“İlaç parasını isterken utanıyoruz”

“İlaç parasını isterken utanıyoruz”

Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bülent Arpacı; “Son yapılan ilaç zamları sonrası biz vatandaştan ilaç için istenilen rakamları alırken de, isterken de utanıyoruz"

Türk Eczacılar Birliği, 14 yıl aradan sonra 16 Ekim tarihinde Ankara’da miting düzenleyecek. Ankara’daki mitinge katılmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı ilaç için istenilen rakamları alırken de isterken de utandıklarını belirterek, “Ecza depolarına büyük borçlar var. Borçların sebebi; dünyada yaşanılan bir enflasyon olması. Enflasyonun Türkiye’ye yansımasını da bu sene çok net bir şekilde gördük. Ağustos ayı baz alınarak yapılan araştırmada yüzde 180 bir enflasyon söz konusu ama TÜİK’in açıkladığı rakam yüzde 80’lerde.

 

"İLAÇ BULAMIYORUZ"

Son bir yılda bu sebeplerden ötürü meslektaşlarımız depodan alınan ilaçların bedellerini ödemekte zorluk çekiyor. Birikimlerinden para harcıyorlar veya kredi çekmek zorunda kalınıyor. Yeni iş yeri açan meslektaşlarımızı da görüyoruz. Yeni yer açanlar personel istihdam edemiyorlar ve bu sebeple tek başına çalışıyorlar. Genelde aile desteği görüyorlar. Bu anlamda büyük bir sıkıntı yaşanıyor. O yüzden 2009 yılında güncellenen ilaç fiyat kararnamesinin bir şekilde tekrardan güncellenmesini istiyoruz. Bunu istememizin bir sebebi de ilaç bulamıyor olmamız.

 

"100 İLAÇTAN 20'Sİ YOK"

Hastaya verebileceğimiz ilaçlar maalesef piyasada 100 ilaçtan 20’si neredeyse yok. Türkiye’nin birçok noktasından, başka illerden de ilaç bulmak için arayanlar oluyor. Artık şehirlerarası ilaç takası başlamış durumda. Bu kamu hastaneleri içinde söz konusu, kamuda çalışan arkadaşlarımızda çok özverili çalışıyorlar. Onlar da hastanelerde ilaçların bulunabilmesi için diğer hastanelerde varsa oradan çekmeye çalışıyorlar. Bunun için bazen kargo bedellerini kendi ceplerinden ödüyorlar. Bu yaşanılanları duyurmak istiyoruz. Biz vatandaşlarımıza, hastalarımıza ilaç olmak istiyoruz ama ilaç olduğu sürece olabiliriz; yoksa olamayız. O yüzden ilacın bulunmasını istiyoruz.

 

"SON AŞAMAYA GELDİK"

Biz birçok sorunun açıkçası son aşamasındayız. Bu zamana kadar sorunlarımız bir şekilde çözülmeye çalışıldı. Yüzde 95 ilacı sosyal güvenlik kurumuna veriyoruz ve her yıl düzenli sözleşme imzalıyoruz. İyileştirmeler vardı ama yeterli düzeyde değildi. Bazı şeylerin üstünü örtüyorduk ama artık son noktaya geldik. Görmezden geliniyoruz. Temmuz ayında yapılan iyileştirmelerde bir eczaneye yansıyan tutar 7-8 bin TL’lik bir tutar. Çalışanlarımızın asgari ücretlerine zam geldi ama elimizdeki imkanlar yeterli değil. Sermayeden yemek zorunda kalıyoruz. Yıllık 8 bin TL yapılan bir iyileştirme bir çalışanımızın asgari ücretine yapılan iyileştirmeyi karşılamıyor bile. Bir şekilde bu zamana kadar tolere etmiştik.

 

"9 AMACIMIZ VAR"

Personel sayısını azaltmaya gittik, eczanelerimizi küçültmeye çalışmıştık ama dayanacak noktaya gelemiyoruz maalesef. Sadece Kocaeli olarak değil Türkiye’de 54 eczacı odası bulunmaktadır. 54 eczacı odası ile bu kararı aldık. Haziran ayında bölgeler arası yapılan kongrede TEB Başkanı Arman Üney, 54 eczacı odası yöneticileri ile birlikte alınmış bir karar. Bu kararı almamızda 9 farklı amacımız var. Bunlardan biri kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi.

 

"DIŞ TİCARET AÇIĞININ YÜZDE 5'İ İLAÇTAN"

Baktığınız zaman ilaç molekülü üretimi Türkiye’de var mı? Açıkçası Türkiye’nin yeni bir molekülü yok. Burada üretebildiğimiz iki ilaç haricinde bir etken madde yok. Dış ticaret açığının olmasının en büyük etkenlerinden biri de ilaç. Yüzde 5’i ilaçtan kaynaklanıyor. Son yapılan ilaç zamları sonrası biz vatandaştan ilaç için istenilen rakamları alırken de isterken de utanıyoruz. Vatandaş ilaç alırken ücretin yüzde 20’sini öderken şu anda ilaç fiyat farkı, ilaç katılım payı gibi nedenlerle artık yüzde 50’den fazla pay vatandaşın cebinden çıkıyor. Vatandaşların SGK’lı olmasının bir anlamı kalmadı. Sosyal bir devlet olarak daha az fark ödeyerek, daha az para ödeyerek ilaçlara ulaşılmasını istiyoruz” dedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.