İklim Değişikliği ve Kuraklık Konuşuldu
Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksek Okulu, Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı’ndan Doç. Dr. Funda Dökmen, “Tarımsal Kuraklık” hakkında bilgi vermek üzere Radyo Ki’nin Güne Bakış Programına konuk oldu.
Doç. Dr. Funda Dökmen, Tarımsal ve Mevsimsel olarak İki farklı kuraklık türü olduğundan bahsetti. Tarımsal Kuraklığın, bitkinin kök gövdesinde büyüyüp gelişmesi için yeterli nemin bulunmaması olarak tanımlayan Doç. Dr. Dökmen, Meteorolojik Kuraklığı ise yağışların mevsimler içerisinde yağması gereken miktarın altına düşmesi olarak tanımladı. Tarımsal Kuraklığı tetikleyen temel iklimsel ve çevresel etkenleri ele alan Doç. Dr. Dökmen, iklimsel etkenlerin, yetersiz ve düzensiz yağış olduğunu çevresel faktörlerin ise yüksek sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları, arazi kullanımı ve rüzgar erozyonu olduğunu belirtti.
Sıfır toprak işleme ve malçlama gibi uygulamaların toprağın nem tutma kapasitesini nasıl etkileyeceğine değinen Doç. Dr. Dökmen, sıfır toprak işlemenin pek mümkün olmadığını,toprağın ekim ve tohumdan önce işlenip hazır hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Dökmen, kuraklığın bitki türlerinde, su açığı nedeniyle fotosentez dengesinin bozulması, su potansiyeli ve hücre turgorunun azalması gibi fizyolojik streslere sebep olduğunu dile getirdi.
KURAKLIK ÇİFTÇİLER AÇISINDAN ŞOK ETKİ YARATTI
Doç. Dr.Funda Dökmen, damla sulama, mini yağmurlama, basıçlı yağmurlama sulamalarının çiftçilerin kuraklıkla mücadelede kullanılabilir yöntemler olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dökmen, bu yöntemlerin az suyla maksimum verim alma, zamandan kazanma gibi avantaj getirisi olduğunu belirtti. Tarımsal kuraklığın ekonomik etkilerinde de değinen Doç. Dr. Dökmen, kuraklığın çiftçiler açısından şok etki yarattığını, verimin yüzde otuz ve yüzde yetmişe düştüğünü ve bununda doğrudan çifçiye gelir kaybı yaşattığını söyledi.Doç. Dr. Dökmen, çifçilerin iklim değişiliği ve kuraklık riskleri konusunda bilinçlendirilmesini ve teknolojiye erişimin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Üreticilerin bilgi düzeyinin bölgeden bölgeye değiştiğini ve teknik bilgi konusunda sorun yaşanıldığını ifade eden Doç. Dr. Dökmen, bu sorunun danışmanlık, dijital eğitim içerikleri, drone ve uzaktan algılama gibi eğitimlerle giderilebileceğini söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.