GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Elektronik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Serkan Aksoy’un yürütücü, Doktora Öğrencisi Osman Kurnaz’ın bursiyer olduğu proje TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Elektronik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Serkan Aksoy’un yürütücü, Doktora Öğrencisi Osman Kurnaz’ın bursiyer olduğu “Frekans Bağımlı (Dispersif) Realistik Toprak Modeli için Zaman Uzayı Sonlu Farklar Yöntemi ile Yıldırım Analizi” isimli proje TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında deneysel olarak önerilmiş dispersif (frekans bağımlı) bir toprak modeli olan Longmire-Smith toprak modelinin, yıldırım problemlerinin Zaman Uzayı Sonlu Farklar, ZUSF (Finite Difference Time Domain, FDTD) yöntemi ile çözümünde direkt hesaba katılabilmesi için çalışmalar yapılacaktır. Buna göre öncelikle Longmire-Smith toprak modeli çok kutuplu bir Debye modeli şeklinde tanımlanmaya çalışılacaktır.

ZUSF YÖNTEMİ İLE İLİŞKİLENDİRİLECEK

Daha sonra bu çok kutuplu Debye modeli, İteratif Konvolüsyon, İK (Recursive Convolution, RC) tekniği kapsamında ZUSF yöntemi ile ilişkilendirilecektir. Böylece temelde ikili eksponansiyel kaynaklar şeklinde modellenen yıldırım akımının dispersif kayıplı toprak boyunca indüklediği gerilimler (Maxwell denklemleri iki boyutta ve silindirik koordinatlarda İK-ZUSF yöntemi ile nümerik olarak çözülerek) 500 m, 5 km ve 50 km menzillerde hesaplanacaktır. Böylece dispersif (frekans bağımlı) topraklarda yıldırım akımları nedeni ile indüklenen gerilimlerin daha doğru hesaplanması mümkün olabilecektir. Literatürdeki bazı deneysel çalışmalar kapsamında toprağın dispersif modellenmemesi (sadece kayıplı modellenmesi) durumunda, indüklenen gerilimlerde yüzde 61,77'ye varan farklar olduğuna vurgu yapılmakta.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.