Her Yer Beton, Her Yer Bina!
Gebze ve Darıca’nın kronikleşen sorunu çarpık kentleşme, sosyal yaşamı adeta nefessiz bıraktı. Ufka kadar uzanan gri binalar kenti dev bir labirente dönüştürürken vatandaşlar isyan ediyor. Sokaklar daraldı, sosyal yaşam çıkmaza girdi.
Gebze ve Darıca arasındaki sınırlar, hızla yükselen ve plan gözetilmeksizin iç içe geçen binalar nedeniyle artık sadece haritalarda kaldı. Bölgenin en büyük sorunu haline gelen kontrolsüz yapılaşma, görsel kirliliğin ötesine geçerek bir yaşam kalitesi krizine dönüştü. Fotoğraflara yansıyan o manzara, kentin sadece binalarla değil, adeta betondan bir zırhla kuşatıldığını gözler önüne seriyor.
NEFES ALACAK ALAN KALMADI
Bölge sakinleri, geçmişte mahalle kültürünün yaşandığı geniş sokakların yerini karanlık dehlizlerin aldığını belirtiyor. Çocukların oyun oynayacağı, yaşlıların vakit geçireceği yeşil alanların bir bir imara açılmasına tepki gösteren vatandaşlar, yeşilin sökülüp yerine ruhsuz gri duvarların dikildiğini ifade ediyor. Artık pencereden bakınca gökyüzünü görmenin imkansız hale geldiği bölgede, komşu binalar arasındaki mesafe ise yok denecek kadar azaldı.
SOSYAL YAŞAM ÇIKMAZ SOKAKTA
Bu yapılaşma sadece binaların yoğunluğuyla ilgili değil, aynı zamanda kentin ruhunun yok edilmesi anlamına geliyor. Daralan sokaklar otopark krizini tetiklerken, sosyal donatı alanlarının eksikliği insanları kapalı alanlara hapsediyor. Vatandaşlar yerel yönetimlerden acil yeşil alan hamlesi, rant odaklı değil insan odaklı kentsel planlama ve gençlerin vakit geçirebileceği modern sosyal tesislerin artırılmasını bekliyor. Kenti kuşatan bu yapı manzarası, gelecek nesillerin nefesini şimdiden kesmeye devam ediyor.
Kaynak:Cengiz Akgün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.