Herekeli Göç Etti Hereke Değişti

Herekeli Göç Etti Hereke Değişti

“Hereke’nin Gebze’ye bağlı belde olduğu yılları çok daha iyiydi, özlüyorum. O yıllarda gece 24.00’e kadar rahatlıkla gezebiliyorduk. Şimdi aile harici gidemezsiniz.

tuzeler-1.jpg

 

Sevgül Tüze.. Herekeli..

Gebze Belediyesi eski Başkanı merhum Sedat Tüze’nin gelini. CHP’le Serdar Tüze’nin eşi.

Z Kuşağı Tunahan Tüze’nin annesi. Oğluyla röportajımız öncesi annesini ağırlayalım istedik ve, “Gebze’nin beldesi Hereke mi, Körfez’in mahallesi Hereke mi…” sorusunu da yanıt aradık:

 

“Hereke’nin Gebze’ye bağlı belde olduğu yılları çok daha iyiydi, özlüyorum. O yıllarda belediyesi vardı. Üsküdar’ın sahili gibi bir sahilimiz vardı. O yıllarda gece 24.00’e kadar rahatlıkla gezebiliyorduk. Şimdi aile harici gidemezsiniz. O yıllarda kadınlar tek başına dolaşır ve hiç rahatsızlık çekmezdi. Şimdi ben tek başına gezemem.”

 

 

 

HEREKELİ GÖÇ ETTİ HEREKE DEĞİŞTİ

 

 

-        Hereke’den Gebze’ye gelin geldiniz. Uyum problemi çektiniz mi?

 

-        Evliliğe kadar bizim yaşantımız daha çok İzmit’te. Hereke’den Gebze’ye gelin geldiğim dönemde çalıştığım için Gebze’nin çok sıkıntısını yaşamadım. Bir de bizim imkânlarımız vardı ve imkanlar her şeyin üstünden geliyor. Araba sahibi olmanın verdiği avantajla istediğimiz zaman istediğimiz yere gidebiliyorduk. Yazlığımız vardı. Gebze’nin sıkıcılığından bu şekilde kendimizi kurtarıyorduk.

 

 

-        Sizce bugünkü değişimin sebepleri neler?

 

-        Hereke’de yerleşik insanlar değişti. Yerli eşrafı daha çok Yarımca’ya yöneldi. Öyle olunca oradaki kesim, yaşam değişti.

 

 

 

 

 

TUNAHAN SİYASETE

ATILIRSA ENGELLEMEM

 

tuzeler-5.jpg

 

 

 

-        Rahmetli kayınpederiniz aktif siyasetçiydi. Eşiniz de öyle. Oğlunuzda aktif siyasete yönelirse?

 

-        Ben küçüklüğünden beri hep istediklerini yapan oldum. Çocuğumun da istediğini yapmasını isterim. Her insanın istediğini yapmasını isterim. İçinde ukde kalmasın isterim. Kısıtlamam olmaz. Eşime de olmadı. Çünkü içindeki o heyecanı görüyorsunuz ve yaşamasını da istiyorsunuz. Çünkü o heyecanı yaşadığında o mutluluğu bana da yansıtacak. Empati denen bir şey var. Kendim kısıtlamaya gelemediğim için başkasını da kısıtlamak istemem.

 

        Günümüz gençliğinin pasif olduğu söyleniyor. Katılıyor musunuz?

 

-        Gençlerimiz şu anda çok pasif.  Bu pasiflik aileden mi kaynaklanıyor, çocuklardan mı kaynaklanıyor onun ayırımını doğru yapmak lazım. Çünkü aileler çok tedirgin. Biz mesela aynı şeyi yaşardık. Mesela eşimle de bazı şeylerde çatıştık. Çünkü beni oğlumuzun kapısının kapalı olmaması bile mutlu etti. Çünkü aile olarak bir tedirginliğiniz oluyor. Çocuğunuz kimlerle konuşuyor, yazışıyor. Onun dünyası ayrıldı artık, onun içine girmeniz gerekiyor. Onun içine girmedikten sonra onlar sizi almazlar. Ve almadığı zamanda onu kontrol etme şansınız hiç yok.

 

-        Serdar Tüze: Aktiflik anlayışımız farklı bizim. Biz 1978 kuşağı gibi çok aktif değildik, çünkü çok baskılandık. Bir önceki 1968 kuşağının prensipleri vardı, babası gelse değiştiremezdi. Biz onlar gibi güvenen sokakta hakkını arayan nesil değildik. O dönemin tabiriyle, ‘Savaşma seviş’ tabiriyle yetişen, sindirilmiş bir nesildik.

Bu nesil o nesilleri yetiştirince onlarda sindirilmiş bir nesil oluyor. Onların da sindirilmişliği var ama isyanları da sokakta değil, teknolojik isyanlar oluyor. twette Cumhurbaşkanı’nı beğenmeme gibi isyanları oluyor. Biz sokakta Cumhurbaşkanı’nın yakasına yapışan nesillerin çocuklarıydık. Doğruydu yanlıştı ama eylemlerini sokakta yapan nesillerin çocuklarıydık. Ama 80 ihtilali o nesilleri eğitimsel olarak da sindirerek, beynini yıkayarak yetiştirdiği için biz onları yapmadık, korktuk. 1980 öncesi terörüyle bizi de korkuttular. Biz de işte bu nesilleri yetiştiriyoruz.

 

Eğitimsel olarak ders kitapları üzerinden oldu beyin yıkama. Tek kanallı yıllarda onların istediklerini izliyorduk. Uyutularak büyüyorduk. Ezbere dayalı bir eğitim sistemi, hep kitaba dayalı olunca dünyaya daha dar bir çerçeveden bakar hale geliniyordu. Bana vatandaşlık dersi verirken onun istediğini öğretiyordu. Söyleneni yap. İyi vatandaş ol. Hakkını arama. Devlet senden büyüktür. Şimdiki çocuklara da isteseler de yapamazlar. Basıyor düğmeye. Dünyadaki bilgileri alıyor. Benim oğlum, ‘Almanya’daki asgari ücretle araba, BMW 5.20 alabiliyor’ diye sorgulama yapabiliyor.

Sabah ve akşam yemekleri birarada olma geleneği. Babam önce kendi dertlerini anlatıyor, sonra ne yapıp ettiğini söylerdi. 

 

tuzeler-2.jpg

Tüze Ailesi ile röportajımız Cookiees Kafe’de gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız bir diğer bölümde Tunahan Tüze’yi ağırlayacağız.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.