HANNİBAL ANIT MEZARI:  Gebze’nin tarihi simgelerinden

HANNİBAL ANIT MEZARI: Gebze’nin tarihi simgelerinden

Hannibal mezarı Gebze’nin tarihi simgelerinden birisi olarak ilgi görmeye devam ediyor. Mezar bilindiği gibi Atatürk’ün vasiyeti üzerine yaptırılmıştı.

Hannibal MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşamış  Kartacalı politikacı ve generaldir. Küçük yaşlarda babası ile savaşlara katılmaya başladı. Kısa bir süre sonra babasının ölümünü müteakiben, eniştesi ve kardeşinin yardımıyla asker oldu. Hannibal; tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile birlikte çağının üç büyük generalinden biriydi.  Roma'nın en büyük düşmanı olarak 2.Pön Savaşı'ndaki başarılarıyla tanınmıştır. Filleri içeren ordusuyla İber Yarımadası, Pireneler ve Alpler'den Kuzey İtalya'ya girmiş ve Romalıları birkaç önemli savaşta yenmiştir.  MÖ 183 veya 182'de Britinyalı yetkililer tarafından Romalılara teslim edileceğini anlayınca yüzüğünde taşıdığı bilinen zehri içmek suretiyle intihar ederek yaşamına son verdiği belirtiliyor. 

ATATÜRK’ÜN VASİYETİ 

Mezarı bilinmemekle beraber, ölüm yeri olan Gebze'de bulunan Tübitak-MAM yerleşkesinde kendi anısına yapılan bir anıt var.  Hannibal Anıtı, Atatürk'ün dile getirmiş olduğu Hannibal'ın mezarının bulunması ve bir anıt yapılması isteği vasiyet kabul ederek 1981'de yapılmıştır. Daha sonra Gebze yerleşkesine su getirme çalışmaları sırasında bulunan bir mezarın Hannibal'a ait olduğu zannedilmekte.
*Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum