİK GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA OLMALI

Bir diğer yanlış, zorunlu üyelik. Emekli olup İLKSAN’dan ayrılanlara belli bir para ödeniyor. Örneğin maaşımdan her ay kesilen 97.5 TL. 30 yıl üzerinden hesapladığımda 43 bin lira emekli parası alacağım. Bugünün parasıyla 30 yılda ödediğim yaklaşık 36 bin lira olur. Bunca süre içinde bu para hiç mi değer kazanmadı? Böyle dayatmacı bir sistem doğru değil. Üyelik de gönüllülük esasıyla olmalı.

AYAZ GÖNÜLDAŞ KİMDİR

ayaz-gonuldas-3.jpg

1970 yılında Bitlis’te dünyaya geldi.

Van 100’ncü Yıl Üniversitesi Eğitim Yüksek Okulu – 1990 mezunu.

Anadolu Üniversitesi’nde lisans tamamladı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.

2010-2014 yılları arası Çayırova Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü

Aynı yıllar arası Bakanlık formatörlüğü yaptı. Türkiye’nin birçok yerinde HEM yöneticilerine Bakanlık adına seminerler verdi. Türkiye geneli gençlik şuralarında İl Spor Müdürlüğü’nü temsilen yer aldı. KBB iştiraki KOMEK eğiticilerine seminerler verdi. Kimi çalıştaylarda KBB’yi temsilen görev üstlendi.

Halen Güzeltepe İlkokulu sınıf öğretmeni.

İLKSAN temsilciliği için ikinci adaylığı.

Evli ve iki kız çocuk babası.

Meslekte 30’ncu yılı.

 

BAHADIR: TÜM CAMİANIN

SAYGINLIĞINI KAZANDI

 

eylem-bahadir-2.jpg

Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır; Ayaz Gönüldaş şahsında Çayırova’da saygınlığı, güvenilirliği sadece Eğitim-Sen üyeleri ile sınırlı olmayan, Eğitim-Sen üyesi bir adayı desteklediklerini belirtip, “Yöneticilik yaptığı dönemlerde şeffaf, demokratik bir süreci işletmiştir. Sadece Eğitim-Sen üyelerinin zorda kaldığında danıştığı değil tüm herkese yardımcı olan, sevilen bir arkadaşımız. İlk adaylığında, Eğitim-Sen üye sayısının yüzde 50 üzerinde oy edinmişti” dedi. Bahadır, İLKSAN’a dair değerlendirmelerinde ise şunları kaydetti:

GEÇMİŞTE TÜPRAŞ’TA

PETKİM’DE YAŞANDI

“Uzunca süredir piyasanın beklentisi olan özelleştirmelerin hayata geçmesiyle birlikte kamusal alanın tahribatı ve tasfiyesi söz konusu. Bir kamu kurumu özelleştirmeden veya talan etmeden önce orayla ilgili zarar ettiği, devlete yük olduğuna dair bir takım şeyler anlatılıyor. Daha sonra buraların devredilmesi gerektiği anlatılıyor. Örneğin geçmişte Tüpraş, Petkim vardı ve biz bu alanları koruyamadık.

ÖNCE İLKSAN SONRA DİĞERLERİ

Eğitim ve sağlığın adım adım kamusal alandan uzaklaştırılmaya çalışıldığını biliyoruz. Pandemi ile birlikte bu alanların ne kadar kıymetli olduğunu tekrar fark ettik. Yardımlaşma ve dayanışmaya daha çok ihtiyacımız olduğu çok açık. Önce bu sandığa sahip çıkacağız, arkasından diğer örgütlenmeleri de yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Parasız, toplumsal, nitelikli bir kamu hizmeti istiyoruz. İLKSAN da acilen kuruluş ilkelerine geri döndürülmeli.  

GERÇEK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLMELİ

İLKSAN’ın kuruluş amacına tekrar döndürülmesini, gerçek sahiplerine teslim edilmesini istiyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. İLKSAN’ın gerçek sahipleri eğitim emekçileri olduğunu göre İLKSAN’a dair kararların, eğitim emekçilerinde olduğunu savunuyoruz.

Öğretmenlerin maaşının devlete yük olduğunun söylenmesi de ideolojik ve politik olarak birbirini besleyen durumlar.

FONUN KENDİSİNİ ELE GEÇİRMEK İÇİN

Toplantıda söz alan şube eski yöneticisi Serdar Dikkatli, “Özel sağlık sigortalarından destek bulursak, ayrılmak isteyen üyelere paralarını verir de bu fonun kendisini karlı bir şekilde ele geçirebilir miyiz tartışması da yaşandı İLKSAN içinde” deyince Gönüldaş, “Toplu sözleşme ile isteyenin üyelikten çıkması sağlandı ama daha sonra idari mahkeme kararı ile durduruldu” dedi.

İLKSAN’I ÜYELERİ YÖNETMELİ

Gönüldaş, İLKSAN’daki bir diğer olumsuzluğu,  “5 yıldan az ödeyip ayrılan hiçbir parayı geri alamıyor. Araba, konut kampanyalarıyla ilgili belgesi olmayan çok söylenti çıktı” diye tanımlayıp İLKSAN’ın sadece üyelerce yönetilmesi gerektiğini tekrarladı.

HAMUDU İLE YUTACAKLARDI   

Dikkatli bir kez daha söz alıp, “Çünkü o sırada uluslararası bir sigorta şirketine peşkeş çekilecek ve İLKSAN’ı hamudu ile yutacaklardı. Alan değişikliği yapanlara İLKSAN’dan çıkma hakkı verildi. Bir sigorta şirketi hepimizin parasını alacaktı” dedi.

TAVUKÇU: YAPI DEĞİŞMELİ

Eğitim-Sen Gebze Şube Sekreteri Ömer Tavukçu da İLKSAN yönetiminde çoğunluğu Bakanlıkça atananların oluşturmasının siyasetin vesayeti anlamına geldiğini kaydetti. Yönetimdeki bu yapının değişmesi gerektiğini tekrarladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.