Hasta olacaksanız dikkat edin !

Hasta olacaksanız dikkat edin !

 

Neden bu başlıkta yazı yazdığımı hemen merak ettiniz herhalde. Söyleyeyim, bu sorunu TBMM gündemine taşıyan MHP Milletvekili Lütfü Türkkan Meclis Araştırması açılmasını istemiş.

İsabet etmiş sayın Türkkan…

Çünkü, 320 bin nüfuslu Gebze’deki 206 yataklı Fatih Devlet Hastanesi’nde 77, Darıca'daki 350 yataklı Farabi Devlet Hastanesi’nde ise 112 doktor görev yapıyor, Dilovası’nda ise Devlet Hastanesi yok zaten.

Ayrıca, kentin hiçbir ilçesinde pediatrik cerrahi servisi bulunmuyor. Ne büyük bir eksiklik değil mi ?

Çayorova ilçesinin Emek Mahallesi’nde bir sağlık merkezi yapıldı ama sıkıntıları bitmiyor.

Yaklaşık 100 bin nüfuslu ilçe olan Kartepe’de hastane yok. Var olan Toplum Sağlığı Merkezi’nde de gece saatlerinde hiçbir doktor bulunmuyor.

Acil tıp uzmanlık alanındaki ciddi boşluk yüzünden de, örneğin trafik kazası geçiren 13-14 yaşlarında bir çocuğa acil müdahale yapılamıyor. Gerekçe, ‘’çocuk cerrahi uzmanı beklenmesi’’dir.

 

Bir başka önemli durum da, sanayi ağırlıklı ilçeler olan Gebze, Darıca, Dilovası ve Körfez’de çok sayıda kanser hastası bulunmasıdır. Bu hastaların tedavi edilmesi için ya üniversite bünyesinde bir tedavi merkezine ya da ciddi anlamda onkoloji hastanesine ihtiyaç var.

 

Kentimizde, üniversitenin Tıp Fakültesi bünyesinde bir araştırma ve uygulama hastanesi var. Ancak, yerleşim birimlerinin dağınıklığını ve hastanenin kurulu olduğu Umuttepe’ye ulaşımın kolay olmadığını dikkate alırsak, sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda ciddi sıkıntıların kapımızda olduğunu daha iyi anlarız. Tüm bunları önümüze koyunca, Lütfü Türkkan’ın Meclis Araştırması isteğine katılmamak mümkün değil.

 

Konu, gerçekten de çok önemli. Sadece Meclis Araştırması sonucu ortaya çıkacak  sonuçlara göre hareket edilecek sürece yayılmadan, bir an önce yeterlilik gösteren hastane ve sağlık merkezleri inşa edilmesine ihtiyaç var.

Ama, şimdilik, hasta olacaksanız lütfen dikkat edin. Devlet eliyle hizmet veren sağlık kuruluşları açısından olanaklarımız gerçekten de çok sınırlı.

O sınırı zorlama olanaklarına da sahip değiliz. Çünkü, iktidar politikaları yörelerin ihtiyaçlarına göre değil, AKP’nin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. O yüzden, birileri çıkıp, ‘’gereken yapılacaktır’’ dese bile inanmayın.

Adım atsınlar, ondan sonra yapılıp yapılmayacağına karar vermek kolay…

 

 

 

Bu yazı toplam 91 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi