İhtiyacımız olan gerçek Cumhuriyet

İhtiyacımız olan gerçek Cumhuriyet

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gebze’de Gebze Sivil Toplum Platformu tarafından da alternatif programla kutlanıyor.

Platformun açıklamasında, Türkiye’nin ihtiyacının gerçek anlamda laik ve demokratik cumhuriyet olduğuna dikkat çekildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gebze’de Gebze Sivil Toplum Platformu tarafından da alternatif program ve etkinliklerle kutlanıyor. Platform bileşenleri bugün Gebze Belediyesi’nin kent meydanındaki yerinin önünde, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Günün anlam ve önemi üzerine konuşma platform adına Eğitim-Sen Gebze Şube Sekreteri Eylem Bahadır tarafından yapıldı. Bahadır, Türkiye’nin ihtiyacının gerçek anlamda laik ve demokratik cumhuriyet olduğunu söyledi.  
DORUK NOKTASI

Eylem Bahadır konuşmasının başında ve sonunda Nazım Hikmet’ten Kuvayı Milliye Destanı ve Davet adlı şiirlere yer verdi. Cumhuriyet’in tanımını, “Yokluk ve sefalet içinde ama azimle ve yılmaz bir iradeyle emperyalizme karşı mücadelenin doruk noktası” diye yapan Bahadır ardından tüm katılımcıları Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Bu esnada dün Darıca’da toprağa verilen şehidimiz Ulaştırma Uzman Onbaşı Tahsin Sarıtosun’a da rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diledi. Eylem Bahadır saygı duruşunun ardından sürdürdüğü konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi:
BASKILAR SÜRÜYOR
“Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde halkımızın emperyalizme karşı yürüttükleri ortak mücadeleyle yaratılan bütün değerler, uzun süredir iktidarın dayatmacı, baskıcı, kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı uygulamalarıyla yok sayılırken bugüne kadar kazanılan tüm ilerici birikimler ve haklarımız birer birer elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Giderek belirginleşen ekonomik krizin faturası emekçilerin sırtına yıkılmaya çalışılmakta, en temel haklarımız elimizden alınmak istenmekte, çocuklar ve kadınlara yönelik tehditler artmakta, düşünce ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki baskılar artarak sürmektedir.
İHTİYACIMIZ OLAN…
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, takvimde yeri geldiği için törensel ve sembolik kutlamalara sıkıştırılmayan, eşitlikçi, özgürlükçü, hak ve özgürlükleri güvence altına alan ve emekçilerin haklarının korunduğu ve geliştirildiği gerçekten laik ve demokratik bir cumhuriyettir.
Türkiye’nin ihtiyacı ülkeyi fiilen OHAL koşullarında yönetmeyi hedefleyen, ‘tek adam yönetimi’ değil Cumhuriyet’e asıl anlamını veren, ‘halkın kendi kendini yönetme iradesi’ne hiçbir şekilde ipotek konulmadığı, gerçek anlamda laik ve demokratik bir sistemin oluşturulmasıdır.
ASIL MÜCADELEMİZ…
Bizim asıl mücadelemiz cumhuriyetin temel kazanımlarının tekrar hakkı olana verilmesidir. Parlamenter sistemin tekrar işlevsel hale gelmesidir. Tek kişinin ağzından çıkanın kanun sayılması demokrasinin tırpalanması demektir. Bizler bugün burada siyasi partiler, meslek örgütleri, sendikalar, kültür ve sanat kurumları ve demokratik kitle örgütleri olarak bir birliktelik ve ortak değerler cephesinde bir araya geliyorsak bu parlamenter sisteme ve cumhuriyetin kuruluş değerlerine olan inancımızdandır.”
KATILIM 

Çelenk töreninde sırasıyla CHP, İYİ Parti, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, ADD, ÇYDD, BİLKAR ve Gebze Kent Politikaları Derneği’nin çelenkleri; başkan ve yöneticileri tarafından Atatürk Anıtı’na bırakıldı. Törene Gebze Belediyesi eski Başkanı Mehmet Emin Akın, CHP Gebze İlçe eski Başkanları İsmet Kara, Sedat Tatar ve Recep Dursun, Gebze Belediyesi CHP Meclis üyeleri Saide Arslan Çalışkan ve Şahin Yılmazel, Makine Mühendislerdi Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel de katıldı.
FENER ALAYI YARIN AKŞAM
Gebze Sivil Toplum Platformu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanacağı yarın akşam saat 18.30’da yürüyüş düzenleyecek. Katılımcılar saat 18.15’ten itibaren Osman Yılmaz Mahallesi’ndeki eski trafonun olduğu meydanda toplanıp Şehit Numan Dede Caddesi üzerinden 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’na yürüyecek. Sadece bayraklar ve fenerler ile katılımın sağlanacağı yürüyüşün ardından basın açıklaması ile etkinlik sona erecek. Programın bitiminde yer alan konser ise, Darıcalı şehidimizden ötürü iptal edildi. egitimsen.jpgchp-005.jpgiyi-parti-003.jpgegitimis.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.