HAZİRAN ve sınıf !

HAZİRAN ve sınıf !

 

AKP’nin dayatmaları topluma yeterince gerdi. Bu yüzden, toplumun hemen her kesiminden tepki sesleri yükselmeye başladı.

AKP karşıtlı tepkilerin daha örgütlü biçimde yaşama müdahil olması ve hedef göstermesi açısından önemsenmesi gereken bir yapılanma Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) ile ortaya çıktı denilebilir. Kocaeli’nde de, HAZİRAN meclislerinin örgütlenmeye başlanması ile birlikte yaşanan hareketliliğin en ve ilk ciddi sınavı 13 Şubat boykotu oldu. Eğitimde gericileştirme operasyonuna karşı duran HAZİRAN’ın çağrısına kulak verenlerce örgütlenen okul boykotu, her türlü ve baskıya rağmen başarılı olmuştur.

Boykota, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) ve üyeleri aktif destek vermiş hatta alanlardaki eylemlerde öne çıkmak için gereğini bile yapmışlardır. Alevi dernekleri ve vakıflarının katkıları da yadsınamaz. Ve, milyonlarca veli, HAZİRAN’ın çağrısına katılıp bilimsel ve laik eğitim talebini içeren boykotun aktif öznesi olmuş, çocuklarını okula göndermemiş, alternatif eğitim faaliyetlerine katmıştır.

Kent ölçeğinde bakıldığında, boykotun (her ne kadar resmi rakamlar küçültmeye çalışsa da) önemli oranda başarıyla gerçekleştiği görülür.

‘’Laik ve bilimsel eğitim için AYAKTAYIZ’’ çağrısına önemli oranda destek veren öğrenci ve öğretmenler derslere girmedi. Boykota, velilerden de destek geldi.

Az değil, Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 2 bin öğretmen okullara gitmedi ve bu yüzden öğrenciler de okullardan ayrılınca dershaneler boş kaldı. Kent açısından, eğitimin içeriği ve düzeyi değerlendirildiğinde önemsenecek okullar olan Hızırreis, TBMM ve Ulugazi İlköğretim Okulu, İzmit Endüstri Meslek Lisesi, İzmit Lisesi, Gazi Lisesi, Namık Kemal Lisesi, 24 Kasım Anadolu Lisesi, Atılım Anadolu Lisesi ve İzmit Kız Meslek Lisesi’nin yanı sıra Şirintepe ve Derince’deki bazı okullardaki boykot eyleminin amacına ulaştığı söylenebilir.

Öte yandan, ders bırakan öğretmenler, öğrenciler, Birleşik Haziran Hareketi ve Alevi örgütleri öğle saatlerinde Merkez Bankası önünde toplanıp Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe, Edirne’den Ankara’ya giden TMMMOB üyeleri, DİSK Genel Sekreteri de katıldı.

HAZİRAN sokağa çağırmış ve çağrı karşılık bulmuştu…

HAZİRAN’ın kentteki Geçici Yürütme Kurulu üyesi Ceren Kılıç, taleplerini sıralarken ‘’Boykotumuz, AKP’ye uyarımızdır’’ diyerek, aslında kent ölçeğinde yüzbinlerin, ülke genelinde ise milyonların düşüncesini dillendiriyordu.

HAZİRAN’ın ‘’19. Eğitim Şurası’nın tüm kararları yok sayılsın. Zorunlu din dersleri kaldırılsın. Okulların imam hatipleştirilmesi durdurulsun. Eğitim müfredatı bilimsel temelde yenilensin. Öğrencilere yönelik her türlü dini ayırıcılık ve baskıya son verilsin’’ türü talepleri, artık herkesçe iyi bilinen talepler haline gelmiştir. 

Bu durumu, Eğitim-Sen Şube Başkanı Suca Omurca da, onaylayan ifadeler kullanıp, eğitimcilerin bilimsel, laik ve anadilinde eğitim meselesi üzerindeki kararlılığını vurgulayıp, kesintisiz mücadele çağrısı yapıyordu ki, bu çok önemlidir.

 

(Sürecek)

Bu yazı toplam 77 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi