Grev kırıcılığını reddetti işten kovuldu

Grev kırıcılığını reddetti işten kovuldu

TiP Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık çalıştığı firmada Farplas’taki işçilerin Sentor İnsan Kaynakları çalışanı olduğuna dair imza alınmasının istenmesi görevini ret edince işten kovuldu

Farplas’ta işçilerin direnişi devam ederken, Sentor İnsan Kaynakları adlı firma, işçileri kendi bünyesine kaydederek grev kırıcılığı yapmaya çalıştı. Firmanın, imzalanacak anlaşmayı hazırlamak üzere görevlendirilen insan kaynakları çalışanı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık, grev kırıcılığa karşı çıkarak anlaşmayı hazırlamayı reddetti. Dolaşık, 02 Şubat Çarşamba günü akşam saatlerinde işten çıkarıldı.

Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeki Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Farplas fabrikasında çalışan yaklaşık 150 işçi, sendika haklarını istediği için işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine işçiler 19 Ocak’ta kendini fabrikaya kapatmış, gece boyu fabrikada kalan 108 işçi polis saldırısıyla gözaltına alınmıştı.

GREV KIRICILIĞI REDDETTİ, İŞTEN ÇIKARILDI

Patron ve polis baskısına rağmen işçilerin direnişi sürerken, fabrikadaki grevi kırmak için firmayla anlaşan Sentor İnsan Kaynakları’nda çalışan TİP yöneticisi Dolaşık, Farplas’taki işçilerin, çalıştığı firma bünyesine kaydedilerek grevin kırılması için görevlendirildi. Dolaşık, Sentor’un verdiği görevi reddederek grev kırıcılığa karşı durmasının ardından işten çıkarıldı.

İleri Haber’e konuşan Dolaşık, Sentor İnsan Kaynakları’nın grev kırıcılığı gibi bir “işi”nin olduğunu bilmediğini belirterek, şirketin özellikle Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerleriyle anlaşma yaptığını vurguladı. Dolaşık, şirketin Farplas’ta yürüttüğü süreci şöyle anlattı:

‘İŞÇİLERİN GREVİNİ KIRMAK İÇİN KENDİ BÜNYELERİNE ALIYORLAR’

Bizden Farplas’a gitmemizi ve işçilerin bizim bünyemizde kayıtlı işçi olması için imza almamızı istediler. Ben de böyle bir şey yapmayacağımı ve bunun grev kırıcılığı olacağını söyledim. Onlar da beni işten çıkardı. Oradaki işçilerin grevini kırmak için kendi bünyelerine alıyorlar. Bizden işçileri odaya toplayıp imza toplamamızı ve onları ikna etmemizi istiyorlar. İkna ettiğimiz işçileri Farplas’tan alıyoruz, ikna edemediğimiz işçilerin adını da üst yönetime iletiyoruz ve onlar da o işçileri çıkarıyorlar. Bize yaptırılmak istenen iş bu.

‘GREV KIRICILIĞI BİR SEKTÖR HALİNE GELMİŞ’

Ben bunu kabul etmediğim için beni Farplas’a göndermediler, akşama kadar ofiste tutup mesai sonunda işten çıkardılar. Firma daha önce Birleşik Metal İş, Petrol İş gibi DİSK’e bağlı sendikaların olduğu iş yerlerine girerek, yönetime ‘Biz buradaki grevi, örgütlülüğü kırarız. Sizin bünyenizdeki personelleri bize aktarın’ diyorlar. Bunun karşılığında da para kazanıyorlar. Yani grev kırıcılığı bir sektör haline gelmiş şu an” dedi.

Dolaşık sözlerini “Ofisten çıkıp Farplas’a gitseydim önlüğü giyip grevlerine destek olacaktım” diyerek sonlandırdı.

Kaynak: ilerihaber.org

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.