Hedef: Engelliyle engelsizi evlendirmek

Hedef: Engelliyle engelsizi evlendirmek

Beyazay Kocaeli Şubesi’nin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” adlı yerel destek programı Beyazay Genel Başkanı Lokman Ayva’nın da katıldığı programla tanıtıldı. Programın zirve hedefi bir engelliyle engelsizi evlendirmek…

beyazay-kocaeli-16.jpg

Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi’nin “Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” adlı yerel destek programı, Gebze Belediyesi Kültür Merkezi, Kardelen Nikâh Salonu’nda gerçekleşen programla tanıtıldı.

beyazay-kocaeli-14.jpg

Lokman Ayvacı (sol baştaki) AKP Çayırova İlçe Başkanı Servet Günay ve Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nesrin Yıldırım ile.

Programa; 22 ve 23’ncü dönemlerde AKP’den İstanbul Milletvekilliği yapan, TBMM’nin ilk görme engelli milletvekili unvanına sahip Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da katıldı.

engelliler-1.jpg

Programın içeriği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti tarafından açıklandı. Eşitti’nin açıklamalarından esasla zirve hedefin bir engelli ile engelsizin evlenmesi olduğu anlaşıldı.

FARKINDALIKLI PROGRAM AKIŞI

 

beyazay-kocaeli-24.jpg

Furkan Uğur Eşitti’nin lise yıllarından öğretmeni Erol Çam’ın sunuculuğunu üstlendiği programda sırasıyla Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva,

beyazay-kocaeli-26.jpgAyhan Ersöz

yardımcı sunucu ve dernek üyesi Ayhan Ersöz, Kocaeli Şube Furkan Uğur Eşitti ve Şube Başkan Yardımcısı Tuncay Yıldırım konuştu. Bugüne kadar bilinen tüm protokol kuralları lav edilirken Eşitti’nin projeye değindiği konuşması esnasında belediye başkanları Zinnur Büyükgöz ve Bünyamin Çiftçi salondan ayrılmıştı. Eşitti konuşması esnasında Büyükgöz için alkış istedi.

DEPRESYON HAPI “PES” ETMEKLE EŞDEĞER

 

beyazay-kocaeli-4.jpg

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Allah’tan kimseye akli engelleme vermemesini dilediği konuşmasında belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Yine akıl sağlığı üzerinden örnekleme ile toplumun yüzde 13-14’ünün depresyon hapı kullandığını kaydeden Büyükgöz, depresyon hapı kullanmanın da “pes” etmekle eşdeğer olduğunu kaydetti.

DÖNEMİMİZDE PROFESYONELLEŞTİ

 

beyazay-kocaeli-20.jpg

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi de belediyenin engellilere yönelik çalışmalarına değindi. Belediyede engellilere yönelik hizmetlerin 2004 yerel seçimleriyle birlikte başladığını belirten Çiftçi dönemlerinde bu hizmetlerin daha profesyonel hale getirildiğini söyledi.

Öte yandan Belediye Başkanları Büyükgöz ve Çiftçi’ye konuşmalarının ardından şubenin teşekkür onurlukları dernek üyesi ailelerin engelli çocukları Ahmet Arif Öngen ve Miraç Şahin tarafından verildi.

KÖTÜ ÖRNEKLER AYRIŞTIRIYOR

beyazay-kocaeli-25.jpg

Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, doğru bakış açısına sahip olan bireylerin herkesi doğru göreceğini belirtip Batı’da yakın tarihteki olumsuzluklardan örnek verdi. 1900’lerde engelli doğan çocuğun karyola altına konulup ölüme terk edildiğini, yine bir dönem, “Hamilelerin engelli ile karşılaşıp görmesi halinde çocuklarının da engelli doğacağına dair” tıp literatürlerine de giren tespitlerde bulunulduğunu belirtti. Benzer örneklerin engelli ile engelsizi birbirinden ayrıştırdığını dile getirdi. 1930’larda engellilerin liseye gitmelerinin yasaklandığını dile getirdi.

beyazay-kocaeli-2.jpg

Programın içeriğine dair merakla beklenen konuşma ise Beyazay Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti (sol baştaki) tarafından yapıldı. Eşitti programın sondan ikinci konuşmacısı oldu. Eşitti’nin ardından Şube Başkan Yardımcısı Tuncay Yıldırım’ın şubenin icraatlarını anlatan konuşması ve günün anısına toplu foto çekimi ile program sona erdi.

TOPLUMUN YÜZDE 76’SI TANIMIYOR

Başkan Eşitti sözlerine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen ve kamuoyuna açıklanan, engelsizlerin engellilere yönelik tutum ve bakışlarının araştırıldığı anketin sonuçlarını tekrarlayarak başladı. Eşitti, “Gördüğünüz gibi yüzde 12’ye varan engelli nüfus var ama toplumun yüzde 76’sı engellileri tanımıyor. Bu oranlar ölçeğinde biz Kocaeli genelinde bir çalışma başlatacağız. ‘Ağaç yaşken eğilir’ düsturuyla, engelliler ile birlikte yaşama alışkanlıklarını topluma aşılamaya çalışacağız” dedi.

ÖN YARGILARI YIKIYORUZ SEMİNERİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi Yerel Destek Programı kapsamında desteklenen proje kapsamında 5 aylık süre içinde, “Ön yargıları yıkıyoruz” konulu seminer tasarladıklarını kaydeden Eşitti, “ Ön yargıları yıkarsak yarın öbür gün Gebze Belediye Başkanı’nın engelli danışmanı olur” dedi. O esnada salonda yer almayan Büyükgöz için katılımcılardan alkış istedi.

BİRLİKTE TOP OYNAYIP

FİLM İZLEYECEKLER

“Engelli ile engelsiz birinin evlilik yapmasındaki nasıl prangalar var biliyorum. Bunları aşmak için prangaları kıracağız” diyerek programda zirve hedefin engelli/engelsiz evliliği olduğunun ipuçlarını veren Eşitli özetle, “Engelli ve engelsiz çocuklar birlikte sinemaya gidecek, top oynayacak, piknik yapacak, Eyüp Sultan hazretlerini ziyaret edecek. Ardından bir anket daha düzenleyeceğiz. Engelsiz bireylerin engelli bireylere yönelik ilk algısı ile program sonrasındaki algısı arasındaki değişimi tespit edeceğiz” dedi. Eşitti bir diğer amaçlarının engellilerde futbol milli takımını Gebze’den bir takım ile Alaettin Kurt Stadı’nda karşılaştırmak olduğunu söyledi. Eşitti sözlerini, “Engelli engelsiz birlikte yaşamak hepimizin hakkı” diyerek tamamladı.

GTÜ GENEL SEKRETER İLE TEMSİL EDİLDİ

 

beyazay-kocaeli-13.jpg

-Soldan sağa- Nadir Yıldırım, Bünyamin Çiftçi, Raif Öztürk

Programa konuşmacıların yanı sıra bürokrasi çevresinden Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Nadir Yıldırım,

engelliler-15.jpg

Köksal Turan (soldaki) ve Hikmet Tatoğlu

Gebze İlçe Spor Müdürü Köksal Tatoğlu, Gebze Sosyal Hizmetler Merkez Müdürü Kadriye Yıldırım, Gebze Gençlik Merkezi Müdürü Köksal Turan ve  Çayırova Kent Konseyi Kadın Konseyi Başkanı Nesrin Yıldırım,

 

AKP, SAADET, DEVA, BBP…

beyazay-kocaeli-6.jpg-Soldan sağa- Şaban Atalı, Enes Altuntaş, Yasemin Özdemir, Habibe Yıldırım Çırak

 

Siyasi çevreden; AKP’den İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, Çayırova İlçe Başkanı Servet Günay, Gebze İlçe Başkanvekili Raif Öztürk, Gebze İlçe Kadın Kolları Başkanı Habibe Yıldırım Çırak ve Gebze İlçe Gençlik Kolları Başkanı Enes AltuntaşSaadet Partisi Gebze İlçe Başkanvekili Şaban Atalı,

beyazay-kocaeli-10.jpg

DEVA Partisi Çayırova İlçe Başkanı Mehmet Saraç (sol baştaki) ve Büyük Partisi Çayırova İlçe Başkanı Necmettin Şah Ayyıldız da (ortadaki) katıldı.

beyazay-kocaeli-17.jpg

 

CHP İlçe Kadın Kolları yönetiminden gelinlik stilist modelisti, televizyon programı yapımcısı Melek Canıbeyaz Ayas (ortadaki) ise etkinliğe Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi ekibiyle birlikte geldi.

EĞİTİMCİ YAZAR AYŞE KAYA DA KATILDI

Programın dikkat çeken bir diğer konukları arasında ise Eğitimci Yazar Ayşe Kaya da yer aldı. Bir dönem Dilovası’nda ücretli öğretmenlik yapıp oğlunun beyin kanamasından sebep vefatının ardından oğlunun anısına Dilovası kitabı yayınlayıp halka ücretsiz dağıtan, bir ilke imza atan Kaya etkinlik boyunca bir dizi temaslarda bulundu.

beyazay-kocaeli-28.jpg

Gebze Sosyal Hizmetler Merkez Müdürü Kadriye Yıldırım ile birlikte görülen Kaya program esnasında

beyazay-kocaeli-27.jpg

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

 

 

 

engelliler-23.jpg

Haber: Arzum KAYMIŞ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.