HKP Gebze Hikmet Kıvılcımlı'yı Anıyor

HKP Gebze Hikmet Kıvılcımlı'yı Anıyor

Türkiye Devrimi’nin Önderi, Kızıl Savaş Bayrağı Hikmet Kıvılcımlı’yı anıyoruz!

HKP Gebze İlçe Örgütü olarak, Türkiye Devrimi’nin Teorik ve Pratik Önderi, Yenilmez Devrim Savaşçısı, Partimizin İlk Genel Başkanı Usta’mız Hikmet Kıvılcımlı’yı 48’nci ölüm yıldönümünde mezarı başında anıyoruz.

11 Ekim Cuma günü saat 11.00’de Topkapı Mezarlığı önünde toplanacağız ve Ustamızı kabri başında anacağız.

Ülkemiz Mustafa Kemal’in 1919’da Samsun’a çıktığı günlerden daha karanlık günlere götürülmektedir, ABD-AB Emperyalistleri ve Yerli İşbirlikçileri tarafından. Tam da bu günlerde Kıvılcımlı Usta’nın teori ve pratiğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Hikmet Kıvılcımlı, yazdığı eserlerle genelde Devrim meselelerinde, özelde ise Türkiye Devrimi’nin meselelerine ilişkin her konuda insanlığa şaşmaz bir projektör görevi yerine getirmiştir. Anıt eseri Tarih-Devrim-Sosyalizm ile Marks-Engels Ustaların vasiyetini yerine getirmiş, Antika Tarih’in üzerindeki kara dumanı dağıtmıştır.

Hayatının 22,5 yılını zindanlarda geçirmiştir Kıvılcımlı Usta. Hapishaneleri kızıl birer üniversiteye çeviren, en alçakça işkencelerden alnının akıyla çıkan; onurlu, dik duruşlu, insan sevgisiyle dolu Ustamız Kıvılcımlı’nın düşünce kızları ve oğulları olarak, onu bedence aramızdan ayrılışının 48’nci yıldönümünde anmak için; Devrime olan tüm inancımız ve kızıl bayraklarımızla mezarı başında olacağız.

 

Peki kimdir Hikmet Kıvılcımlı?

1902 yılında Makedonya’nın Priştina şehrinde doğdu. Doğar doğmaz onu işgaller, isyanlar, baskınlar karşıladı, daha çocuk yaşta babasız kaldı. Savaş ve işgal yıllarında annesi ve teyzesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti. Ege’de öğrencilik ve zorunlu işçilik yaptı. Birinci Antiemperyalist Kurtuluş Savaşında, emperyalist sömürgecilere karşı eğitimini yarıda bırakarak, Kuvayimilliye gönüllüsü, işgale karşı silahlı direnişçi, Yörük Ali Efe’nin kızanı, 17 yaşında Köyceğiz Kuvayimilliye Askeri Kumandanı oldu.

Birinci Antiemperyalist Kurtuluş Savaşı yıllarında sırım gibi genç bir delikanlı olan Kıvılcımlı sosyalizmle tanıştı. Türkiye Komünist Partisi kurucuları arasında yer aldı. 1921’de TKP’nin en genç kurucu üyesi, 1925’te TKP 2. Kongresi’nde Merkez Komitesi’ne seçilerek “Genç Komünistler Reisliği” görevini üstlendi.  Çocukluğunun sürgün ve savaş yıllarında bir elinde silah emperyalizme karşı mücadele verirken, bir yanda da okumayı hiç bırakmadı. 1921 yılından itibaren, kimi zaman değişik isimlerle; Kurtuluş, Aydınlık, Bursalı Yoldaş, Vazife Dergilerine yazılar yazdı. Yoldaşlarıyla beraber TKP’nin Merkez Yayın Organı’nı çıkardı.

Çıkışından sonra biran bile ara vermeden devrimci mücadeleye devam etti. 1935 yılında Marksizm Bibliyoteği Yayın Evi’ni kurdu. 1936 Emekçi Kütüphanesinden seri kitaplar yayınlamaya başladı.

Kızıl bir savaş bayrağı, Devrimin iliklerine işlediği Adam’dı Kıvılcımlı. 1950 Yılında afla çıktığında cezaevinde kaldığı 12 yıl boyunca hiç boş durmamış. İslam Tarihi, Osmanlı Tarihi, Tarih Tezi çalışmalarını yapmıştı.

29 Ekim 1954 yılında cumhuriyetin kuruluş yıldönümüne atıfla Kerim Korcan, Zihni Anadol gibi arkadaşları ile birlikte Vatan Partisi’ni kurdu ve Genel Başkanlığını üstlendi.

Hikmet Kıvılcımlı Marksizm-Leninizmin 20’nci Yüzyıldaki en büyük geliştiricisiydi. İşçi Sınıfı Biliminin kurucuları Marks-Engels Ustalar ve Devrimler Kartalı Lenin Usta gibi kendi doğru bildiği yolda devam etti. 1965 yılında Tarihsel Maddecilik Yayınları’nı kurdu ve yönetti. Kıvılcımlı Usta’mızın en sadık öğrencilerinden, tüm yaşamını İşçi Sınıfının Kurtuluş Mücadelesine adayan İsmet Demir ve yoldaşları Yapı İşçileri Sendikası’nı kurdular.

1967 yılında Sosyalist Gazetesi çıkarılmış yine aynı yıl İşsizliğe Pahalılığa Karşı Savaş Derneği (İPSD) kurulmuş, büyük kentlerde mitingler gerçekleştirilerek devrimci mücadele devam ettirilmiştir.

Kıvılcımlı, 1970’te Şanlı 15-16 Haziran Direnişi’ne önderlik ediyordu. 1970 yılının sonbaharında Sosyalist Gazetesini tekrar çıkarmaya başlamıştı.

Ömrünün 22,5 yılını Türkiye zindanlarında geçiren, 1 dakika olsun ülke dışına çıkmayan, nöbet yerini bir an olsun terk etmeyen Kıvılcımlı Usta 11 Ekim 1970 yılında bedence aramızdan ayrıldı. Mücadelesi bugün biz HKP’lilerin omuzlarında devam ediyor.

Hikmet Kıvılcımlı Usta’yı bedence aramızdan ayrılışının 48’inci yılında saygıyla anıyoruz. 10.10.2019

 

Yaşasın Hikmet Kıvılcımlı’ nın Devrimci Mücadelesi!

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.