Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks valgus veya toplumda bilinen ismiyle baş parmak çıkıntısı genellikle orta yaşlardan itibaren görülen ve baş parmağın içe doğru dönmesiyle oluşan bir hastalıktır.

Baş parmak içe doğru döndükçe bu parmaktaki tarak kemiği de dışa doğru döner ve ayakta şekil bozukluğu oluşur. Gelişen bu dışa dönüklük nedeniyle ayakta ağrı ve ayakkabı içerisinde ağrıya neden olur. Ayakkabı içerisinde oluşan ağrının yanı sıra hastalık ilerledikçe, hastalar yürürken de halluks valgus nedeniyle ağrı ve acı çekerler. Aynı zamanda baş parmak çevresinde su toplaması ve dolaşım bozukluğuna bağlı olarak iltihap ve şişme olabilir. Ayak tabanını net şekilde basamamak duruş bozukluğuna ve nasır oluşumuna neden olabilir ve bu şekilde bir dizi rahatsızlık oluşur.

Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir?
Halluks valgus ayakta meydana gelebilecek birçok hastalıktan ayrılabilen belirtilere sahiptir. Böylece erken muayene ve zamanında teşhis ile ileri evrelere gelmeden tedavi edilebilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
• Şekil bozukluğu: Baş parmakta oluşan içe dönüklük ayağın yapısını ve şeklini bozmaya başlar. Halluks vagusun en karakterize belirtisi olarak birinci sıradadır.
• Nasır: Ayak baş parmağı altında ve çevresinde baskıya bağlı olarak nasırlaşma başlar.
• Ağrı: Baş parmaktan başlayan ağrı sızı şeklinde ayağa yayılmaya ve tüm vücuttan hissedilmeye başlar.
• Kızarıklık: Özellikle dar ve ön kısmı sivri bir ayakkabı giyildiğinde kızarıklık belirginleşir. Acı ve ağrıya, şişliğe sebep olur.
• Huzursuzluk: Şekil bozukluğu, nasır, kızarıklık gibi sebeplere bağlı olarak kişide yürüyüş bozukluğu, rahatsızlık ve yaşam kalitesinde düşüş olur. Hareket kısıtlılığına bağlı olarak huzursuzluk meydana gelir.

Halluks Valgus Çıkıntısı Neden Olur?
Halluk valgusun tespit edilen en önemli sebebi aile bireyleri arasında geçişle aktarılması yani genetiktir. Genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabı giyme alışkanlığına sahip bireylerde görülüyor olsa da geniş ve düz tabanlı ayakkabı giyen bireylerde de görülebilir. Ayrıca halluks valgus erkeklerden daha çok kadınlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. En çok görüldüğü hasta grupları şu şekilde sıralanabilir:
• Düz taban rahatsızlığı olanlar halluks valgus görülme riski artar.
• Yüksek kavis şikayeti olan bireylerde yine başparmak çıkıntısı oluşabilir.
• Aşil tendonu kısalığı olan bireylerde yine halluks valgus riski yüksektir.
• Kilo problemi olan ve buna bağlı olarak bedenin ayağa yaptığı baskı artan kişilerde de ayakta ve parmakta şekil bozukluğu daha fazla görülebilir.
• Bazı romatizmal problemi olan bireylerde de yine halluks valgus daha sık rastlanır.
• Kalça ve diz eklemi anomalileri de yine çıkık baş parmak rahatsızlığına sebep olabilir.

Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konulur?
Halluks valgus tanısının konulabilmesi için fiziksel muayene şarttır. Hem hastalığın verdiği spesifik şekil bozukluğu hem de açı ve eğrilik hekim muayenesi ile belirlenebilir. Hastanın çıplak ayakla ayakta durması bakış açısının ve anatomik yapının görülebilmesi için oldukça mühimdir. Hasta öyküsü de alınır ve hastaların çoğunda uzun süre ayakta kalınca artan ağrı şikayeti mevcuttur. Özellikle fazla kilo, yoğun topuklu ayakkabı giyme gibi etkenlere bağlı olarak bu şikayetler artış gösterebilir. Kesin tanı metodu olarak da röntgen filmi istenir. İncelenen filmlerdeki kemik ve eklem yapısının şekli halluks valgus teşhisi için en net yöntemdir.

Halluks Valgus Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Osteotomi olarak da adlandırılan halluks valgus ameliyatı baş parmaktaki çıkıntı artık geri dönülemez noktaya geldiği zaman tercih edilir. Baş parmağın dışa yönelmesi sonucu oluşan bunyon yani çıkıntı kısmı çıkarılır. Daha sonrasında ise baş parmak kemik ve eklemleri ideal anatomik düzleme getirilir. Ameliyat ortalama bir saat civarında sürebilir. Genellikle hastalar en geç ertesi gün taburcu olur ancak bu noktada karar yine ortopedi hekiminindir.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası Yaşam
Halluks valgus ameliyatı sonrası dinlenme dönemi oldukça önemlidir. Genellikle alçıya ihtiyaç duyulmaz hastalar özel sargı ve ayakkabı ile hekim aksini söylemedikçe erken dönemde de yürümeye başlayabilir. Ayaktaki sargının nemlendirilmemesi, hijyenik olarak korunması gibi konulara dikkat edilmelidir. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için antibiyotik tedavisi hekim kontrolünde uygulanabilir. Süreç sonunda kişiler ağrı çekmeden ve ayakkabılarında baskı hissetmeden normal bir şekilde yürüyüp sağlıklarına kavuşabilirler. Siz de halluks valgus tedavisi hakkında bilgi almak ve size özel planlanmış tedavilerle iyileşmek için kurumumuza başvurmak ve randevu almak için geç kalmayın.
TURGAY ÇÖPOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.