Havacılıkta Drone Devrimi GTÜ Dronepark’ta başlıyor

Havacılıkta Drone Devrimi GTÜ Dronepark’ta başlıyor

Gebze Teknik Üniversites, Fly Bvlos Technology ve Come 2 Türkiye iş birliği ile yurtdışından gelecek bin öğrenciye tüm Avrupa’da geçerli İHA uçuş eğitimleri verecek.

Geleceğin lojistik, havacılık ve ticaret dünyasını değiştirmeye başlayan Drone Teknolojisi’ne Türkiye’de eğitim ve teknoloji konusunda yön verecek Gebze Teknik Üniversitesi Dronepark faaliyetlerine başladı. GTÜ Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology- Come 2 Türkiye işbirliği ile GTÜ Droneparkta  verilecek eğitimler Türkiye’de ve Avrupa’nın her yerinde geçerli ilk ve tek İHA pilot eğitimi olma özelliği taşıyacak.  Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve Fly Bvlos Technology; geçtiğimiz aylarda, İngiltere’de kurulu Flyby Technology ile “Teknoloji Transferi, Sivil Drone Eğitimi ve Üretimi İşbirliği Anlaşması” imzaladı. Bu kapsamda deneme eğitimleri 24 Temmuz’da başladı. İlk olarak da GVC (General Visual Line of Sight) dersi online olarak verildi. Havacılık sektörü için yetişmiş insan kaynağı, yeni nesil insansız hava araçlarının kullanımı ve Ar-Ge faaliyetlerini kapsayan eğitimlerin bir bölümü ise Gebze Teknik Üniversitesi kampüsündeki Dronepark’ta, Fly Bvlos Technology tarafından verilecek.

 

BİLGİLENDİRMELERDE BULUNACAK

2 yılda yerli ve yabancı bin öğrencinin eğitim göreceği işbirliği ile başlayacak programın açılışı 27 Eylül 2021 Pazartesi günü yapılacak organizasyonla kapılarını geleceğin dünyasına Türkiye’den açıyor. Çeşitli ülkelerin büyükelçi ve konsolosları, Protokol ve dünyanın ileri gelen şirketlerinin CEO ve yöneticilerinin katılacağı organizasyon ile geleceğin lojistik, havacılık ve ticaret dünyasını değiştirmeye başlayan Drone Teknolojisi ile ülkemizde ilk kez Avrupa’da geçerli Drone Pilotluğu sertifikasyonu sağlayan eğitimler başlayacak. Açılışta Fly Bvlos Technology Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Demirkapu, Flyby Technology Kurucusu Jon Parker, Come 2 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı M. Zeki Güvercin, Gebze Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan bilgilendirmelerde bulunacak. Akabinde GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ninde BVLOS (Beyond Visual Line of Sight – Gözle Göremediğimizi Uçurma) uçuş mekanizmasından İngiltere’deki İHA’yı uçurarak bir uçuş gösterisi yapılacak. Daha sonra Dronepark gezisi ve SANCAK (İHA) sergi alanına geçilecek. 

 

FLY BVLOS TECHNOLOGY

Fly Bvlos Technology, Türkiye sivil drone endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak üzere, Şubat 2019’da Türk girişimci Kamil Demirkapu ve İngiltere merkezli Flyby Technology’nin kurucusu Jon Parker tarafından %50-%50 ortak olarak kuruldu.  Fly Bvlos Technology, hızla büyümesi öngörülen sivil drone kullanımı alanında verdiği nitelikli eğitimlerle sadece Türkiye’de değil bölgede de önemli bir merkez olmayı hedefliyor ve 25 kilogramdan daha ağır droneları uçuran pilotlar için ilk kez uçak pilotluğu standartlarında eğitimler verilmesini sağlıyor. Şirket, bu alanda standartların gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de ortak çalışmalar yürütüyor ve drone altyapı projelerinin geliştirilmesine yardımcı olarak, uluslararası eğitim girişimlerine katkıda bulunuyor.

 

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ ÇALIŞMALAR

Flyby Technology desteğiyle, Gebze Teknik Üniversitesi Dronepark’da başlayacak eğitimler, Türkiye’de Avrupa’nın her yerinde geçerli ilk ve tek İHA pilot eğitimi olma özelliği taşıyor. Eğitimler, bünyesinde İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (Royal Air Force) mensup eski savaş pilotlarını da barındıran Flyby Technology eğitmenleri ile Türk Hava kuvvetlerinden emekli savaş pilotlarıyla çalışan Fly Bvlos tarafından verilecek.

 

COME 2 TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ

Fly Bylos Technology, sivil drone kullanımının artmasıyla, sadece Türkiye’de değil bölgede de önemli eğitim merkezlerinden biri olmayı ve Come 2 Türkiye iş birliği ile her yıl Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da gelecek çok sayıda öğrenci ile birlikte yılda bin kişiye İHA pilot eğitimi vermeyi planlıyor. Eğitimlere profesyonel uçuş deneyimine sahip olanların yanı sıra başlangıç seviyesindekiler de katılabilecek. Eğitimler sayesinde, Türkiye’de İngiltere onaylı ve Avrupa’da geçerliliğini koruyan sertifikalı eğitmen sayısı da artacak. Fly Bvlos Technology, Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarının personellerinin yanı sıra MENA bölgesinden ve Türki Cumhuriyetlerden gelen pilot eğitimi taleplerini de değerlendirecek.

 

SANCAK İHA

Fly Bvlos’un pilot eğitimlerinde kullandığı İHA’sı Sancak, Türk bayrağı ile İngiltere hava sahasında uçan ilk İHA olma özelliğini taşıyor. 5 metre kanat açıklığına sahip Sancak V-47, 30 kg ağırlık taşıyabiliyor ve İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS-National Healthcare Service) adına ülkenin en ücra köşelerine kemoterapi ilaçlarının taşınmasında kullanılıyor. BVLOS sistemi ile Sancak, Gebze Dronepark’taki uçuş istasyonundan uzaktan yönetilerek İngiltere’de uçurulabiliyor.

 

FLY BVLOS TECHNOLOGY EĞİTİM PROGRAMLARI

Fly Bvlos Technology, GVC (General Visual Line of Sight) eğitimiyle öğrencilerine; temel eğitimden kazanılan yetkinliklerden fazlasını kazandırarak, insanlara daha yakın uçmak ve İHA kullanarak daha karmaşık görevleri yerine getirmek gibi beceriler kazandırıyor. Bu eğitim sonunda öğrenciler şu becerileri kazanarak, sadece bir operatör olmaktan çıkıp başarılı birer İHA pilotu oluyor: Temel Videografi, Muayene Çalışması, Temel Fotoğrafçılık, Fotogrametri, İnsani Yardım Malzemesi Taşıma, Özel Kargo Yönlendirme. 

 

BVLOS (BEYOND VİSUAL LİNE OF SİGHT) 

Pilot eğitimi konusunda her biri sektöründe en az 10 yıllık tecrübeye sahip eğitmenler tarafından verilen BVLOS kursuna katılanlar, İHA ile ağırlık kaldırma, hassas verilerin taşınması, insani yardım lojistiği, bir dağıtım merkezinden müşteriye drone paketi teslimatı, elektrik hatları veya otoyol inşaatı gibi altyapının uzun mesafeli hava araştırmaları, optik ve akustik sensörlerle bütün bir şehrin sokak haritasının çıkarılması gibi görevleri gerçekleştirebiliyor.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.