GTÜ’de Yükseköğretimde  Kalite Güvence Sistemi Eğitimi

GTÜ’de Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi Eğitimi

GTÜ, 24 Nisan 2025 tarihinde Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi: Süreç Yönetimi" başlıklı önemli bir eğitime ev sahipliği yaptı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 24 Nisan 2025 tarihinde Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi: Süreç Yönetimi" başlıklı önemli bir eğitime ev sahipliği yaptı. İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sınağ'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, GTÜ'nün kalite süreçlerine verdiği önemi gözler önüne serdi.

GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. E. Damla Arısan ve Prof. Dr. Mahmut Durmuş, GTÜ Kalite Komisyonu üyeleri, akademik ve idari birimlerin kalite sorumluları ile öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen eğitim, Kurumsal Gelişim ve Kalite Ofisi Koordinatörlüğü tarafından organize edildi.Açılış konuşmasını yapan Koordinatör Şule Özbek’in ardından söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. E. Damla Arısan, kalite süreçlerinin GTÜ için taşıdığı hayati öneme vurgu yaparak, bu süreçlerin tüm üniversite personeli tarafından sahiplenilmesi gerektiğini ve herkesin katkısının kritik olduğunu belirtti. Prof. Dr. Arısan, YÖKAK süreçlerinde önemli çalışmalara imza atmış deneyimli değerlendirici Prof. Dr. Ali Sınağ'a değerli katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Prof. Dr. Ali Sınağ, sunumunda Türkiye'deki üniversitelerin genel durumu, yükseköğretimin değişen yapısı, akademik verimlilik, süreç yönetimi (EFQM, ISO9001, PUKÖ), kalite yönetim modelleri, yükseköğretimde karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri ve kurumsal yönetişim modeli gibi çeşitli konulara değindi. Ayrıca, GTÜ'nün YÖKAK geliştirmeye açık alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Kalite kültürünün üniversite bünyesinde içselleştirilmesinin ve yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sınağ, YÖKAK süreçleri konusunda farkındalığın artırılması, yöneticilerin kalite güvencesi bilincine sahip olması ve iyileştirme çalışmalarına aktif katılımının gerekliliğini vurguladı. Üniversitelerin misyon, vizyon ve politikalarının kalite odaklı olması, kalite süreçlerinin sahipliğinin net bir şekilde belirlenmesi ve verilerin izlenebilir şeffaf olması gerektiğinin altını çizdi.

MÜFREDAT HAZIRLAMA SÜREÇLERİ

YÖKAK kapsamında kurumların öz değerlendirme yapmasının kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Sınağ, entegre bilgi yönetim sisteminin kurulması, anahtar performans göstergelerinin politikalara uygun olarak tanımlanması, tüm süreç çıktılarının takip edilerek sahaya yansıtılması, izleme kurulları aracılığıyla değerlendirilip iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, müfredat hazırlama süreçlerinde iç ve dış paydaşların görüşlerinin alınmasının, araştırma sonuçları ve patentlerin ticarileştirilmesinin, toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemsenmesinin gerekliliğini dile getirdi. Prof. Dr. SINAĞ, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından GTÜ'de gerçekleştirilen Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) ziyaretinin sonuç raporuna dair değerlendirme ve önerilerini de katılımcılarla paylaştı.

4.jpeg

3.jpeg

Kaynak:Barış Ayar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.