“İhracat yapan firmalar güç durumda kalacak”

“İhracat yapan firmalar güç durumda kalacak”

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 4 Eylül’de Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parasının Değerinin Korunması ile ilgili tebliğ için;

“İhracat yapan firmaları ve tedarikçileri şu anda bulunduğundan daha güç bir duruma sürükleyecektir. Tabanda iş yapan üreticinin, sanayicinin derdini dinlemeden üst perdeden yapılan düzenlemeler maalesef içinden çıkılmaz ekonomik boyutlar yaratıyor” dedi.

SUNİ ÇÖZÜMLER KALICI EKONOMİK YARALAR AÇACAK

Tahsin Tarhan, “Türkiye’de ihracat yapan firmalar, tüm üretici ve sanayiciler yayımlanan 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ ile bulundukları ekonomik sıkıntıdan çok daha zor duruma düşeceklerdir.

Sanayicilerin üretim yaparken ortak çalıştıkları tedarikçilerinin Euro üzerinden fiyat vermesi ve Üreticilerin Euro üzerinden ödeme yapması halen yasalken, Üreticilerin yurt içine getirdiği bedelleri bozdurma zorunluluğu birçok Üretici ve Sanayiciyi iflasın eşiğine getirecektir.

Çünkü düzenlenen Tebliğin 3. Maddesinin Son fıkrasında “Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur.” Yurda getirilen bedelin %80’in bir bankaya satılması zorunluluğu, Sanayiciyi iflasın kıyısına itecektir” dedi.

KATAR’LIYA SERBEST, YERLİ SANAYİCİYE YASAK

Tahsin Tarhan, “İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ile ilgili sürekli olarak geçici önlemler alınmaya çalışılıyor. Katar’dan Londra’dan ekonomik girdi için sürekli olarak çaba sarf eden iktidar maalesef yerli üreticiyi unutuyor. Tabanda Türk Sanayisinin nasıl işlediğini, hangi girdi maliyetleri altında ezildiğini, ihracat ithalat dengesinin nasıl ilerlediğini bilmedikleri ve ilgilenmedikleri için alınan tedbirler daha yıkıcı oluyor.

Katar’dan nerden geldiği, hangi şekilde kazanıldığı nerelerde değerlendirildiği belli olmayan nakit girişi serbest ve mali yükümlülüğü olmazken Yerli sanayicinin yurda getirdiği paranın %80’nini bir bankaya satması gerekiyor.” Dedi.

İHRACAT YAPAN TÜRK SANAYİCİSİNİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Tahsin Tarhan, “Her fırsatta Türk Sanayisi desteklenmeli, beton ekonomisinden yatırım ekonomisine geçilmeli, sanayicinin üzerindeki yük azaltılmalı diye iktidarı uyarıyoruz. Çünkü Türkiye, üretim yapmadan sadece tüketime dayalı, toplu iğneyi bile ithal eden bir konuma getirildi. Bu durum nakit akışı girdisinden, patates fiyatına kadar her şeyi etkiliyor.

Banka faizlerinin %40’ı bulduğu, elektriğe, doğalgaza her gün zam geldiği bir noktada

Sanayici tedarikçisinden, çalıştırdığı işçisine kadar ödeme yapmakta zorlanırken, yaptığı ticaret üzerinden kazanıp yurda getirdiği paranın % 80’nine yaptırım uygulamak İhracat Yapan Türk Sanayicini çok daha zor günler bekliyor demektir.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.