Gölcük’te özgün sempozyumun  konusu Kısakürek: Gerisi hep angarya!

Gölcük’te özgün sempozyumun konusu Kısakürek: Gerisi hep angarya!

Gölcük Belediyesi’nin özgün icraatı sempozyumlar serisinde “Sakarya Türküsü” adlı efsanevi şiirinin bestesi de yapılan Necip Fazıl Kısakürek konu ediliyor: “Yol onun varlık onun gerisi hep angarya…”

Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen ve birbirinden değerli akademisyenlerin bildirilerini sunduğu sempozyumlar serisi; Büyük Doğu ve Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu ile devam ediyor. Belediyenin özgün icraatında “Sakarya Türküsü” adlı efsanevi şiirinin bestesi de yapılan Necip Fazıl Kısakürek konu ediliyor: “Yol onun varlık onun gerisi hep angarya…”

Gölcük Belediyesi, edebiyat sempozyumları serisinin beşincisini; Türk edebiyatının önemleri arasında yer alan Necip Fazıl Kısakürek’e atfen düzenleyecek. Sempozyum serisinin sonun olan Büyük Doğu ve Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu; 22-23 Eylül tarihlerinde Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda düzenlenecek. Sempozyumun tanıtım toplantısı; Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve basın mensuplarının katılımı ile Örcün Sultan Kafe’de gerçekleştirildi.

Sempozyumun tanıtım toplantısına; Kaymakam Gültekin ve Başkan Sezer’in yanı sıra Sempozyum koordinatörü Doç. Dr. Ali Kurt, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları Fikret Ormancıoğlu, Ahmet Karadağ, Gölcük Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayşe Tuba Sarıgül, Gölcük Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Sıdal ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

DERGİSİ VE DÜŞÜNCE HAYATI

Gölcük Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan sempozyumun açılış bildirisini Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı yapacak. Türkiye’nin birçok üniversitesi ve illerinden bilim insanları, yazar ve şairler iştirak edecek. Sempozyumda sunumlarda; Necip Fazık Kısakürek’in yayınladığı Büyük Doğu Dergisi ile Kısakürek’in düşünce hayatına ilişkin bilgilendirmeler yapılacak.

“ÖZGÜN İŞLER YAPMA GAYRETİNDEYİZ”

Programda konuşmasına sempozyumlar ile büyük başarılar elde ettiklerini söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “İlçenin adının sanat, kültür ve spor faaliyetleri ile duyurulması için her zaman özgün işler yapma gayretinde olduk. Daha önce 4 sempozyum yaptık ve bunları kitap haline getirdik. Bu yıl Necip Fazıl Kısakürek’in 40. ölüm yıldönümü. Bu sempozyum ile birlikte; belirli bir alanda Türk kültür ve edebiyatının oluşmasında önemli yere sahip olan beş tane derginin sempozyumunu yapmış olacağız. Bu, Türkiye’de kendi alanında dergileri konu edinen tek sempozyum. Ve yayınlanan kitaplar da alanında tek. Sempozyumun edebiyat camiamıza ve kültür dünyamıza hayırlı olmasını diliyor, başta Doç. Ali Kurt olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

BÜYÜK DOĞUCULAR

Büyük Doğu, 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in farklı dönemlerde yayınladığı bir dergidir. 17 Eylül 1943 günü ilk sayısını yayınlanan derginin yazarları kendilerine "Büyük Doğucular" olarak adlandırdı. Büyük Doğu dergisi, başlangıçta, birçoğu Necip Fazıl'ın yakın arkadaşı olan ve dönemin entelektüellerini kadrosunda barındıran bir dergiydi. İlk dönem Büyük Doğucularda, Sait Faik, Özdemir Asaf, Oktay Akbal ve Salih Murad Uzdilek gibi isimler yer aldı. Dergi yayınlandığı dönemde birçok kişi, siyaset insanı ve aydınını etkiledi. Büyük Doğu, aynı zamanda Necip Fazıl'ın kurduğu Büyük Doğu Hareketi düşünce sisteminin de adı oldu.

KİTAP YAYINLANDI

Gölcük Belediyesi edebiyatına yön veren sempozyumlar düzenlendi. 2019 yılında, Türk Dili ve Edebiyatı-Servet-i Fünün Sempozyumu düzenlendi ve kitabını yayınlandı. 2020 yılında, Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşat ve Mehmet Akif Sempozyumu düzenlendi ve kitabını yayınladı. 2021 yılında, 100.Yılında Dergâh Mecmuası Sempozyumu düzenlendi ve kitabını yayınlandı. 2022 yılında, Diriliş Dergisi ve Sezai Karakoç Sempozyumu düzenlenerek kitabı yayınlandı.

FARKLI İLLERDEN ŞAİR VE YAZARLAR

Sempozyumun 22 Eylül Cuma günü saat 11.00’da başlayacak. Sempozyumun açılış bildirisi; Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından yapılacak. İlk oturumun başkanlığını edebiyatçı, şair, yazar ve gazeteci Beşir Ayvazoğlu’nun yapacağı sempozyum; birçok üniversiteden akademisyen ve Türkiye’nin farklı illerinden katılacak şair ve yazarlar katılacak.

SEMPOZYUM PROGRAMI

Birinci oturum: 14.30- 15:30

Oturum Başkanı: Beşir Ayvazoğlu

1-Prof. Dr. Mehmet Narlı; Büyük Doğu’nun Poetikası

2-Prof. Dr. Turgay Anar; Bir Edebiyat Akademyasına Doğru: Büyük Doğu Akademyası Toplantıları

3. Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu; Büyük Doğu Kapaklarında Doğu ve Batı İmgesi

İkinci Oturum: 15:45 -16.45

Oturum Başkanı: Prof.Dr. M. Fatih Andı

1-Tahsin Yıldırım; Büyük Doğu’nun Gazete Dönemlerinde Tarihe Dair Metinler

2-Dr. Yunus Emre Özsaray; Büyük Doğu’da Maarif Meselesine Yaklaşımlar

3-Cafer Vayni; Büyük Doğu’da Ayasofya Meselesi

Üçüncü oturum: 17:00 -18.00

Oturum başkanı: Prof. Dr. Cengiz Çakmak

1-Doç. Dr. Ahmet Dağ; Büyük Doğu Dergisi ve Necip Fazıl Düşüncesinde Batı Düşünce Algısı

2-Prof. Dr. Ali Utku; Necip Fazıl Kısakürek ve Büyük Doğu’nun Anadolu Milliyetçiliği

3- Zeki Bulduk; Büyük Doğu ve Türk Siyaseti

Dördüncü oturum: 10.00- 11.00

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu

1- Dr. Hüseyin Yorulmaz; Kısakürekzadeler ve Necip Fazıl

2- Bünyamin Doğruer; Necip Fazıl Kısakürek Kişiliği ve Toplumda Oynadığı Rol

3-Metin Önal Mengüşoğlu; Mağrur Öfke Necip Fazıl

Beşinci oturum: 11.10- 12:10

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Turgay Anar

1-Üzeyir İlbak; Necip Fazıl’ın Raporlarında Din ve Siyaset

2-İbrahim Öztürkçü; Büyük Şairden Süper Mürşide Necip Fazıl Sembolizasyonları

3-Doç. Dr. Yasin Beyaz; Şairin Tarihle İmtihanı: Necip Fazıl'ın Gözünden Osmanlı Tarihi

ALTINCI OTURUM 13.30- 14:30

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali Utku

1- Dr. Ertuğrul Aydın; Ağaç Dergisinin Büyük Doğu'nun Oluşumundaki Rol ve Katkıları

2- Necip Tosun; Bir Kimlik İnşası Olarak Şairin Hikâyeleri

3- Yıldız Ramazanoğlu; Necip Fazıl’ın Tiyatro Eserinde Kahramanlar

MÜZAKERE: 14.45-15.50

Ali Yıldırım Sezer, Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, Prof. Dr. Turgay Anar, Prof. Dr. Ali Utku, Doç. Dr. ALİ Kurt, Yıldız Ramazanoğlu, Necip Tosun. Kapanış

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.