GTÜ öğrencilerin projelerine TÜBİTAK desteği

GTÜ öğrencilerin projelerine TÜBİTAK desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencilerinin projeleri (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2020/2 dönemi kapsamında destek almaya hak kazandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2020/2 dönemi kapsamında yapılan başvuruların destek sonuçları açıklandı. Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencilerinin projeleri destek almaya hak kazandı. GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi Mehmet Can Aydın’ın yürütücüsü olacağı, Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özbil’in danışmanlığında ‘Türkiye’de Yetişen Tıbbi Bitkilerin COVID-19’a Karşı Etkilerinin Hesapsal Analizi’ başlıklı proje TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek aldı.

YENİ BİR İLAÇ

Bu proje, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından belirlenmiş Türkiye’de yetişen 100’ü aşkın tıbbi bitkiden elde edilebilecek aktif maddelerin tespitini ve bu aktif maddelerin SARS-CoV-2 virüsünün; S proteini, Mpro, PLpro ve RdRp enzimlerine yönelik durdurucu etkilerinin bilgisayarlı hesaplama yöntemleri kullanılarak ortaya çıkarılmasını amaçlıyor. Bu aktif maddeler, hangi proteine karşı iyi bağlanma gösterdiklerine ve potansiyel nitelikte inhibitör olarak kullanılabileceklerine göre listelenerek ülkemizde yetişen bitkilerin COVID-19’a karşı potansiyel ilaç olarak yetiştirilebileceği araştırılacak. Bu bilgisel altyapı ışığında, proje çıktılarının COVID-19’a karşı kullanılan konvansiyonel ilaçlarla kıyaslanması ve ülkemizde yetişen bitki kaynaklı aktif maddelerin potansiyel yeni bir ilaç olarak kullanılması düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.