GTÜ’de Ar-Ge Serası Açıldı

GTÜ’de Ar-Ge Serası Açıldı

GÜBRETAŞ Ar-Ge Merkezi ve GTÜ Biyoteknoloji Enstiütüsü’nün ş birliği protokolü kapsamında kurulan Ar-Ge Serası, tarım sektörünün geleceğine katma değer sağlayacak önemli araştırma geliştirme faaliyetlerinin merkezi olmayı hedefliyor.

GTÜ yerleşkesinde kurulan serayla üniversite-sanayi iş birliğinin somut bir çıktısı daha hayata geçirildi. Yerli üretimle yeni nesil bitki besleme ve koruma ürünlerinin geliştirileceği, topraksız tarım çalışmalarının yapılacağı, sürdürülebilir ve rekabetçi tarım araştırmalarına yön vermesi planlanan proje, modern donanımıyla ülkemizin en önemli ar-ge seralarından biri oldu. 

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve GÜBRETAŞ iş birliğiyle üniversitenin Gebze yerleşkesinde kurulan Biyoteknoloji Enstitüsü Ar-Ge Serası düzenlenen törenle açıldı. 

KATILANLAR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin anısına Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmaları sırasıyla; GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz tarafından yapıldı. Etkinliğin ikinci bölümünde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Programın devamında GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü tanıtım videosu izlendi. Daha sonra Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman tarafından Biyoteknoloji Enstitüsü ve Ar-Ge Serası hakkında bilgilendirme amaçlı bir sunum gerçekleştirildi. 

REKTÖR ASLAN: ‘İŞ BİRLİĞİ İÇİN GÜZEL BİR ÖRNEK’ 

Etkinliğin açılış konuşmasında Gebze Teknik Üniversitesi ve Biyoteknoloji Enstitüsü hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. M. Hasan Aslan, “GÜBRETAŞ ve Üniversitemiz arasında geçen sene imzalanmış olan iş birliği protokolünün ürünü olan bu Ar-Ge Serası’nın ülkedeki nadir örneklerden olması bizleri gururlandırmaktadır.  Gerek Ar-Ge Serası gerekse inşası yakın zamanda bitecek olan Biyoteknoloji Enstitüsü Binası’nda kurgulanmakta olan Sanayi Ar-Ge Laboratuvarları ile, üniversitemiz ve enstitümüzün bilgi ve tecrübelerini bölgemiz ve ülkemiz sanayisinin hizmetine sunmak ve birlikte dünya çapında rekabet edebilir ürünler geliştirmek için emek birliği yapmak en büyük hedefimizdir” diye konuştu. 

TARIMDA GEBZE’NİN ROLÜ 

Daha sonra söz alan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, GTÜ’nün tarımı geliştirmeye yönelik uygulamalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gebze’de tarımın önemine değinen Büyükgöz, “Gebze Teknik Üniversitesi’nin başlatmış olduğu bu tür çalışmaları memnuniyetle karşılıyoruz. İnşallah GÜBRETAŞ’la başlatılan bu süreç, bizlerin de katkılarıyla daha da gelişecektir. Ülkemize, milletimize, insanlık alemine faydalı sonuçlar doğuracaktır.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

MİLLETVEKİLİ ŞEKER, GTÜ’YÜ KUTLADI 

Milletvekili İlyas Şeker ise konuşmasına GTÜ’yü, ODTÜ tarafından akademik başarıya göre hazırlanan URAP listesinde en başarılı üniversiteler arasında ilk onda yer almasından dolayı tebrik ederek sözlerine başladı. Şeker, “Bu tür çalışmalar akademik bilginin pratiğe dökülmesi ve arazide bulunabilirliği gerçekleştirmesi yönünden de çok kıymetlidir. Hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

 “ASIL GÜÇ, YENİ BİR DEĞER ÜRETMEKTE” 

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz bilgi çağında teorik bilginin pratik uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Bilginin tüketilmesi noktasında kanalların açık olması gerekir. Bizim Gebze Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu proje tam da bu amaca hizmet ediyor. Yeni dönemde bitki besleme ürünleri alanında yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu da üniversitelerle iş birliğini gerektiriyor. Sadece bitki besleme ürünlerini çeşitlilik anlamında artırmak yetmez, aynı zamanda bu sera gibi ortamlarda ve deneme arazilerinde uygulamayı en iyi sonuç alana kadar gerçekleştirmek gerek.” şeklinde konuştu. 

Daha sonra GTÜ ile Pendik Sanayici ve İşadamları Derneği (PESİAD) arasındaki işbirliği çerçevesinde inşa edilen sera laboratuvarının da açılışı yapıldı.  

Günün anısına plaketlerin verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle etkinlik sona erdi. 

Anıl Coşkun Ayar

1-271.jpg3-382.jpgrektor.jpgsera.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.