Herkesle değil !..

Herkesle değil !..

 

Kocaeli’ndeki gazeteciler için farklı bir duygudur 16 Ocak’ yaşamak.. Bu kentte, 16 Ocak ‘’BASIN ONUR GÜNÜ’’ olarak kutlar. Bugün de 27. kez kutluyor olacağız. 

16 Ocak, neden BASIN ONUR GÜNÜ olarak kutlanır ?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet öncesi ilk ve tek basın toplantısını bu tarihte İzmit’te yapar. İzmit Kasr-ı olarak bilinen ve şimdi müze olarak kullanılan saray bahçesindeki binada gerçekleşen bu basın toplantısı saatlerce sürer ve Gazi, kuracağı devlet modeline ilişkin ipuçlarını verip gazetecilerin görüşünü alır. 

Yani, gazetecilere tarihi bir enformasyon görevi yükler…

Bizler de, bu toplantının önemini diri tutmak, Mustafa Kemal’in o gün 9 saat süren bu toplantıda dile getirdiği değerlerin korunmasını sağlamak, cumhuriyetin üzerine kurulduğu temel değerlere sahip çıkmak için her yıl kutlamalar yaparız. 

Bu düşünceyle 1988 yılında yola çıkan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri, TBMM arşivinden İsmail Aral’ın İzmit Basın Toplantısı kitabını çıkartıp, gereken değerlendirmeler sonrası 16 Ocak’ı BASIN ONUR GÜNÜ ilan eder. Bu günün önemi üzerine, dönemin valisi de, vilayet bahçesindeki Atatürk Anıtı’nın kaidesine 16 Ocak tarihinin kazınmasını sağlamıştır. 

Kutlama programı her yıl olabildiğince yoğundur… 

Yersiz ve yurtsuz bir Gazeteciler Cemiyeti olarak yıllarca bu anmayı diri tutmaya çalışan herkese binlerce teşekkür. Şimdilerde, artık idare merkezi, bir BASIN MÜZESİ, yaratılan algı dolayısıyla da her kesimin sahip çıktığı bir meslek örgütü görüntüsüne sahip olan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin mevcut yönetiminin, kutlamalardaki kritik eşiğin ‘’bağımsızlık ve özgürlükten yana cumhuriyet’’ duygusu olduğunu unutmadan görevini sürdürmek zorunluluğu vardır.

Böyle sürdürüleceğine inancım tamdır, ama anımsatmada bulunmak da görevimdir…

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin, cumhuriyet değerlerine, bağımsızlığa ve özgürlüklere sahip çıkanlarla çıkmayanları, yani herkesi yan yana getirmek gibi bir görevi yoktur.

Unutulmaz bir gerçek orta yerde duruyor. O da, Mustafa Kemal’in, 16 Ocak 1923’te bu kentten genç cumhuriyetin müjdesini vermek için her gazeteyi ve tüm gazetecileri değil, bağımsızlık ve özgürleşmeyi önemseyen gazeteleri, yazarlarını, muhabirlerini davet ettiğidir. 

O yüzden, 16 Ocak Basın Onur Günü’nü, herkesle birlikte kutlamaktan öte bağımsızlık ve özgürlüğe inanan, bu unsurların sağlanması için mücadele verenlerle kutlamak daha anlamlıdır.

Bu çizgi, sapmalar yaşanmadan ısrarla sürdürülmelidir.

BASIN ONUR GÜNÜ(müz) kutlu olsun…

 

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi