Hala yemek satan Yemek Sepeti’ne 12 yapılı boykot

Hala yemek satan Yemek Sepeti’ne 12 yapılı boykot

Nakliyat-İş’in örgütlenme sürecinde işkolu değiştirip 2 bin işçinin üyeliğini düşüren ama hala yemek satmaya devam eden Yemek Sepeti’ne üç konfederasyon, 9 işçi sendikası ile TMMOB ve TTB boykot hazırlığında

yemeeek-sepetiiiii.jpg

 

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlenme sürecinde işkolu değişikliğine giderek 2 bin kadar sendikalı işçinin sendika üyeliğini düşüren Yemek Sepeti Anonim Şirketi’nin bu tavrına karşı emek cephesinden ortak tavır ve duruş geldi.

 

AMA HALA YEMEK SATIYOR!

 

Nakliyat-İş’in örgütlenme sürecinde işkolu değiştirip 2 bin işçinin üyeliğini düşüren ama hala yemek satmaya devam eden Yemek Sepeti’ne üç konfederasyon, 9 işçi sendikası ile TMMOB ve TTB boykot hazırlığında

 

ÜÇ KONFEDERASYON

DOKUZ SENDİKA, İKİ STÖ

 

İşçi ve memur konfederasyonları; DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-İş bileşeni olan tüm sendikalar ile; Türk-İş çatısındaki Tek Gıda-İş, Petrol-İş ve Deriteks; Hak-İş’e bağlı Liman-İş; bağımsız sendikalar Hava-Sen, Bağımsız Maden-İş ve DGD-Sen, yanı sıra tüm meslek odası bileşenleri ile TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği,  10 binlerce üyesi ile birlikte boykot hazırlığında olan Yemek Sepeti işçileri ve sendikaları Nakliyat-İş’ın yanında olduğuna iki farklı ortak deklarasyon yayınladı.

 

Nakliyat-İş’ten yapılan açıklamaya göre deklarasyonda şu görüşler yer aldı:

 

TÜRKİYE GENELİNDE

6 BİN 200 ÇALIŞAN

 

“Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2021 Ocak ayında Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda Lojistik Anonim Şirketi İşletmesinde Türkiye genelinde 6 bin 200 işçi çalışmaktadır.

 

İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET…

 

Yemek Sepeti işçileri, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeye/ üye olmaya başlamışlardır.

2020 yılının son aylarında başlayan bu süreç, 2021 Ocak ayında daha da hızlanarak devam etmiştir.

 

YETKİ AŞAMASINDA İŞKOLU

DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİLER

 

Nakliyat-İş Sendikası’nın 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmesi Yasası’na göre toplu iş sözleşmesi için Bakanlığa yetki başvurusu aşamasında işveren, resmi evrakta sahtecilik yaparak işçilerin bulunduğu “Taşımacılık İş Kolunu”, “Ticaret, Eğitim, Büro İş Kolu” olarak değiştirmiştir. Bunun sonucu 2 bin civarında ki Nakliyat-İş Sendikası&na üye işçilerin üyeliği düşmüştür. Bu, örneği olmayan işçi ve sendika düşmanlığıdır.

 

HİLE VE RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK

 

Bu durum, Yemek Sepeti işçilerinin özgür iradeleri ile Nakliyat- İş’te örgütlenmesinin, toplu iş sözleşmesi sürecinin, hile ve resmi evrakta sahtecilik yaparak engellemesidir.

 

HER ZAMAN DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ile Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Deriteks, Liman-İş, Hava-Sen, Bağımsız Maden-İş ve DGD-Sen Sendikaları olarak

 

Yemek Sepeti İşçilerinin özgür iradeleri ile Anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş’te örgütlenmesi ve mücadelesi ile her zaman dayanışma içerisindeyiz.

 

HER TÜR DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ

 

Yemek Sepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz. Ve önümüzdeki süreçte de Nakliyat-İş’te örgütlenen Yemek Sepeti İşçileri ve Nakliyat-İş Sendikası ile her türlü dayanışma içerisinde olacağımızın bilinmesini isteriz.”

 

DÖRTLÜ TAVIR GÜÇLÜ TAVIR

 

dortluuuuu.jpg

Öte yandan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB imzasıyla yayınlanan, “Yemek Sepeti işçilerinin ve DİSK Nakliyat-İş Sendikası’nın haklı mücadelesini destekliyoruz” başlıklı bir diğer ortak bildiride ise özetle şu görüşlere yer verildi:

ANAYASAL HAKLARINI KULLANDILAR

Yemek Sepeti işçileri, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için Anayasal haklarını kullanarak DİSK üyesi Nakliyat-İş sendikasında örgütlenmeye, üye olmaya başlamışlardır.

ŞAİBELİ, MUVAZAALI GİRİŞİM

Bu süreçte işkolu değişikliğine giden Yemek Sepeti yönetimi bu şaibeli, muvazaalı girişimle işçilerin Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalardan kaynaklanan örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını açık bir şekilde çiğnemiştir.

ÖZGÜR İRADELERİNİN SONUCUDUR

İşçilerin DİSK’i, Nakliyat-İş sendikasını seçmeleri haklarını kullanmalarının ve özgür iradelerinin bir sonucudur. Başta işveren olmak üzere herkes bu haklara ve işçilerin özgür iradesine saygı göstermelidir.

 

BAKANLIK, GÖREVE!

Bizler;

Yemek Sepeti yönetimini işçilerin kararına, iradesine, hukukuna saygı göstermeye,

 

bakanlik.jpg

Başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri hileli yollar kullanarak işçilerin haklarını kullanmalarını engellemeye çalışanlara karşı göreve çağırıyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.