İhbarımız sonrası önce polis,  polisten sebep ambulans geldi

İhbarımız sonrası önce polis, polisten sebep ambulans geldi

GATEM motor bölümü birinci sınıf öğrencisi Cemil Kalyoncu’nun öldüğü trafik kazasında ambulansın yarım saat geciktiği iddiasına kamudan yanıt henüz gelmezken iddia tekrarlandı: İhbar sonrası, ambulanstan önce polis geldi. Polis tekrar anons yapınca, iki ambulans geldi

Haber Dizisi – 2

Sofya Radyosu’na konuşan "İlk Üç Dakika" Vakfı Başkanı Mariyana Manuşeva’nın sözlerine göre, her insanın, kalp durması geçiren birisine yardım edebilme kapasitesi bulunmakta.

"Kalbin durması ile kan dolaşımı da durur. Bu durum insan vücudundaki organ ve dokulara oksijen sağlanamadığı anlamına gelmekte. Hepimizin bildiği üzere oksijen hayati önem taşıyan bir şey. Ve oksijen olmadığında insan vücudu çok hızlı bir şekilde hayati fonksiyonlarını kaybetmeye başlıyor. İşte bu sebeple ambulans gelene kadar, tıbbi ekip gelene kadar ani kalp durması geçiren kişiyi hayatta tutabilmek adına ilk dakikalarda bir şey yapılması son derece önemli.

Ne yazık ki en gelişmiş toplumlarda bile, ambulansın en hızlı şekilde gelmesi 6-8 dakika içinde oluyor. Bu ise ne anlama geliyor? Ambulans ile gelen tıbbi ekibin ani kalp durması geçiren kişiye müdahale etmesi sekizinci dakikan itibaren başlıyor ve ne yazık ki o zaman artık geç kalınmış oluyor. Çünkü istatistikler hiç bir şey yapılmadan geçen her dakikada, insanın hayatta kalma şansının yüzde 10 ile yüzde 12 oranında azaldığını gösteriyor

https://bnr.bg/tr/post/101514569

**

Düzce, Yığılcalı Kalyoncu Ailesi’nin en küçük bireyi Cemil Kalyoncu’nun “cinayet” diye de tanımlanan trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ilk haberimizde kazayı, ikinci haberimizde ise önemli bir detayı gündeme getirdik. Cemil Kalyoncu’ya ilk müdahaleyi yapan görgü tanıklarından H.B’nin iddiasına göre ambulans kaza yerine yaklaşık yarım saatte ulaştı.

BÜYÜKGÖZ: SEYİR HALİNDE

İKEN DE YÖNLENDİRİRLER

kalyoncu-112.jpg

Aynı iddia, baba Yusuf Kalyoncu’nun adaş oğlu, Yusuf Kalyoncu tarafından da tekrarlandı. Baba Yusuf Kalyoncu, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz evlerine taziye için geldiğinde de tekrarladı. Büyükgöz konuya dair özetle; “Ambulans hizmetleri için Gebze’nin farklı yerlerinde merkezi yerler var. Öte yandan ihbar geldiğinde ambulans ihbar yerine Gebze’nin herhangi bir yerinde seyir halindeyken, örneğin boş halde merkezine doğru dönerken de yönlendirilir” dedi.

KAMUDAN İDDİAYA

HALA YANIT YOK

Gebze İlçe Sağlık Grup Başkanı Doktor İlhan Kadıoğlu’ndan edindiğimiz bilgiye göre ise telefonla yapılan ihbarlar, İzmit merkezli bir birimde, ihbar saati ile birlikte kaydediliyor ve aynı merkez, vaka yerine ulaşan ambulansın hangi saatte ulaştığını da kaydediyor. Gazetemizde de yer alan iddiaya dair kamunun herhangi bir biriminden henüz açıklama yok. Ancak Kalyoncu ailesinin davacı olmasından sebep yargıya taşınacak davada bu iddia da yer alacak ve ihbardan sonra müdahalenin ne kadar sürede olduğu, net bir şekilde açığa çıkacak.

Bu tür haberlerde detaylar, detay bilgiler doğruluk açısından hayli riskli. Buna bir de özellikle 15 Temmuz 2006 hain darbe girişimi sonrası bürokrasiden bilgi edinmenin zorluğu eklendiğinde detay bilgide yanlış riski artıyor. İlk iki haberimizde Cemil Kalyoncu’nun kaza yerinde öldüğünü yazmıştık. Cemil Kalyoncu’nun ölüm yeri, Fatih Devlet Hastanesi oldu.

Vakayı özetle; GATEM motor bölümü birinci sınıf öğrencisi Cemil Kalyoncu’nun öldüğü trafik kazasında ambulansın yarım saat geciktiği iddiası şu boyutu aldı: İhbar sonrası, ambulanstan önce polis geldi. Polis tekrar anons yapınca, iki ambulans geldi

Aileyi öncelikle taziye, uygun görmelerinden ötürü demeç amaçlı ziyaretimizde vaka hafızalarda özetle şöyle canlandı:

kalyoncu-131.jpg

Görgü tanığı; Yusuf Kalyoncu’nun oğlu Yusuf Kalyoncu: Ambulans geldiğinde sağlıkçılar kardeşimi bulunduğu yerden kaldırdılar. Büyük ihtimalle, bir iki dakika süreyle kalp mesajı yaptılar. Kendileri de, kalp mesajı yaptıklarını söyledi.

Kardeşim kaza yerinde mi öldü, hastanede mi öldü, bilmiyoruz.

Zaten ambulansta çok geldi. Hatta ihbar sonrası, ambulanstan önce polis geldi.

Biz ambulansı beklerken kardeşim uzandığı yerden kalkmaya çalıştı. Ben de kendisine ‘yat’ dedim.”

kalyoncu-108.jpg

Görgü tanıklarında H.B’nin dayısı İbrahim Coşkun: Kazadan sonra yeğenim H, geldi oraya. ‘Dayı, ben hemen nabzına baktım. Durmuştu’ dedi.

Yusuf Kalyoncu: Bayıldıktan sonra orada gitti olay.

Konuştuk kardeşimle. Nerelerinin ağrıdığını sorduk. ‘Kollarım, bacaklarım ağrıyor’ dedi. Bir iki defa anne, baba diye sayıkladı. Ondan sonra gözünü bir kapattı. Başka da bir şey yok.

İbrahim Coşkun: O anda, o esnada sağlık eğitimi de alan yeğenim nabzını kontrol ediyordu.

Yusuf Kalyoncu: Hastaneye gittiğimizde doktor, ‘Durumu baya kritik. Sağlık ekibimiz ilgileniyor’ dedi. Yarım saat sonra da öldüğünü söylediler.

kalyoncu-109.jpg

Baba Yusuf Kalyoncu: Fatih Devlet Hastanesi’nde bir kere, hastaya müdahale edecek doktor yok. O bir gerçek. O gün akşam üç kaza daha geldi.

Yusuf Kalyoncu: Ambulansa bindim. Hastaneye gittik. O arada ne olacak, ne bitecek diye bekliyordum. Yarım saat bekledim. Doktor geldi ve, ‘Her şeye hazırlıklı olun. Durumu kritik. Uzmanımız ilgileniyor’ dedi.

kalyoncu-124.jpg

kalyoncu-129.jpg

kalyoncu-144.jpg

Gerisini hatırlamıyorum

Baba Yusuf Kalyoncu: Hastaneye gittim. Cemil’in babası olduğumu belirtip bilgi almak istediğimi söyledim. Uğraştıklarını, durumun kritik olduğunu söyleyip tekrar gitti.

Aradan 10-15 dakika geçti. Güvenlik çağırdı beni. Bayan güvenlik geldi, ‘Hocamız seninle konuşmak istiyor’ dedi. Çocuğumu görmedim. Beni arka bölüme koydular. Anlatmaya başladı: ‘Buraya geldikten sonra, 45 dakikadan beri kalp masajı uyguluyoruz. Ve bir türlü hastayı döndüremedik. Maalesef, üzgünüm…’ dedi. Ve öyle dediği zaman ne varsa, ne oldu bitti, gerisini hatırlamıyor pek bilmiyorum. Ondan sonra beni çıkarttılar. Koluma girdiler sağıma soluma. Hatta oradan dışarı çıkarttılar.”

FOTO

kalyoncu-107.jpg

09 Ekim, 15.17, Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde beklerken…

Yeni Çeşme Camii’nin öğrencisi

Köylüsü Yetiş Ören’in kayınçosu

Öte yandan Cemil Kalyoncu’nun vefatına dair sosyal medya verilerine göre birbirinden ilginç taziye mesajları da yer aldı. İkisi, görselleriyle birlikte şöyle;

kalyoncu-taziye-1.jpg

Erdem Nazlı / Yeni Çeşme Camii:

“Cami öğrencilerimizden Cemil Kalyoncu elim bir trafik kazası sonucu Rahmeti Rahman’a kavuşmuştur. Rabbim rahmet eylesin. Rabbim ailesine sabırlar versin.”

kalyoncu-taziye-2.jpg

Kısmet Hisar Döküm çalışanı Mevlüt Dikmen;

“Köseler Köyü’nden Yetiş Ören’in kayınçosu Cemil Kalyoncu vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah.”

**

Yarın:

Yığılca’dan Gebze’ye fındıktan

geçinemez hale gelince, göç ettik

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.