GTO, “Dershanelerin kapatılması hassas bir konu”

GTO, “Dershanelerin kapatılması hassas bir konu”

   Hükümetin dershanelerin kapatılmasına ilişkin hazırladığı yasa taslağıyla ilgili olarak Gebze Ticaret Odası’ndan (GTO) yazılı bir...

 

 

 

Hükümetin dershanelerin kapatılmasına ilişkin hazırladığı yasa taslağıyla ilgili olarak Gebze Ticaret Odası’ndan (GTO) yazılı bir açıklamada bulundu. Dershanelerin kapatılmasının hassas bir konu olduğu söylenen yazılı açıklamada, “Kamuoyunda bir süreden beri devam etmekte olan, ‘dershanelerin kapatılması’ gündeminin, milletimiz açısından hassas bir mevzu olması nedeniyle, konuya dikkatli yaklaşılması ve alınacak kararlarda dikkatli davranılması gerektiği açıktır. Mevcut durumda yaklaşık 100 bini aşkın doğrudan istihdam olmak üzere, ulaşım, yemek, bina ve diğer yan istihdam da düşünüldüğünde oldukça geniş bir çalışan kesiminin olduğu bilinmektedir. Alt yapısı tamamlanmamış, yasaklama şeklindeki bir düzenleme, tüm bu çalışanların bir anda gelirlerinden yoksun, işsiz kalabilmesi anlamına gelebilecektir. Böyle bir sayıdaki kitlenin, ülke ekonomisi üzerindeki yükü oldukça ağır olacağı açık olup aynı zamanda uygulamanın yasaklanması, devletin; KDV, Gelir Vergisi, Kira Geliri Vergisi vs. gibi tüm bu vergi gelirlerinden mahrum kalması sonucunu doğuracaktır. Bu bağlamda ekonomik anlamda tüm toplumumuza olumsuz yansıması olabilecektir” denildi.

CİDDİ HASARLAR MEYDANA GELİR

 

Yapılan yazılı açıklamada ayrıca dershanelerin kapatılmasının eğitimde ciddi hasarlar meydana getirileceği söylenerek şunlar aktarıldı: “Aynı zamanda mevcut öğretim sisteminde herhangi bir iyileştirme yapılmadan, gerekli tüm tedbirler alınmadan, geçiş süreci ve sonrasındaki uygulama açıkça belirlenmeden dershanelerin kapatılması halinde, tüm eğitim – öğretim seviyesi de derinden etkilenebilecek, kalıcı hasarlar meydana gelebilecektir. Anayasal anlamda da sakıncalı olacak böyle bir girişimin gerçekleşmesi halinde, eski dönemlerdeki gibi yasal zemine oturtulmamış uygulama ile kayıt dışı bir dershanecilik söz konusu olabilir. Mevcut uygulamada devlet, dershaneleri istediği şekilde kontrol altında tutmaktadır. Anayasa hükümleri doğrultusunda isteyen istediği yerden ve kurumdan eğitim – öğretim alma hakkına sahiptir. Buna getirilecek sınırlama, ilgili hükümlere de aykırı durum oluşturacaktır.  Belirttiğimiz sakıncalar göz önünde bulundurulduğunda, bu konuda hassas davranılması oldukça önemli olup, kaldırılamayacak hasarlar olmadan kalıcı bir çözümün olması hususunu önemle belirtmek isteriz” diye belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.