Her fani, bir gün TOKİ’yi hissedecektir

Her fani, bir gün TOKİ’yi hissedecektir

 

AKP iktidarlarıyla birlikte, ülkeyi dönüşüme uğrattığını savunanların uygulamak istediği neoliberal politikaların içinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yeri büyük.

Bütün arsa ve inşaat rantları, TOKİ eliyle oluşturuluyor. TOKİ’nin girmediği alan ve dönüşüm adına basmadığı toprak kalmadı. Şimdi, Kandıra da sıraya alındı. Orada da TOKİ eliyle dönüşüm yapılacak ve yeni konut sahibi olacaklar kadar konut mağdurları da yaratılacak.

TOKİ, Orhan Mahallesi’ndeki Ağva-İstanbul caddesi üzerinde bulunan eski hindi çiftliği arazisinde 518 adet konut yapacak. Bu konutlardan 173 tanesi B1 tipi (2+1), 345 tanesi ise C tipi (3+1) şeklinde olacak.

Her iki blok tipinde de kat adedi zemin artı üç olacak. B1 tipi konutların ortalama satış fiyatı 112.000 TL. Bu tip konutların peşinat oranı yüzde 12. Peşinat düşüldükten sonra ortalama taksit tutarı 548 TL ve taksit sayısı da 180 ay olacak.

Satış fiyatı 159.500 TL olarak belirlenen C tipi konutlar da ise peşinat oranının yüzde 15 olarak belirlendi. Peşinat düşüldükten sonraki taksit sayısı 120 ay ve ortalama taksit tutarı ise 1.130 TL olarak belirlendi.

Başvuru sahiplerinde aranacak şartlar da ilginç…

Konutlar için başvuru yapanların 25 yaşını aşmış olması gerekiyor. Bu ilk şart ama yetmez. Kandıra nüfusuna kayıtlı olarak en az 1 yıldır ikamet ediyor olması şartı da aranıyor. Başvuru sahibinin kendisinin, eşinin veya çocuklarının üzerine tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkul olmamasının yanı sıra hane halkı gelirinin en fazla net 2.600 TL olması ve daha önce TOKİ’den konut almamış olması isteniyor.

Eh, bu şartları taşıyorsanız, TOKİ’nin yapacağı bu konutlar için başvurunuz kabul edilebilir bulunacak ve binaların bittiğinde ise kura çekip konutunuzu belirleme hakkına sahip olacaksınız.

Yoksa, başka bahara…

Unutmayın sakın, başvuruların kabulü 13 Haziran’da sona erecek. Yani, 25 gün içinde başvuranların hak sahipliği kayıtlara girebilecek.

Son söz olarak, İslam dininde inancın gereği olan ‘’her fani bir gün ölümü tadacak’’ deyişinden hareketle, TOKİ’den ev sahibi olacak yeni genç kuşaklara ‘’Her fani bir gün TOKİ’yi hissedecektir’’ değinmesinde bulunabilirim.

Çünkü, bu koşullarla TOKİ’ye olan borcun bitmesi neredeyse bir ömürle eşit oluyor. Eğer dar gelirli ve ev sahibi değilseniz, bu konutlardan almak için ömrünüzü heba etmeniz gerekebilir.

Yani, dünyada mekan sahibi olamayabilirsiniz ama ahirete güçlü bir imanla göç etmiş sayılırsınız.

 

 

 

Bu yazı toplam 71 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi