Göz sağlığı için 20 saniye uzak bir noktaya odaklanın

Göz sağlığı için 20 saniye uzak bir noktaya odaklanın

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, “Ekran başında çalışanlar ve öğrenciler 20 dakika ekrana baktıktan sonra 20 saniye uzak bir noktaya odaklanarak gözlerini dinlendirmelidir” dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, göz sağlığı konusunda tavsiye ve önerilerde bulundu. Önlenebilecek körlüklerin erken teşhisinin hem hasta hem de hasta yakınları açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Cankurtaran, göz sağlığını korumak için düzenli muayenenin önemli olduğunu söyledi.

Elips Haber’den Selim Ercan’a konuşan Doç. Dr. Cankurtaran, “Yetişkinlerde yılda bir göz muayenesi olmak hastalıkların erken teşhisini kolaylaştırır. Diyabet hastaları doktorun önerdiği süre aralıklarında kontrollerini aksatmamalı. Okul başarısında görmenin önemi çok büyük olduğu için bu dönemindeki çocuklarda ise okullar açılmadan önce uzman göz doktoruna muayene olmak gerekir” dedi.

Doç. Dr. Cankurtaran, görme bozukluklarının çok sık görüldüğünü belirterek, “Uzun saatler ekran kullanımına bağlı olarak meydana gelen bazı şikayetler mevcut. Bunların başında gözde yanma, batma, sulanma gibi şikayetler geliyor. Devam eden süreçte uzun süre yakına odaklanmak miyop riskini artırmaktadır. Bunun dışında göz kuruluğu, diyabete bağlı retina hastalıkları ve katarakt sık görülen hastalıklardır. Bir diğer sık görülen göz hastalığı da ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yaygınlaşan adenovirüslerdir” diye konuştu.

Göz sağlığı ile ilgili vatandaşlara tavsiye ve uyarılarda bulunan Doç. Dr. Cankurtaran, “Ekran başında çalışanlar ve öğrenciler 20 dakika ekrana baktıktan sonra veya okuma yaptıktan sonra 20 saniye uzak bir noktaya odaklanarak gözlerini dinlendirmelidir. Uzun süre ekrana bakmak göz kırpma refleksini de etkilediği için göz kırpmayı unutmamak gerekir” dedi.

Sağlıklı beslenmenin göz sağlığı açısından önemine dikkati çeken Doç. Dr. Cankurtaran, şunları söyledi: “Kışın yeterince vitamin alamayabiliyoruz. Bu nedenle sağlıklı sebze ve meyve tüketmek de göz sağlığında faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gerekir. UV ışınları göze çok zararlı olduğu için güneş gözlüğü kullanımı da çok önemlidir. Yalnızca yazın değil kışın da gözlerimizi UV ışınlarından korumamız gerekir. Bunun için de ultraviyole koruması yüksel olan sertifikalı güneş gözlükleri tercih edilmelidir.”

Kaynak:Elips Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.