GTÜ Akademisyenine  TÜBİTAK 1002 Desteği

GTÜ Akademisyenine TÜBİTAK 1002 Desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dicle Kızıldere Gökyer’in yürütücülüğünü üstlendiği bilimsel çalışma, TÜBİTAK 1002- Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

GTÜ'den yapılan açıklama şöyle, ''Proje, Airbnb platformunun hızla büyüttüğü kısa süreli konut kiralama (KSKK) piyasasının kentlerde yarattığı çelişkileri ve bunun nasıl bir kentsel düzenleme ihtiyacına dönüştüğünü, İstanbul örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma; turizm ve yerel ekonomi gibi “fırsat” söylemleri ile konut erişilebilirliği, yaşam kalitesi ve sektörler arası adalet gibi “risk” söylemlerinin karşı karşıya gelişini görünür kılmaktadır.

Araştırma, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren 7464 sayılı Kanun’un ortaya çıkış koşullarını ve süreçte belirleyici kurumsal-sektörel-toplumsal aktörleri analiz ederek, yasanın İstanbul’daki KSKK piyasasını ve kent mekânını nasıl dönüştürdüğünü; merkezi ilçelerdeki yoğunlaşma ve ilçeler arası farklı dinamikler üzerinden değerlendirmeyi hedeflemektedir.

KENTSEL YÖNETİŞİM VE POLITİKA TASARIMINA KATKI

Elde edilecek bulgularla, “fırsatlar” ile yerel sakinlerin hakları/konut erişilebilirliği arasında denge kuran düzenleme modellerinin daha gerçekçi ve bağlama duyarlı biçimde tasarlanmasına bilimsel zemin sunması öngörülmektedir. Proje, düzenlemenin çok aktörlü yapısını ve ilçe ölçeğindeki etkilerini ortaya koyarak akademik tartışmalara ve politika yapım süreçlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.''

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.