Halil Yeni

Halil Yeni

HALKEVLERİ İKİNCİ KEZ KAPATILDI

HALKEVLERİ İKİNCİ KEZ KAPATILDI

 

Geçtiğimiz aylarda Kocaeli Valiliği, yaz aylarında çocuklar için düzenlediği atölye çalışmaları nedeniyle Körfez Halkevi için kapatma kararı almış ve yaz okulu ruhsatı olmadığı gerekçesiyle Körfez Halkevi yöneticilerine soruşturma açmıştı.

 

Oysa hem kamuoyu hem de bölge halkının bildiği bir gerçek vardı ki o da Halkevleri Yaz Okulu, 10 yıldır düzenleniyordu ve laik, bilimsel bir eğitim hedefiyle çalışmalarına devam ediyordu. ‘’Çocuklara dayatılan gerici, bilimi reddeden, cinsiyetçi eğitime karşı; eşitliği, laikliği ve bilimi’’ savunduklarını bildiren Halkevleri; her yıl tiyatro, halk oyunları, ritim ve drama gibi atölyeler kurarak yaz aylarında çocukların sosyalleşmesi adına gönüllü, herkese açık, ücretsiz faaliyetler yürütüyordu.

 

İlk kapatma kararına karşı Halkevleri Eğitim Sekreteri Betül Öztürk, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek “Asıl merdiven altı tarikat yuvaları ile uğraşın” demiş, Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Nuri Günay ise yıllardan beri binlerce çocuğun, Halkevi şubelerinde bilim ve sanatla tanıştığını belirtmişti.

 

Kapatma kararına karşı hukuk mücadelesi devam ederken Halkevlerine müdahalenin ardı arkası kesilmiyordu. ''Eğitim öğretim izni verilmediği halde, eğitim ortamının oluşturulduğu, öğrencilere eğitim hizmetinin verildiği sonuç ve kanaatine ulaşıldığı'' bildirilerek üyelik aidatlarından başka hiçbir geliri olmayan kuruma 35 bin 550 TL para cezası verildi.  Yetmedi. 6989 TL’lik bir ceza da bir afiş astıkları gerekçesiyle geldi.

 

İlk kapatma kararına karşı Halkevleri Hukuk Dairesi’nden avukatlar “Yürütmeyi durdurma kararı” çıkartarak Körfez Halkevi'nin kapatılması engellemişti. Fakat mahkeme bu kez de yürütmeyi durdurma kararının iptal edildiğini ve zabıta ekiplerinin 20 Mart Salı günü yeniden Körfez Halkevi’ni mühürlemeye geleceklerini bildirdi. Ve günü geldiğinde Halkevleri mühürlenerek buna karşı çıkanlar gözaltına alındı.

 

Önemli sosyal çalışmalar yürüten ve adı iyilikle, güzellikle anılan bir kurumla neden bu denli uğraşıldığını sorguladığımız da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay denetiminde ortaya çıkan usulsüzlüklerini Halkevleri'nin afiş haline getirip her yere astığı, mahalle mahalle gezip, insanlarla paylaştığı için olduğu bildiriliyor.

 

Çünkü Halkevleri üyelerinin kentin dört bir yanına astığı afişlerin birinde de şu açıklama yer alıyor “ Cemaatlere peşkeş. İlim Yayma Cemiyeti’ne ücretsiz bina tahsis edildi. Sadece taşıt kiralamaya 3 milyon 865 bin lira harcandı. ''

 

Bu yazı toplam 2506 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi