İktidarın gafı ve halkın  imdadına TMMOB yetişmiş

İktidarın gafı ve halkın imdadına TMMOB yetişmiş

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Füsun Yılmaz Deniz’in anlattıklarına göre; iktidarın sahtekârlıklara zemin açan, ilimizde de insan hayatını riske eden gaflarında imdada, zaman zaman hedef gösterdiği TMMOB, namı diğer halkın mühendisleri yetişmiş

TMMOB Mimarlar Odası’nın Türkiye genelinde uygulamaya koyduğu mesleki denetim, odanın Gebze Temsilciliği üyelerine Kocaeli Şube Başkanı Füsun Yılmaz Deniz tarafından anlatıldı. Deniz’in anlattıkları, aynı zamanda bir Türkiye ve Kocaeli gerçeğini açığa çıkarttı.

TMMOB ile zaman zaman hedef gösterircesine restleşen iktidarın gerek sahtekarlıklara zemin açan, gerekse deprem bölgesi ilimizde insan hayatını riske eden “İmar barışı” uygulaması dair her gafında..

İktidardan sebep yolsuzluk ve sahtekârlığın önüne de, çürük çarık binaların önüne de TMMOB, namı diğer halkın mühendisleri geçmiş.

DÜLGER VE KESKİN İLE BİRLİKTE

Toplantı divanında Başkan Deniz’e şube yönetiminden Başkan Yardımcısı Alper Dülger ve sayman Gökhan Keskin ile Gebze Temsilciliği Başkanı Cenk Elgin eşlik etti. GTO Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açış konuşmasını yapan GTO Başkanı Nail Çiler de toplantıyı bir süre takip etti.

Toplantıyı temsilciliğin eski başkanlarından Çayırova Belediye Meclisi CHP Üyesi Salih Işık, Mustafa Serdaroğlu ve Özhan Öztürk; eski şube yöneticilerinden Mehmet Kozcağız, Emin Başöz ve Hüseyin Aksu; Gebze Temsilciliği’nin mevcut yönetiminden Feyza Nur Göksu ve Nilüfer Topaloğlu ile birlikte KBB ve Gebze Belediye Meclisi CHP Üyesi Gökhan Yamen, Çayırova Belediye Meclisi İYİ Parti Üyesi Deniz Kolo’nun da aralarında bulunduğu üyeler takip etti.

 

AYRI DEĞİL GÜÇ OLSUN DEDİK AMA…

Başkan Deniz, Gebze’de mesleki denetimi tüm detayları ile anlattığı toplantıda sözlerine toplantının tüm destekçileri ve katılan üyelere teşekkür ederek başladı.  Deniz, “Yönetime geldiğimiz günden itibaren Gebze ve Kocaeli ayrı bölgeler değil tek bir koldan güç olsun desek de pandemiden dolayı aksadı. Bugün burada olmaktan ve katılımınızdan ötürü mutluyum” dedi.

RİSK VE SAKINCALARINI ANLATTIK

2008’den itibaren oluşturdukları çalışma takvimi doğrultusunda ilk önce tüm ilçelerin imar müdürleri ve belediye başkanları ile ruhsatlarda mimarlardan alınan imza yetkisinin tekrar geri getirilmesi için görüşmelerde bulunduklarını; bu yetkisizliğin ne gibi sakıncalar yaratabileceğini ve riskler içerdiğini anlattıklarını kaydeden Başkan Deniz şöyle devam etti:

BELEDİYELERDE TEKNİK EKİPLERE SORDUK

“2012 yılında kalkan mesleki denetimin eksikliğinin belediyedeki teknik kişilerce nasıl analiz edildiğini merak ettik. Eksik imzalardan, mimar kimliği olmayan kişilerden gelen dosyalardan ve onlarla muhatap olmaktan şikâyetçi olduklarını ifade ettiler.

Aslında diğer meslek odalarında da denetimi yapılmış projenin daha farklı olduğunu anlattılar.

Özen gösterilmemiş projelerle belediyeye gidenler olmuş. Bu kişilerin mimar olup olmadıklarını bilmiyoruz.”

HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE

Kendi işyerini kurduğunda vergisini, SGK primini ödeyen bir mimara asıl iş yaptıran belgenin kısaca BTB diye adlandırılan Büro Tescil Belgesi olduğunu hatırlatan Başkan Deniz, “BTB, ehliyetli otomobil kullanmak gibi bir şey. Ama zamanla fark ettik ki BTB’si olmayan mimarlar tarafından da bu iş yapılabiliyor. Haksız rekabet burada devreye girmeye başladı” dedi. Deniz haksız rekabete karşı nasıl mücadele ettiklerini anlattı:

BÜYÜKŞEHİR AYLAR SONRA

İLÇELERE BTB YAZISI YAZDI

“Büyükşehir ile sayısız toplantı yaptık. BTB’nin mevzuatta yer aldığını, yasal olarak istemek zorunda olduklarını, BTB olmadan ruhsat düzenlemenin yasal olmadığını ve konunun nerelere gidebileceğini anlattık.

Aradan aylar geçti. KBB ilçe belediyelerine yazı yazarak BTB’nin zorunlu olduğunu hatırlattı.

Süreç başladı. Mükemmel değildi. Biz her ay belediyelerden ruhsatları istedik ve günümüz itibariyle çok az kaçak var. Kendi haklarımız ile ilgili büyük değil ama küçük, önemli bir adım attık.”

SAHTE İMZALI RUHSATI

İPTAL ETTİRDİK

2018 yılında bir mimarın imzası taklit edilerek alınan ruhsatı Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe belediyesiyle görüşerek iptal ettirdiklerini, yasalardaki boşluklardan çok büyük suçların işlendiğine tanık olduklarını anlatan Deniz bir diğer engeli ve nasıl aştıklarını şöyle anlattı:

 

İMAR BARIŞINDA BELEDİYE

DEVREDEN ÇIKARTILMIŞ AMA…

“İmar barışında belediye tarafı tamamen ortadan kalktığı için çizilen proje tapuya gidiyor ama tapu dairesinde de projeyi inceleyip denetleyebilecek teknik bir personel yok. Bu sefer müdürlükleri gezdik teker teker. Girişimlerimiz sonrası tapu müdürlükleri ruhsat başvurusunda bulunanların RTB’si olup olmadığını sitemizden kontrol etmeye başladı. İnşaat mühendisi kaşesiyle veya sahte mimar kaşesiyle alınan kat ittifaklarını gördük.

 

Yarın

İlçe ilçe 2020 yılı Kocaeli ili ruhsat analizi

Toplam inşaat alanı

Müelliflere göre ruhsat dağılımı

Mesleki denetim nedir, nasıl yaptırılmalı..

 

mimarlar-gebze-1.jpg

mimarlar-gebze-2.jpg

mimarlar-gebze-4.jpg

mimarlar-gebze-5.jpg

mimarlar-gebze-6.jpg

mimarlar-gebze-9.jpg

mimarlar-gebze-11.jpg

mimarlar-gebze-12.jpg

mimarlar-gebze-13.jpg

mimarlar-gebze-21.jpg

mimarlar-gebze-25.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.