GTÜ’de Dünya Kanser Günü etkinliği

GTÜ’de Dünya Kanser Günü etkinliği

Toplumun, kansere karşı tıp teknolojisinin geliştirdiği devrim niteliğindeki yeniliklerden haberdar olması için, aynı anda 10 Avrupa şehrinde gerçekleştirilen panel ve konferanslardan oluşan HealthTech Dünya Kanser Günü (HWCD World Cancer Day) 10 Avrupa ü

2-285.jpg

 

Avrupa Nanoteknoloji Teknolojileri Platformu (ETPN)’nun 2013’ten itibaren her yıl düzenlediği Nano Dünya Kanser Günü (NWCD) etkinliklerinin yerini alan Dünya Kanser Günü, yeni geliştirilen tüm tıp teknolojilerini bir araya getirecek bir ekosistem inşa eden bir Avrupa Projesi olan NOBEL tarafından organize ediliyor. ETPN genel başkanı Patrick Boisseau’nun davetiyle Türkiye’yi bu organizasyonda geçen yıllarda olduğu gibi GTÜ temsil ediyor.

Onkoloji alanında geliştirilen nanoilaç, fotonik, robotik, akıllı cihazlar, biyomalzeme gibi yeni teknolojilerin halk arasında bilinirliğini arttırmayı amaçlayan etkinlikler GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Amfi Salonu’nda gerçekleştirildi.

 ‘ÖNCELİĞİMİZ TOPLUMSAL BİLİNCİ ARTIRMAK’

GTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Vefa Ahsen, Doç. Dr. Fabienne Dumoulin ve Doç. Dr. Ümit İşci’nin yerel organizatörlüğünü yaptıkları programın açılış konuşmacısı GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun oldu. Kansere karşı tıp teknolojisinin geliştirdiği yeniliklerden toplumun haberdar olması için etkinliğin önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Coşgun, her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmanın kansere karşı mücadelede öncelikleri olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Coşgun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kanserin önlenmesi ve erken tanısına yönelik yatırımların maliyeti, kanserin sonuçları ile uğraşmaktan çok daha ucuzdur. Küresel kalkınma çerçevesinde kanserle mücadeleye devam etmemiz, erken ölümlerin önlenmesini ve de hizmete erişimde eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacaktır.”

 “YENİ İLAÇ GELİŞTİRMEDE TABULAR VAR”

Daha sonra Sağlık Bilimi alanında inovatif çalışmalar yürüten RS Research yöneticisi Prof. Dr. Rana Sanyal, etkinliğe canlı video bağlantısıyla katılarak kanser tedavisinde inovatif ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalardan söz etti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2035 yılına kadar kanserin yüzde 70 oranında artacağının öngörüldüğünü ifade eden Sanyal, ilaç üretiminde inovasyonun önemine dikkat çekti.

SAĞLIK TEKNOLOJİSİ PATENT BAŞVURULARINDA İLK SIRADA

Sonraki konuşmacı Doç. Dr. Fabienne Dumoulin, küresel sağlığı iyileştirmek için sağlık hizmetlerinde kullanılan teknolojideki son gelişmeleri ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Dünya pazarının yüzde 29’unu oluşturan ve 675 bin çalışanıyla Avrupa’daki patent başvurularında 1. sırada yer alan Sağlık Teknolojileri alanında yeniliklerin hızla devam ettiğini kaydeden Dumoulin, “2018 yılında 18 milyon yeni kanser vakası tespit edilirken önümüzdeki 20-40 yıl arasında kanser vakalarında artış görüleceği öngörülmektedir.” diyerek kanserle mücadelenin önemine değindi.

KANSERLE MÜCADELEDE ÖNLEYİCİ YAKLAŞIM GEREKİYOR

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kanser Enstitüsü’nden Prof. Dr. Duygu Altınok Dindar, “Türkiye’de kanser ve kronik hastalıklarını tarama ve önleme projelerinin desteklenmesi gerekiyor. Eğer önleyici yaklaşımla bir şeyleri değiştirmeyi başarırsak hem hastalıkların neden olduğu ekonomik maliyeti düşürüp hem de insanları korumuş oluyorsunuz. Bir de çevresel karsinojenler çok önemli. Yaşadığınız dünya, yediğiniz yemek soluduğunuz hava aslında sizin hastalıklarınızın nedeni. Evet genetik sebeplerimiz var ama genetik yatkınlık tek başına anlam ifade etmiyor. Çünkü siz onu provoke edecek bir sebebe sahip değilseniz ve sağlıklı bir ortamda yaşıyorsanız bir problem yok demektir. Kamuda, sosyal alanda bu bilinci oluşturmak istiyoruz.” diye konuşarak amaçlarına yönelik yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.

BİYOLOJİK VERİLERDEN ANLAMLI BİLGİLER ELDE EDİLİYOR

Etkinlikte Phi Tech Biyoinformatik Sorumlusu ve GTÜ Dr. Öğretim Üyesi Tunahan Çakır bir sunum yaparak Yeni Nesil DNA Dizileme, Genom, Ekzom ve Hedefli Dizileme konularında yapılan çalışmalardan söz etti. Tıp ve Biyolojide geçerli yeni yaklaşımlarda da değinen Çakır özellikle Kişiye Özel Tıp alanında yapılan bilimsel çalışmalardaki artışa dikkat çekti.

Panel bölümünde konuşmacıların, dinleyicilerden gelen soruları yanıtlamasının ardından etkinlik sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.