Güneş lekelerini önlemek için güneşten uzak durmak şart

Güneş lekelerini önlemek için güneşten uzak durmak şart

Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneş lekeleri” ile ilgili olarak bilgiler verdi.

Güneş lekelerinin oluşmasını engellemek için mutlak gerekli olan şeyin güneş maruziyetinden ve solaryumdan kaçınmak olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Öncelikle her gün, düzenli bir şekilde geniş spektrumlu güneş koruyucu krem kullanımı (ideal olan 30 faktör ve üzeri çinko oksit ya da titanyum dioksit gibi fiziksel bariyer içeren kremler), güneşten koruyan şapka ve kıyafetlerin tercih edilmesi, mümkünse doğum kontrol haplarının kesilmesi leke tedavisinde ve korunmada ilk yapılması gereken şeyler” diye konuştu.

Güneş lekeleri erkeklerde de görülebiliyor

Güneş lekelerinin östrojen artışı gibi hormonal değişikliklerden etkilendiği için daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de olabildiğinin altını çizen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Özellikle korunmasız, yoğun güneşe maruz kalan erkeklerde de alın, yanak, burun üzeri ve çene bölgesinde simetrik, sınırları düzensiz, açıktan koyu kahverengiye kadar değişen tonlarda lekeler görülebiliyor” dedi.

Güneş lekeleri tedavisi 6 ay sürebiliyor

Lekelerin hem hasta hem de hekim için tedavisi en zor dermatolojik sorunlardan biri olduğunu söyleyen Dr. Kübra Esen Salman, “Yaşam kalitesini oldukça etkileyen lekenin tedavisinde sabırlı olmak ve kısa sürede mucizevi sonuçlar alınamayabileceğini bilmek gerekir. Örneğin krem tedavilerinin etkisinin görülmeye başlanması 2 ayı bulabilmekte ve tedavi 6 ay sürebilmektedir” şeklinde konuştu. Kremlerin ya da peelinglerin faydasının olabileceği gibi yanlış kullanımlarının ciddi zararlarının da olabileceğini vurgulayan Dr. Kübra Esen Salman, “Lekeler başarılı olarak tedavi edilmiş olsa bile güneşten korunulmazsa ya da genetik olarak lekelenmeye yatkınlık varsa tekrarlayabilir. Bu nedenle mutlaka dermatoloğun kontrolünde cilt tipine uygun tedavilerle ilerlemek doğru olur” önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.