GTÜ'lü akademisyenler deprem raporu sundu

GTÜ'lü akademisyenler deprem raporu sundu

Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından deprem bölgelerindeki faylanma, alt ve üst yapılarda meydana gelen hasarlar gibi deprem etkileri yerinde inceleme yaptı.

Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından deprem bölgelerindeki faylanma, alt ve üst yapılarda meydana gelen hasarlar gibi deprem etkileri yerinde incelenerek, akademik çıktılar rapor halinde kamuoyuna sunuldu. 

MARTEST (Afetlere Karşı Dirençli Toplumlar Oluşturmak İçin Araştırma ve Eğitim Merkezi) Projesi kapsamında 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sahada yarattığı etkileri araştırmak, bilgi edinmek ve gözlem yapmak üzere öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerden oluşan çalışma grubu 11 Şubat-18 Şubat tarihleri arasında depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Göksun, Elbistan, Kahramanmaraş, Pazarcık, Gölbaşı (Adıyaman), Gaziantep, Nurdağı, Islahiye, Antakya, İskenderun ve Adana il/ilçe ve mahallerinde, Mw7.7 ve Mw7.6 depremlerinin merkez üstü başta olmak üzere, fay eğim, doğrultu ve yüzey kırığı gözlemleri, alt ve üst yapılarda hasar gözlemleri başta olmak üzere sıvılaşma, kaya düşmesi, boru hatlarında meydana gelen hasarlar, karayolu hasarları yerinde incelenerek değerlendirme yapıldı.

HASARLARIN NEDENLERİ İNCELENDİ

Çalışmalarda; Göksun’un güneyinde Aslanbeyçiftliği, Temürağa, Hacıömer, Yağmurlu, Karaömer mahallerinde incelemelerde bulunularak yapısal hasarların nedenleri incelenmiş ve Çardak Fayının yüzeyde yaratmış olduğu kırık düzlemi fay kar örtüsüne rağmen görüntülendi. Kahramanmaraş ilçesi olan Elbistan’ın merkez mahallerinde gözlemler sürdürülmüş, uydu ve drone görüntülerinden elde edilen veriler ışığında kent merkezinde meydana gelen yıkımın nedenleri araştırılmış ve 06.02.2023 tarih 04:17’de meydana gelen depremde kent merkezinde 4-5 binanın tamamen yıkıldığı ve birçok binada çok ağır, ağır ve orta hasar aldığı, ancak bu binalarında, yerel saat ile 13:24’de meydana gelen ikinci deprem etkisi ile yıkıldığı bilgisine ulaşılmıştır.

KATKI SAĞLAYAN AKADEMİSYENLER

Raporun hazırlanmasında GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Selçuk Toprak, Doç. Dr. A. Can Zülfikar, Doç. Dr. Savaş Karabulut, Dr. Öğretim Üyesi Ahu Mutlu, Dr. Öğretim Üyesi Ülgen Mert Tuğsal, Pamukkale Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Engin Nacaroğlu, GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Doktora Öğrencisi Muhammet Ceylan, Yüksek Lisans Öğrencisi Kamer Özdemir, Yüksek Lisans Öğrencisi Sedat Parlak katkı sağladı. Depremden hemen sonra bölgeye görevlendirilen farklı konularda uzman akademisyenlere ek olarak diğer akademisyenler de farklı şekillerde halkı deprem konusunda bilgilendirmeye ve bilimsel değerlendirmelerini sunmaya devam etmekte.

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.