HAYDAR AKAR: “20 yılda 20 cm yol alınamadı”

HAYDAR AKAR: “20 yılda 20 cm yol alınamadı”

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar  Kocaeli’nde deprem konusunda 20 yılda 20 cm yol alınamadığını ancak deprem gerçeğinin de sadece bölgemiz de değil ülkemiz için unutulmaması gereken ve gerekli tedbirlerin ivedi olarak alınması gerektiğini söyledi.

17 Ağustos 1999 deprem felaketinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala bu konuda yeterince hazırlıklı olmadığımız gibi üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen izlerini de hala silemiyoruz.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, her yıl 17 Ağustosta anma törenlerin de yapılan konuşmalar da gerekli derslerin çıkarıldığı ve önlemlerin alındığı sözlerinin uygulama konusunda yetersizliği ortaya koyduğunu söyledi.

AĞIR HASARLI BİNALARDA YAŞAM DEVAM EDİYOR

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar 99 Depremi sonrası hasarlı binaların akıbeti ve alınan önlemlere ilişkin bir dizi konuyu gündeme getirdi. Akar’ın Kocaeli deki ağır hasarlı binalarının durumuna ilişkin sorularına yanıt veren Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kent genelinde 29 ağır hasarlı binanın olduğunu ve bu binalarda vatandaşların ikamet ettiğini söyledi.

Bu binaların yıkılamamalarının maliklerin dirençlerinden kaynaklandığını belirten Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Yıkılmamalarına yönelik alınan bilirkişi raporlarıyla orta hasarlı binalar gibi bu binaları güçlendirmiş olmaları, Gölcük ve Düzce depremlerindeki hasarlı raporlardan lehlerine olanı kullanarak güçlendirme yaptırıp iskan almaları, uzayan mahkeme süreçleri gibi farklı nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

Kocaeli’de ağır hasarlı binaların ilçelere göre dağılımı ise şöyle; İzmit (19), Başiskele  (3), Körfez (3), Derince  (3) ve Karamürsel (1) olmak üzere toplam 29 bina bulunuyor.

 1619 ORTA HASARLI BİNA HALA DURUYOR

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın sık sık gündeme getirdiği 2012 yılında Kocaeli Valiliğin tespitlerinde ise geçen 7 yıllık süreçte 3149 orta hasarlı binadan hala 1619’unda gerekli güçlendirmelerin ve tedbirlerin alınmadığı görülüyor.

Yer hareketlerini izleme bakımından İlimizde 46 deprem gözlem istasyonu kurulduğu belirtilirken bu sayı ile  İstanbul’dan sonra ikinci sıradaki kentin Kocaeli olduğu vurgulandı.

EĞİTİMLER VE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kocaeli de 331 afet ve acil durum toplanma alanları güncellenirken, 5 ilçedeki 120 toplanma alanında standart tabelalandırma tamamlandığı, diğer alanların tabelalandırılması çalışması devam ettiği belirtildi. 

İkaz ve Alarm Sistemi İlimizde ilk defa uygulanan bir projeyle merkezi ezan sistemine adapte edildiği, 2,5 yıllık periyotta 641 farklı yerde (okul, kamu ve özel kurum/kuruluşlar) 106.117 kişiye afet eğitimi verildiği açıklandı.

Akar, olası bir deprem de kentimizde hala birçok yapının hasarlı olduğuna dikkat çekerek 20 yılda 20 cm yol alınamadığını ancak deprem gerçeğinin de sadece bölgemiz de değil ülkemiz için unutulmaması gereken ve gerekli tedbirlerin ivedi olarak alınması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.