GTÜ’lü akademisyenin başarısı

GTÜ’lü akademisyenin başarısı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Can Zülfikar’ın yürütücüsü olduğu proje önerisi TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Can Zülfikar’ın yürütücüsü olduğu “Kentsel Ölçekte Gömülü Boru Hattı ve Bileşenleri İçin Deprem Kaynaklı Risk Algoritması Geliştirilmesi: Marmara Bölgesi Örneği” başlıklı proje önerisi TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında gömülü boru hattı ve bileşenlerinde deprem kaynaklı dalga yayılımı ve fay kesmesi nedeniyle meydana gelecek kalıcı deformasyon etkilerini belirlemek amacıyla coğrafi bilgi sistemi (CBS) tabanlı ve kentsel ölçekli bir hasar simülasyonu geliştirilmesi ve yarı-ampirik kırılganlık eğrileri üretilmesi amaçlanmaktadır.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYACAK

Öngörülen projenin hayata geçirilmesi ile hızlı bir kentleşme olgusuyla karşı karşıya kalan ve ciddi deprem tehlikesi altındaki Marmara Bölgesi özelinde ülkemizin halihazırdaki enerji koridoru güvenilirlik statüsü kontrol edilebilir olacak ve daha üst seviyeye taşınacaktır. Önerilen çalışmanın farklı kentler için uygulanabilir olması da ülkemiz ve diğer ülkeler kapsamında ikincil deprem tehlikelerinden meydana gelebilecek riskleri minimize ederek ekonomik kayıpları azaltacak ve sürdürülebilirliği sağlayacak.

 

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.