İhsaniye Barajı’nda su tutulmasına başlandı

İhsaniye Barajı’nda su tutulmasına başlandı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından baraj rezervuar alanındaki bitki örtüsü temizlenen Karamürsel İhsaniye Barajı’nda su tutulmasına başlandı.

Karamürsel ve Gölcük ile sahil şeridindeki yerleşim alanları Değirmendere, Halıdere, Ulaşlı ve Ereğli bölgelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak, 9 milyon m3 su biriktirme hacmi ile yıllık 25.5 milyon m3 su sağlayacak Karamürsel İhsaniye Barajı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılı içerisinde inşa edildi. DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol gereği baraj rezervuar alanında bulunan ağaç ve bitki örtüsü İSU Genel Müdürlüğü tarafından 4.2 milyon lira yatırım bedel ile temizlenerek hazır hale getirildi.


KAPAKLAR KAPATILDI
Yağış mevsimi ile birlikte İhsaniye Barajı’nda su tutulmasına başlandı. Baraj alanında düzenlenen su tutulması işlemine İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, DSİ 1.Bölge (Bursa) Müdürü Yüksel Tazegül ile DSİ ve İSU yetkilileri katıldı. Yapılan yatırımın hayırlı olması için dua edildikten sonra baraj kapakları kapatılarak su tutulmasına başlandı. Karamürsel İhsaniye Barajı ile birlikte Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının önemli oranda garanti altına aldıklarını belirten İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Ülkemizin önemli sanayi şehirlerinden olan Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılamak için ‘Mutlu Şehir Kocaeli’ hizmet vizyonu çerçevesinde yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

 

“BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN”

DSİ tarafından inşa edilen İhsaniye Barajı, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılamak için üçüncü barajımız olacak. Baraj rezervuar alanının temizlik çalışmalarını bu yıl içerisinde tamamlayarak su tutulmasına hazır hale getirdik. Yağış mevsimi ile birlikte barajda su tutulmasına başladık. Yapılacak içme suyu arıtma tesisi ve isale hatları ile birlikte önümüzdeki dönemlerden itibaren barajdan su kullanılmaya başlanılacaktır. İhsaniye Barajının bölgemize hayırlı olmasını diliyor, projelendirilmesinde ve inşaatında emeği geçen DSİ yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.


KOCAELİ’DE 3.BARAJ
Karamürsel İhsaniye Barajı, beton dolgu olarak yapıldı. Barajın aktif depolama hacmi 9 milyon metreküp, içme suyuna verilecek yıllık su miktarı 25,5 milyon metreküp, sulama suyuna verilecek su miktarı 2,5 milyon metreküp,  yüksekliği 69 metre ve uzunluğu 203 metre olarak inşa edildi. Ayrıca, baraj ile Yalakdere havzasında akarsu vadileri etrafında yer alan sulanabilir nitelikteki tarım arazilerinin 20 bin 240 dekarlık kısmının sulanması hedefleniyor. İhsaniye Barajı, Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılamak için Yuvacık ve Namazgah Barajlarının ardından üçüncü baraj olacak. DSİ, ayrıca önümüzdeki dönemde Karamürsel bölgesinde Avcıdere Barajı’nın yapımını gerçekleştirecek.

 

baraj-2-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.